Sztárocskák jönnek-mennek, és tiszavirág-életű produkciók előadóit nevezi ki a közönség "hercegnőnek" és "istennőnek". A zenei trendek néhány évente váltják egymást, és nagyon kevesen képesek arra, hogy úgy újuljanak meg, hogy közben nem maradnak hűtlenek saját stílusukhoz. Tina Turner azonban biztosan közöttük van. Karrierje több mint fél évszázada alatt bebizonyította: ő egész egyszerűen... "Simply The Best".

Leányanyából háttérénekesnő

Tina Turner nem művészcsalád gyermeke, és még csak nem is egy kulturálisan pezsgő metropolisz szülötte: Tennesse-ben látta meg a napvilágot Anna Mae Bullock néven, egy  gyári munkás édesanya, és egy baptista lelkész gyermekeként. A családban rendszeresek voltak a drámák, ezért a szülők válása után a kislány és nővére a nagymamához költöztek, amikor pedig mindketten nagykorúak lettek, hátrahagyták az őket kísértő rossz emlékeket és St. Louisbe távoztak. Anna kamasz lányként teherbe esett - úgy fest, nemcsak a Van, aki forrón szereti Marilyn Monroe-ja találja különösen izgalmasnak a szaxofonistákat -, és megszületett első fia, Craig. A városba költözésük után azonban hamarosan egy új férfi toppant be az életébe, Ike Turner, aki már akkoriban is nagy névnek számított: egy éjszakai lokálban lépett fel, ahol Tina nővére egyszerűen elé állt, és megkérte, hogy szerződtesse a húgát háttérénekesnőnek.

Forrás: AFP

Ike és Tina - szerelem életre-halálra

Az ifjú énekesnő nem találta a helyét az új környezetben. "Gyűlöltem magam, mert nem önmagamat adtam" - mondta később. "Gyűlöltem azt a ledér, szexi képet, amit kialakítottam magamról, és amint elhagytam a színpadot, meghasonultam." Ike és Tina első közös dalukat 1960-ban rögzítették a jóslatnak is beillő "A Fool in Love", azaz "Őrült a szerelemben" címen. A dal óriási sláger lett, és Ike tisztán látta: ebben a lányban több van, mintsem hogy élete végéig a kórusban énekeljen. Miközben új show-jukra, az "Ike & Tina Turner Revü"-re készültek, a jóslat beteljesedett: őrülten egymásba szerettek, és Tina pocakja hamarosan ismét gömbölyödni kezdett, és 1961-ben életet adott közös gyermeküknek. Egy évvel később házasodtak össze Mexikóban. Tina örökbe fogadta Ike korábbi viszonyából származó két fiát, Ike pedig a nevére vette felesége előző kapcsolatából született fiát. A hatvanas években beköszöntött a rock and roll korszak, majd az évtized végére már diszkóláz tombolt, de a páros csodával határos módon mindig ügyesen állta a sarat az új trendekkel szemben. Mi több, maguk teremtették azokat: zenéik egyszerre voltak a rock lázadó követőinek és a diszkók közönségének kedvencei.

Forrás: AFP
Ike Turner

Az új lelki társ: Buddha

Tina mindeközben énekesnőből ikonná vált: mozdulatai, kosztümjei, frizurái, és persze millió dolláros hangja védjegyévé váltak. Lassan és biztosan meneteltek a halhatatlanság felé, 1971-re pedig megjelentették legsikeresebb lemezüket, a Proud Maryt, amely felkerült az összes létező sikerlista élére, és díjakat díjakra halmozott. A színfalak mögött azonban nem volt minden ilyen mesés: Ike drogproblémái alkalmatlanná tették őt arra, hogy férfiként és barátként Tina mellett álljon. Az asszony végül a válás mellett döntött, és elhatározta: nemcsak a magánéletben, de a zenében is egyedül fog érvényesülni. Tina bebizonyította, hogy Ike nélkül is fut a szekere: a "Tina Turns the Country On" elképesztő siker lett, ez pedig férfiként és profiként is sértette exférjét. Ekkor vált világossá: Ike-tól nem lesz könnyű megszabadulni: egy koncertet követően csaknem agyonverte volt feleségét. Hónapokon át bujdosott a bulvársajtó kíváncsi kamerái elől, ám ezalatt az idő alatt - immáron másodszor - a sors egy tragédiába bújtatott ajándékkal lepte meg. Tina Turner megismerkedett a buddhizmus tanaival. A spiritualitás megerősítette, és a szívében örökre búcsút mondott Ike-nak. 1978-ban hivatalosan is elváltak.

Egy korszak búcsúja, egy legenda születése

Ám a nyolcvanas évek közeledtével új szabályok léptek érvénybe a zenebizniszben, Tina pedig zenei mentor nélkül maradt: albumai sorra megbuktak. Sem az r'n'b, sem a revü, sem a diszkó hangzás nem kellett a közönségnek. Ironikus módon Ike-kal kapcsolatos fájdalmas emlékei mentették meg a karrierjét: az 1984-ben megjelent visszatérő slágerét, a "What's Love Got To Do With It" című számot az abuzív, éveken át se veled-se nélküled kapcsolatként működő viszony inspirálta. 1985-ben megtört az átok: Londonban találkozott új szerelmével, Erwin Bachhal, akivel majd' harminc éve egy párt alkotnak. Az éneksnő már negyvennégy éves volt, amikor ismét a csúcsra került.: a Private Dancer című lemez 11 millió példányban talált gazdára világszerte, és négy Grammy-díjat hozott Tinának. A lemez megjelenését követő évben pedig eindult a négy kontinensen átívelő turnéja, melynek során majd' kétszáz koncertet adott. A lemezkiadók mellett a filmstúdiók is ostromolták, és nemsokára meg is csillogtathatta színészi tehetségét a Mad Max címu filmben Mel Gibson partnereként. A mozit beharangozó kislemez, a "We Don't Need Another Hero" újabb Grammy-t és egy Golden Globe-jelölést is hozott neki... és még mindig volt felfelé: 1986 nyarán saját csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, és bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, miután 184 000 ember vett jegyet egyik koncertjére. A nyolcvanas éveket egy újabb megaslágerrel, a (Simply) The Besttel búcsúztatta, és mire beköszöntött az új évtized, már a Rock & Roll Hall of Fame tagja volt.

Forrás: AFP
Az elmúlt 30 év (1993, 2003, 2011)

A 73 éves címlaplány

Tina kalandos életéről mozifilm is készült: Angela Bassett játszotta az éneksnőt, exférjét pedig Laurence Fishburne - mindkettejüket Oscarra jelölték zseniális alakításukért. A mozi világa továbbra is kegyes maradt Tinához: az Aranyszem című JamesBond-film betétdalát - amelyet a U2 zenekar Bonója írt - egy egész világ fújja kívülről a mai napig. Tina az elmúlt évtized során olyan zenei mágusokkal énekelt duetteket, mint Barry White, Eros Ramazotti, Cher, Elton John és Phil Collins. 2004-re megérett az idő, hogy piacra dobja válogatáslemezét "All The Best" címmel. Bár mindig dolgozik valamiféle új projekten, nem próbál mindenáron és mindenhol jelen lenni. Ám amikor ismét bedobja magát - legyen szó turnéról vagy egy friss lemezről -, mindig újabb rekordokat döntöget, és többmilliós rajongótábora egyre csak növekszik. Ám a sors nem mindenkivel ilyen kegyes: egykori férje, Ike Turner 2007-ben elhunyt kokaintúladagolásban. Bár három évtizede nem tartották a kapcsolatot, a tragédia mélyen megérintette Tinát, főként, mert be kellett látnia: van, amit csak a halál változtathat meg. Amikor hét év kihagyás után 2008-ban, majd' hetvenévesen a Grammy-gála színpadára állt Beyoncéval, egy egész világ bizonyosodhatott meg róla: a Tina Turner jelenség valóban örök. Karrierje elindulásának ötvenedik évfordulóját újabb világ körüli turnéval ünnepelte. Idén pedig a német Vogue címoldalán ír történelmet, mint a legidősebb "címlaplány" a legendás divatlap életében.

Popórázó táncőrületek, amik felforgatták a világothttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20130321-szorakozas-zene-tanc-poporazo-tancoruletek-amik-felforgattak-a-vilagot.html A |80-as évek popikonjai - 2. részhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20121210-sandra-kim-wilde-aha-bonnie-tyler-limahl-a-80as.html "Egy csésze kellemes teát sokkal többre tartok a szexnél" - A |80-as évek popikonjai, 1. részhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120903-o-azok-a-csodalatos-nyolcvansevek-grace-jones-samantha-fox.html Amanda Lear: Dalí múzsája, százak szeretőjehttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20121127-sztar-enekesno-szorakozas-amanda-lear-dali-muzsaja-szazak-szeretoje.html