Nemcsak a hangja és a személyisége, de a munkája is karakán, mondhatni férfias: Kunu Lenke tetőfedő vállalkozóként szinte egy egész házat felépítene egyedül. Nőként azonban az előítéletek miatt még mindig nagyon nehezen boldogul az építőiparban. A Life.hu Nők különleges foglalkozással című sorozatában ezúttal Kunu Lenkéről olvashattok.

Nézzük sorban: Lenke nemcsak tetőfedő, de ács-állványozó, épület- és építménybádogos, kőműves, hidegburkoló, szárazépítő, szobafestő-mázoló-tapétázó végzettséggel is rendelkezik, emellett ért a vízszereléshez, és készített már rádiót is. "Már gyerekkoromban sem babákkal játszottam, inkább a fiúkkal fociztam. Nevelőotthonban nőttem fel, ott éltem 17 éves koromig. Ott kezdtem el kézilabdázni, ami meghatározta és segítette a jövőmet is. Amikor a jelenlegi lakásomba beköltöztem, nem volt vízvezetékrendszer, ezért kénytelen voltam tenni valamit. Szakembert nem tudtam megfizetni, így egy ismerősömet megkértem, magyarázza el a vízvezetékszerelés alapjait. Onnantól ösztönösen megcsináltam kölcsönszerszámokkal az egész rendszert én magam. Mindig is nagyon érdekeltek az efféle munkák, már az iskolai tanulmányaim befejezésekor általános műszerésznek tanultam. A nevelőotthonból jártam rádióépítő szakköre, ahol néhány hónap elteltével rendeztek egy versenyt: aki legelőször képes egy tranzisztoros rádiót összerakni és megszólaltatni, az kap egy csokit. Nekem sikerült elsőként, tetszett a kihívás, hogy alkothattam valamit, s innentől folyamatosan keresgéltem a lehetőségeket a tanulásra."

Forrás: Kunu Lenke

Lenke sokáig betanított munkásként kereste a kenyerét, és nem mert felnőtt fejjel beülni az iskolapadba. Hét évvel ezelőtt azonban meglátott egy szakmunkásképzést hirdető szórólapot. "Mikor jelentkeztem az ács-állványozó szakképzésre, nagyon örültek, hogy nő létemre ilyen bevállalós vagyok, és mindenben segítettek. Az első órán a fiúk tágra nyílt szemekkel nézték, mit keres itt egy nő, de aztán megszoktak, és rájöttek, hogy nem vagyok bugyuta. Akkor már a tetőfedőként dolgozó párommal rendszeresen együtt dolgoztam, így szinte mindenbe beletanultam, a szakképzést sem volt nehéz elvégezni. Amint megkaptam a szakmunkás bizonyítványt, jelentkeztem a kőműves, majd az épület-építmény-bádogos képzésre. A páromnak ez már nagyon nem tetszett, nem értette, nőként hogy tanulhatok ilyen férfias szakmákat ahelyett, hogy otthon főznék, mosnék, takarítanék. Végül többek között emiatt is lett vége a kapcsolatunknak. A szakmunkás képzésekre azonban továbbra is jártam, mellette dolgoztam, és sportoltam."

Forrás: Kunu Lenke

Ezután következett a hidegburkoló, a festő, aztán a szárazépítészet, majd a tetőfedő képzés egy évvel ezelőtt. A 48 éves Lenkének azóta híre ment az országban, és ma már saját vállalkozásának keretein belül vállal különböző építészeti munkákat. Azon persze a mai napig csodálkoznak, hogy ezt nőként teszi, s néha pont emiatt esik el a munkalehetőségektől.

Forrás: Kunu Lenke

"Bebizonyítottam, hogy nő létemre képes vagyok ilyen munkákat elvégezni, így lassan elterjed a hírem az országban. 2012-ben kaptam az EMSZ-től egy elismerő oklevelet családi ház fedési munkájának szakszerű kivitelezéséért, amire nagyon büszke vagyok. Ennek ellenére küzdök az előítéletekkel. Nagyon sok munkát azért nem kaptam meg, mert kiderült, hogy a karakán hangom ellenére nő vagyok, s az addig hirdetett, megbeszélt munkalehetőségek hirtelen megszűntek létezni. Ennek ellenére önálló vállalkozóként a tetőfedéstől kezdve a festésen, hőszigetelésen át a bádogos munkákig mindent egyedül el tudok végezni, s nincs a minőségre sem panasz. Annak viszont nagyon örülnék, ha elismernének, ha emberszámba vennének, és elfogadnák, hogy nekem ez az életem, a hivatásom. Szabadidőmben - már ha van - szeretek horgászni - van egy saját stégem -, az NB II-ben kézilabdázom, és ha tehetem, szívesen segítek másoknak a két kezem munkájával."

Forrás: Kunu Lenke

Nők különleges foglalkozással: Miló Vikihttp://www.life.hu/szorakozz/20130225-nok-kulonleges-foglalkozassal-milo-viki-okolvivo.html Nők különleges munkával: Ildikó, a pilótanőhttp://www.life.hu/tested-lelked/20121130-nok-kulonleges-munkaval-czigany-ildiko-az-elso-magyar-noi-pilota.html Álom az óceánon: Hajni bejárta az egész világothttp://www.life.hu/szorakozz/20130123-munka-oceanjaro-hajon-nok-kulonleges-foglalkozassal.html Nők különleges foglalkozássalhttp://www.life.hu/szorakozz/20130327-nok-kulonleges-foglalkozassal-sikeres-no-szabo-andrea-nemzetkozi-hegesztomernok.html