Pontosabban nem is a gyógyszer, hanem a mellékhatásai. Vagy nem is azok, hanem... Na ilyen egy jó thriller: kicselezi a várakozásainkat, miközben fenntartja a feszültséget. Mellékhatások, kritika.

 

Aki már olvasta végig életében egyszer is akármelyik, amúgy teljesen ártalmatlan gyógyszer részletes leírását, az pontosan tudja, hogy mennyire ijesztő tud lenni a mellékhatások listája, hogy mást ne mondjunk, például egészen gyakran szerepel rajta a "fekete, szőrös nyelv". Könnyen belőhető tehát, hogy mely kollektív félelmekre épít elsősorban Steven Soderbergh filmje, mely aztán a kezdeti felálláson jó néhányat csavarva végül teljesen más irányba viszi el a történetet.

Forrás: www.sideeffectsmayvary.com

A bájos Emilynek (Rooney Mara A tetovált lány után ismét kiváló egy "alamuszi macska nagyot ugrik" szerepben) épp örülnie kéne, ugyanis csupaszív férjét (Channing Tatum) kiengedik a börtönből, ahol némi szabálytalan pénzügyi simliskedés miatt csücsült egy kicsit. Emily örül is, viszont közben depresszióval küzd már régóta, ezért is jár a lelkiismeretes pszichiáterhez, Dr. Bankshez (Jude Law). Az orvos felír neki egy új, kísérleti gyógyszert, Emily eleinte jobban is van - majd egyszer csak alvajárás közben megöli a férjét. Legalábbis ezt állapítja meg a nyomozás, de Dr. Banks (akinek az élete szintén romba dőlni látszik az ügy miatt) nem nyugszik, és privát kutatásba kezd, amelynek szálai az ominózus gyógyszeren keresztül még sokfelé elvezetnek...

Forrás: www.sideeffectsmayvary.com

A Mellékhatások egy olyan képpel indít, melyben az utcáról megy be a szobába a kamera, és ennek fordítottjával zárul. Hitchcock híres fogása volt ez, így nyilvánvalóan az ő szellemét hivatott megidézni ez a képi megoldás egy olyan filmben, amely a történetével is a thriller mesterének műveire hajaz. A csavaros sztori végig fenn képes tartani annak a bizonyos "suspense"-nek a szorongató izgalmát, és újra és újra megvezeti a nézői elvárásainkat. Kezdetben egy párkapcsolati-pszichológiai drámának tűnik, aztán egy emberi jogok és szociális sztereotípiák köreiben mozgó "egészségügyi kriminek", még később nagyvállalati összeesküvés-mozinak, miközben a '90-es évek erotikus thrillereinek hangulata is beköszön itt-ott. Újabb és újabb történetbe kerülünk bele, a legvégén pedig... nos, a legvégén némi csalódást okoz a történetek magyarázata, ráadásul nem is mindenre kapunk kielégítő választ.

Forrás: www.sideeffectsmayvary.com

A rendező Steven Soderbergh több helyen azt nyilatkozta, hogy ez az utolsó filmje, visszavonul a rendezéstől. Mindez meglepő egy idén 50 éves alkotótól, de azt azért nem árt tudni, hogy Soderbergh hiperaktívan töltötte az elmúlt évtizedeket: első filmje, a Szex, hazugság, videó 1989-es hatalmas sikere óta 24 mozifilmet rendezett, köztük olyan remekekkel, mint a Traffic, az Ocean's-trilógia, vagy legutóbb a Magic Mike. Reméljük, csak elfáradás, és nem végleges kiégés van a döntés hátterében, mert a Mellékhatások is rendezői mestermunka: a filmet (álnéven) operatőrként és vágóként is jegyző Soderbergh keze alatt stílusos látványvilág és hangulat rajzolódik ki a szemünk előtt - nála egy hétköznapi, egyszerű jelenet is sokkal élvezetesebb, mint más filmekben. Ha még a sztori végére is sikerült volna kitalálni valami igazán ütős befejezést, akkor egy tökéletes thrillerrel állnánk szemben.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!

http://videa.hu/player?v=ph7rJMur96clab00

 Kiknek ajánljuk?
- akik kíváncsiak rá, milyen Soderbergh (talán) utolsó filmje
- akik szeretik a jó kis összeesküvős thrillereket
- akiknek már A tetovált lányban is tetszett Rooney Mara csendes erotikus kisugárzása

Kiknek nem ajánljuk?
- akik utálják, ha csalódás egy csavaros cselekmény csattanója
- akik valami könnyedre és vidámra vágynak
- akiket zavar a vér és a gyilkosság a moziban

A legforróbb vizes jelenetekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130507-szex-szerelem-mozi-szorakozas-a-legforrobb-nyari-vizes-jelenetek.html A világ legrosszabb keresztnevehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130430-mozi-film-szorakozas-a-vilag-legrosszabb-keresztneve.html 5 magyar film a |40-es évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130429-mozi-program-szorakozas-5-magyar-film-a-40es-evekbol.html Szemét a főnöknő? Csináld ki!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130424-mozi-szorakozas-film-szemet-a-fonokno-csinald-ki-.html