Hátrányos helyzetűek. Fiatal önkéntesek. Híres jótékonykodók. Kiállítás, riportfilmek, kerekasztal-beszélgetések egy héten át a KOGART Galériában. Ez kulcsszavakban a KAPOCS rendezvény, amely május utolsó hetében a segítségnyújtás jótékony hatását ismerteti. A részletekről az egyetemista főszervező, Joó Beatris mesél.

Milyen KAPOCS jön létre a KOGART Galériában?

Olyan kapcsolatot mutatunk be a rendezvényen, amely elesett társadalmi csoportok és diákok között jött létre. Az elsődleges cél, hogy ismertessük a fiatal önkéntesek tevékenységét és azoknak a hátrányos helyzetű embereknek a helyzetét, akiken segítenek. A segítettek világát művészetükön keresztül szemléltetjük, így például láthatunk majd fotósorozatot látássérültek táncáról, festményeket otthontalan emberektől, fogyatékkal élőktől stb. A velük foglalkozó fiatalokról pedig kisfilmeket vetítünk. A rendezvény egyhetes, minden napján önkéntességgel kapcsolatos beszélgetések lesznek, ahol nagyon sok ismert híresség, mint Müller Péter, Törőcsik Mari, Vujity Tvrtko, Zorán, Mádl Dalma is megosztja tapasztalatát, véleményét. Ezen kívül Vásáry Tamás és Érdi Tamás is koncertet ad.

Összetett program és nagyon érdekes. Hogyan jött az ötlet?

Nyolc éve jótékonykodom, ezalatt a nyolc év alatt nagyon sok hozzám hasonló korú embert ismertem meg, akik fáradhatatlanul, kifogyhatatlan szeretettel igyekeznek mások életét szebbé tenni. Van, aki egy mosollyal, van, aki egy öleléssel, van, aki beszélgetéssel, játékkal, van, aki szintén rendezvényeket szervez. Ők nem hősök a szememben, hanem igazi emberek, akik egyszerű természetességgel örömöt okoznak elesett társaiknak. Példamutatónak tartom ezt, ezért szeretném rájuk és az általuk megsegített emberekre felhívni a figyelmet.

Forrás: Kapocs Kiállítás

Példamutatással be lehet ebbe vonni másokat?

Úgy érzem, igen. Azok, akik eljönnek és megtekintik mind a kiállítást, mind a kisfilmeket, meglátják, hogy egy apró gesztus is hatalmas értékkel bír. Aki pedig ennek hatására csatlakozik egy önkéntes programhoz vagy pusztán odaadja nélkülöző szomszédjának a még jó állapotban lévő használt holmiját, az megérti, mi is ez az öröm. Ha egyszer megtapasztalja valaki, mit jelent őszintén adni, azt nem fogja elfelejteni.

Meddig tart ez az önkéntes fesztivál?

A KAPOCS május 24-én délután 16.00-kor tartja a megnyitóját a KOGART Galériában, amire mindenkit szeretettel vár. Május 31-ig tart az esemény. Érdemes ellátogatni a programokra, ahol nemcsak neves jótékonykodók, de szakemberek, önkéntesek és maguk a hátrányos helyzetűek is képviselik magukat. A belépés ingyenes.

Kiket vártok?

Elsősorban a középiskolás korosztályt. 2014-től bevezetik a középiskolákba a közösségi szolgálatot, ez a rendezvény egy kóstolót ad abból, hogy mit is jelent ez a szemlélet. De persze várok mindenkit, a programok minden korosztálynak szólnak. Eljöhet az, aki művészetkedvelő, akit érdekel, mi ez a közösségi szolgálat, aki szívesen beszélgetne szakemberekkel, fiatal önkéntesekkel, hátrányos helyzetűekkel, hírességekkel.

Vurstli, virsli, pálinka - Programok májusrahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130504-vurstli-virsli-palinka-programok-majusra.html