Toplistás helyek - Budapest egy külföldivel

utazás főváros szórakozás szabadidő Budapest idegenforgalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Thomas Mann Európa legelegánsabb városának nevezte a magyar fővárost a XX. század elején. Bár Budapest békebeli bája azóta kicsit megkopott, a turisták nagyon szeretik. A Life.huösszegyűjtötte a külföldiek kedvenc helyeit, ahová neked is kötelező elvinned a barátaidat, ha más országból érkeznek Budapestre.

1. Panoráma extrákkal

Ha kellő átszellemültséggel vágsz át a budai vár macskaköves utcáin, biztos te is megállsz egy-egy hatalmas kapualjban, megcsodálod az ódon épületeket, amelyek ha mesélni tudnának... Valószínűleg ugyanezt érzik a külföldről hazánkba látogató turisták is. De nem csak a történelmi környezet, a számtalan múzeum és más látnivaló miatt érdemes siklóra szállni vagy megmászni a lépcsőhegyeket! A Halászbástyáról a páratlan dunai panorámában lehet gyönyörködni, a nyugati oldalon, a Tóth Árpád sétányról pedig nagyon szép a budai hegyek látványa.

Forrás: Wikipedia/Kontiki, Wikipedia/Sabat
Forrás: Wikipedia/Kontiki, Wikipedia/Sabat


A Life.hu tippje:
Ne feledkezz meg a Városliget szívében álló Vajdahunyad váráról sem. A Mezőgazdasági Múzeumnakis helyt adó épület bár csak kicsi testvére a budai várnak, ne felejtsd el megmutatni külföldi barátaidnak. A Ligetben gyorsan repül az idő, hiszen rengeteg a látnivaló, ne hagyd ki az Állatkertet, a Csónakázó tavat (vagy télen a Műjégpályát), és végül a Vidámparkot, ami azonban szeptember végén bezár, és nem is nyit ki többé városligeti otthonában!

2. Budapest, a fürdőváros

A lokálpatrióták számára a legkedvesebb gyógyfürdők, a Szent Gellért és a Széchenyi, de a külföldiek is szívesen megmártóznak a csodatevő magyar gyógyvizekben. Az impozáns épületek bámulatosak - míg a termálvíz a testet élénkíti fel, addig a látvány a szemet és a szívet gyönyörködteti. Ha külföldi ismerőseidet várod, feltétlenül vidd el őket úszni és sakkozni a százéves városligeti "Szecskába", vagy a nem sokkal fiatalabb Gellértbe, ahol a boldog békeidőkben királyok, hercegek és elnökök is ejtőztek. És ha ez nem elég nekik a világhírű fürdőkultúrából, a felújított Rudast, a törökös Királyt vagy a Lukács fürdőt is nagyon fogják szeretni.

Forrás: www.gellertfurdo.hu
Forrás: www.gellertfurdo.hu

Gellért Termál és Gyógyfürdő

3. Habos kávé a századelőn

A nap sok ember számára elképzelhetetlen a reggeli és a kora délutáni kávé nélkül, a hangulatos budapesti kávéházakbanpedig még az is megkívánja a forró (vagy éppen jeges) feketét, aki amúgy teapárti. A New York kávéházat minden évben a legkiválóbb európai kávézók top 10-es listájának élmezőnyében találjuk, nem véletlenül vezet ide minden utazó útja, ha egy kedvére való forró italt szeretne. De a Gerbeaud cukrászda vagy a Centrál kávéház neve is ismerősen cseng a Budapestre készülő látogatók fülében.

Forrás: Facebook/Centrál Kávéház
Forrás: Facebook/Centrál Kávéház

Centrál kávéház

4. Egy délután a múzeumban

A budai várban és a Hősök terénél szinte a bőség zavarával kell megküzdenie a múzeumba vágyó turistáknak, akik biztosan nem hagyják ki a látnivalók közül a Szépművészetit. A kortárs Helmut Newton fotókiállítás ugyan július 14-én bezár, de ha valaki lekésett róla, az Egon Schiele és kora tárlatában sem fog csalódni. Ahogy érdemes időt szánni az állandó kiállításokra is, az egyiptomi és az antik gyűjtemény mellett a grafikai szekció és a Vasarely Múzeum a legnépszerűbb!

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

5. Időutazás a belvárosban - másképp

Nap mint nap elhaladsz a majdnem omladozó hatalmas belvárosi házak között, de csak ritkán emeled a tekintetedet a magasba? Milyen kár! A mára lepusztult épületek ugyanis egykoron szebb napokat láttak. Némelyiken azonban hiába hiányzik a vakolat foltokban, vagy szürke a szmogtól, még észrevehető a falakon az egykori békebeli pompa. Ha nemcsak a kötelező látnivalókat mutatnád meg külföldi barátaidnak, hanem a budapesti szociokultúrába is bevezetnéd őket, menj el velük egy belvárosi sétára, amely a VI., VII. és VIII. kerületbe vagy éppen a külvárosba kalauzol - hidd el, te is más szemmel látod utána a városodat.

Forrás: www.kek.org.hu
Forrás: www.kek.org.hu

6. Fröccs egy romkocsmában

Tudtad, hogy a külföldi turisták sokasága miért érkezik Budapestre? A romkocsmák miatt! Ezek a vendéglátóegységek a fiatalabbak körében kedveltek, de az idősebbek is szívesen betérnek, ha lazítani akarnak, vagy belekóstolni a budapesti éjszakai életbe. A romkocsmák úttörőjének számító Szimpla kert az első számú favorit általában, de a Fogas Házról, a Kőlevesről és az Ellátókertről is csak csupa jókat hallani külföldi körökben.

Forrás: www.szimpla.hu
Forrás: www.szimpla.hu

Szimpla kert

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.