Szerelem, árverésre bocsátva

film filmművészet mozi szórakozás szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mennyit ér egy csodálatos szerelmi kaland? Mekkora árat és áldozatot érdemes felvállalni érte? És akkor, ha az a szerelem olyan, mint egy műalkotás - azaz sohasem tudhatjuk, mennyi a valódi, személyes érzelem benne? Vagy ez nem is számít, hisz csak a befogadó érzései a fontosak? Senki többet, kritika.

A szerelem és a művészet természetét már sokszor, sokan összehasonlították - közhely, hogy a kezdetek kezdete óta tartó, szimbiotikus viszony áll fenn közöttük, melyben sokszor egymást tükrözik és utánozzák: a művészet legfőbb témája a szerelem, a szerelemre pedig oly gyakran hatnak a művészetből ellesett minták és a művészetből megismert érzések. Arról nem is beszélve, hogy a két vizsgált tárgy természetének összevetése is a leggyakrabban műalkotásokban történik meg - jelen esetben egy filmben, amelynek története egyszerre forog a szerelem és a művészet, főként festmények körül.

Forrás: http://lamiglioreoffertailfilm.it
Forrás: http://lamiglioreoffertailfilm.it

A Senki többet főhőse Virgil, egy kifogástalan modorú és öltözködésű, más emberek társaságát viszont erősen kerülő öregúr. Virgil szenvedélyét a régi műtárgyak jelentik, és ebben a szakmája legjobbja: ő az árverések sztárja és a legmenőbb aukciósház vezetője - akinek még egy titka is van: saját, senki más által nem látható magángyűjteményt építget, melybe kizárólag női portrékat válogat be, gyakran nem épp a legtisztességesebb módszerekkel megszerezve őket. Egy nap egy rejtélyes nő kéri fel az örökségét jelentő régi villa kincseinek felbecslésére, Virgil számára pedig (a rá legkevésbé sem jellemző módon) ez a munka igazi megszállottsággá válik, egyrészt a házban talált értékes tárgyak, másrészt a megrendelő személye miatt, aki sokáig rejtőzködik előtte - mint a gyűjteményében lévő képek mögött az igazi nők. Virgil és a megrendelő között játék alakul ki, majd érzelmek szövődnek, az öregúr - talán életében először - megnyílik, de hamarosan jönnek a fent említett kérdések: mekkora árat is ér meg a szerelem érzése?

Forrás: http://lamiglioreoffertailfilm.it
Forrás: http://lamiglioreoffertailfilm.it

Már a cselekmény leírásából is kitűnik, hogy ez bizony "egyszemélyes" film: minden a főhős személye körül forog, és mindent az ő szemével látunk. Ez csak igazán izgalmas karakterek esetében tud működni, és Virgil az: már az első pillanatoktól kezdve megpróbáljuk megfejteni őt, keressük a személyisége kulcsát, miközben szórakoztat minket annak megfigyelése, ahogyan létezik a világban - majd egy idő után rá kell jönnünk, hogy igazából másra (is) kellett volna figyelnünk közben. De hát a Senki többet már csak ilyen film: trükkös darab, amely érzékeny, sőt érzéki, intellektuálisan is izgalmas tartalmakat vegyít fordulatos-átverős cselekménnyel, amiben sok minden és sok mindenki nem az, aminek elsőre látszik.

Forrás: http://lamiglioreoffertailfilm.it
Forrás: http://lamiglioreoffertailfilm.it

A Senki többet egyben egy zseniális főszereplő és egy legendás rendező együttműködése is: Geoffrey Rush (Ragyogj!, A király beszéde) úgy játssza el Virgilt, hogy egyszerűen elképzelni sem tudjuk közben, hogy más is játszhatná - egészen apró gesztusokkal és rezdülésekkel képes érzékeltetni egy magányos ember teljes életét és egy végletesen zárkózott figura lelkében viaskodó érzelmeket. Aki pedig a filmjében megteremti a lehetőséget minderre, az Giuseppe Tornatore: a Cinema Paradiso és a Maléna rendezője ebben a munkájában ugyan látszólag eltávolodott a korábban védjegyévé lett témáktól, de ezen a terepen is biztos kézzel vezényelte le az év eddigi egyik legjobb filmjét.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!

http://videa.hu/player?v=8p3XzVcvgsrkCtUm



Kiknek ajánljuk?

- akiket érdekel a képzőművészet és a műkincskereskedelem világa
- akik szeretnének látni egy briliáns színészt egy rá szabott szerepben
- akik egy érzéki és okos, de egyben csavaros és izgalmas filmre vágynak

Kiknek nem ajánljuk?

- akik Tornatorétól nosztalgikus, olasz kisvárosi történetet várnak a korábbi filmjei nyomán
- akik nem szeretik az átverős filmeket
- akik utálják a régiségeket

Nyári filmtipp csajoknak - Másnaposokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130709-mozi-szorakozas-szabadido-nyari-filmtipp-csajoknak-masnaposok.html7 híres film, ami másképp ért volna végethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130708-mozi-film-szorakozas-7-hires-film-ami-maskepp-ert.htmlNyári filmtipp csajoknak - Amit még mindig tudni akarsz a szexrőlhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130708-mozi-film-szorakozas-amit-meg-mindig-tudni-akarsz-a-szexrol.htmlNyári filmtipp csajoknak - Nászfrászhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130705-mozi-film-szorakozas-naszfrasz-nyari-filmtipp-csajoknak-julius.htmlKi számít rossz anyának?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130703-mozi-szorakozas-film-toszkan-szepseg-ki-szamit-rossz-anyanak.htmlMagyar színészek Hollywoodbanhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130628-mozi-szorakozas-program-magyar-szineszek-hollywoodban.htmlFeleslegesen forgatott nálunk Brad Pitthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130626-mozi-szorakozas-z-vilaghaboru-feleslegesen-forgatott-nalunk-brad-pitt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.