Mivel mostanában egyre többen vádolják azzal Johnny Deppet, hogy valójában minden filmjében ugyanazt a figurát játssza, így cáfolatként elővettük a régi mozijait, és listát készítettünk. Következzen Johnny Depp 9+1 legmenőbb arca - a Life.hu válogatásában!

1. Glen Lantz - Rémálom az Elm utcában

Johnny Depp először ebben a tinihorrorban tűnt fel a filmvásznon egy mellékszerepben. A kertvárosi középiskolásokat az álmukban levadászó, egykori sérelmeiért bosszút álló rémről szóló film a műfaján belül kiemelkedő darabnak számít, nem véletlenül ért meg jó néhány folytatást, és nemrégiben egy remake-et is. Ez a siker azonban akkor még nem Deppnek volt köszönhető: ő csak egy csinos (bár kétségkívül menő) fiúcska volt a vásznon, mint ahogyan még később is jó néhány évig a tinibálvány kategóriába tartozott, köszönhetően leginkább a 21 Jump Street című tévésorozatban játszott főszerepének.


2. Ollókezű Edward - Ollókezű Edward

Depp az Ollókezű Edwardban nyújtott teljesítménye révén lett igazán elismert színész, és ekkortól datálható az azóta számos filmet és emlékezetes alakítást eredményező együttműködése is Tim Burton rendezővel. A furcsa, magányos "szörnyszülött" szerepében Depp maszk mögé rejtette az addig a karrierjét meghatározó előnyös külsejét, és visszafogott, ugyanakkor érzékeny színészi alakítással volt képes érzékeltetni a figura végtelen szomorúságát és szeretetéhségét.


3. Gilbert Grape - Gilbert Grape

Hogy nem csak egyszeri felvillanás volt az érett színészi teljesítmény, azt a következő Depp-filmek sorban bebizonyították, köztük leginkább a Gilbert Grape. Ebben egy értelmi fogyatékos öccsére és élhetetlen anyjára egyszerre vigyázó, koraérett kisvárosi srácot alakít, akinek az életébe belép a szerelem, ami ebben az élethelyzetben drámai konfliktusokkal jár. Ezeket a drámákat pedig Johnny Depp arcát figyelve pontosan átélhettük.

4. Ed Wood - Ed Wood

Minden idők legrosszabb filmrendezője, Ed Wood bőrébe bújva villantotta meg azt a tulajdonságát Johnny Depp, amely a legújabb szerepeit szinte egyfolytában jellemzi: az excentrikus bohóságot. A hobbiból női ruhákba bújó, rettenetes filmterveit elképesztő energiával megvalósító álmodozó szerepében ez ugyanakkor még tökéletes kontroll alatt állt, és emelte a film amúgy is tündöklő fényét.


5. William Blake - Halott ember

Depp egyik legkomolyabb szerepe fűződik Jim Jarmusch zseniális és cseppet sem hagyományos westernjéhez. Egy Vadnyugatra munkáért utazó félénk könyvelőt alakít benne, aki gyorsan bajba kerül, onnantól pedig egy golyóval a testében, élet és halál között lebegve kell menekülnie a fejvadászok között. Ebben segít neki egy indián, aki a névazonosság miatt meg van győződve arról, hogy a híres angol költőt, William Blake-et pártfogolja. "Ismerik a költészetemet?" - kérdezi Depp rezzenéstelen arccal, mielőtt szitává lövi az őt követőket.


6. Joe Pistone - Fedőneve: Donnie Brasco

Johnny Depp többször is kacérkodott a gengszterfilm műfajával (lásd még a Betépve, Volt egyszer egy Mexikó és a Közellenségek című filmeket), de mind közül talán itt alakította a legnagyobbat. Nem csoda, hisz azt kellett eljátszania, hogy szerepet játszik: egy maffiába beépülő, jófiú rendőrt, aki aztán az új élmények hatására már nem is lesz annyira jó fiú.


7. Raoul Duke - Félelem és reszketés Las Vegasban

Cikkünk alanyának excentrikussága vélhetően ebben a filmben hágott a csúcsra, de ennek meg is volt az oka, hiszen a Hunter S. Thompson kultuszregényéből készült film igazából egyetlen hatalmas kábítószeres trip, két totálisan őrült figura előadásában. Depp a sármját itt is könnyedén feláldozta a film érdekében: karikalábú, kopasz, szétcsúszott újságírót alakít.


8. Jack Sparrow - A Karib-tenger kalózai

A film, amely megváltoztatta Johnny Depp karrierjét, jó és rossz értelemben is. A kalózos mozi hihetetlen népszerűséget ért el, nagyrészt annak köszönhetően, hogy Depp kitalált hozzá egy teljesen szokatlan főszereplőt (aki a forgatókönyvben még nem igazán így nézett ki). A kásásan motyogó, ingadozva járó, rendszerint (fél)részeg, bizonytalan szexuális orientációjú és teljesen kiszámíthatatlan Jack Sparrow kapitány popkulturális ikon lett, Deppet pedig a szupersztárok közé repítette. Viszont azóta egyfolytában ezt a típusú alakítást próbálják vele erőltetni, ami lassan már egy újabb skatulyát jelent.


9. Sweeney Todd - Sweeney Todd - a Fleet Street démoni borbélya

Tim Burton és Johnny Depp legendás együttműködése az utóbbi időben leginkább önismétlésnek ható filmeket eredményezett (Charlie és a csokigyár, Alice Csodaországban, Éjsötét árnyék), de közülük azért kiemelkedik a Sweeney Todd, amelynek már csak azért is a listánkon a helye, mert ebben énekel is Depp. Ebben a filmben a gótikus látványvilág, a horror és a humor keverése, valamint Depp ilyenkor szokásos manírjai működő egyveleget tudtak képezni - és még a hangja sem rossz.

10. Tonto - A magányos lovas

Júliusban kerül a mozikba A magányos lovas, melyben azt figyelhetjük meg, hogy Johnny Deppnek melyik irányba NEM kéne erőltetnie a karrierjét: lényegében Jack Sparrow indián változatát játssza el benne, kifestett arccal, az utóbbi filmjeiben már ezerszer látott gesztusokkal, unottan önironikus bohóckodással. Persze az, hogy mindez itt nem túl vicces és nem igazán működik, a film alkotóinak hibája is - de talán Deppre is ráférne már újra néhány más típusú szerep. Mert mennének neki, az biztos.


Forrás: AFPKövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


 Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!


Ők a leghíresebb vámpírokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130715-mozi-film-szorakozas-ok-a-leghiresebb-vampirok.html Szerelem, árverésre bocsátvahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130710-mozi-film-senki-tobbet-szerelem-arveresre-bocsatva.html 7 híres film, ami másképp ért volna végethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130708-mozi-film-szorakozas-7-hires-film-ami-maskepp-ert.html