J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam írója alteregója hivatalos honlapján számolt be arról, hogyan és miért választott írói álnevet.  

Az írónő elárulta, hogy politikai példaképe, Robert F. Kennedy keresztnevének és saját gyerekkori fantázianeve, Ella Galbraith vezetéknevének összekapcsolásával alkotta meg a Robert Galbraith írói álnevet, amely alatt első bűnügyi regénye, a The Cockoo's Calling (Szól a kakukk) megjelent - írta szerdán a The Guardian online kiadása. A honlapon azokat a sajtóértesüléseket is megerősítette, hogy éppen végzett a krimi folytatásával, amelyet szintén Galbraith néven szándékozott kiadni 2014-ben. A krimiben megint Cormoran Strike afganisztáni veteránból lett magándetektív a főszereplő, aki egy újabb rejtélyes ügyet derít fel.

Forrás: AFP

A Szól a kakukk, amely korábban szerényen fogyott, azonnal a brit eladási listák élére ugrott, amint kiderült, hogy az álnév mögött Rowling rejtőzik. A múlt héten Dan Brown Inferno című új regényét is megelőzte, mikor csaknem 18 ezer példányban kelt el a keményborítású kötet. Rowling a Galbraith számára létrehozott honlapon leszögezte, hogy az álnév kiszivárgása és leleplezése nem markentinghúzás volt. Elárulta: azért választott férfi álnevet, hogy amennyire csak lehet, eltávolodjon korábbi írói énjétől. Azért kreálta az elsőkönyves nyugalmazott katonai rendőr hátteret a nem létező Galbraithnek, hogy hihető legyen, miért nem reklámozza a regényét személyesen, és miért nem fényképezteti magát. A kitalált alteregó megalkotásában segített, hogy sok katonát ismer, és egyik barátja éppen a katonai rendőrségen dolgozik - fűzte hozzá. Rowling inkognitója az őt képviselő ügyvédi iroda egyik jogászától szivárgott ki. Az ügyvéd feleségének legjobb barátnője Twitter-üzenetben adott tippet a The Sunday Times című brit napilapnak, amely rövid idő alatt felgöngyölítette a szálakat, és közzétette a "leleplezést".

Felnőtt a Harry Potter-filmek sztárjahttp://www.life.hu/life/galeria/20130718-fotokon-akkor-es-most-daniel-radcliffe-szinesz-a-harry-potter.html Elhunyt a Harry Potter-filmek sztárjahttp://www.life.hu/szorakozz/20130329-richard-griffiths-angol-szinesz-a-harry-potterfilmek-szinesze-65-evesen.html Itt született Harry Potter! 780 millióért kelt el J. K. Rowling házahttp://www.life.hu/anyaskodj/20121126-tobb-mint-ketmillio-fontert-elkelt-jk-rowling-korabbi-edinburghi-haza.html Eladták Harry Potter szülőházáthttp://www.life.hu/life/galeria/20121126-eladtak-jk-rowling-iro-hazat-ahol-harry-potter-szuletett.html