A szülővárosa mindenki számára különleges. Még egy olyan sztárnak is, mint Greta Garbo, aki karrierje során az egész világot meghódította. Eredj Greta nyomába, és fedezd fel a békebeli és a modern Stockholmot is.

1. Greta szülőháza

A kis Greta Gustafson a Blekingegatan utca 32-ben nőtt fel, egy bérház 2. emeletén lévő szoba-konyhás lakásban. A család nem dúskált a földi javakban, így a kislány sosem hívta meg vendégségbe a barátait vagy színiiskolás osztálytársait. Kolléganőjének és barátnőjének, Mimi Pollaknak később bevallotta, hogy szégyenkezett szegénységük miatt, gyermekkorát pedig szürkének és szomorúnak tartotta. A házat 1972-ben lebontották, és egy új épületet emeltek a helyén, amelyen ma egy szobor és emléktábla található: "Itt élt Greta Garbo...".

Forrás: www.garboforever.com
A Blekingegatan utca 32

2. Kávé és aprósütemény a Hamngatan téren 

Greta Gustafson családja a családfő halála után még szerényebb körülmények között élt, így a kislánynak már 14 éves korában dolgoznia kellett iskola után. Greta a lakásukhoz közeli - a Götgatan utca 97-ben - fodrászatban, az Ekengrens Frisörsalongban keverte a szappant a borotválásra váró vendégeknek, és amíg a borbély az egyik urat borotválta, addig ő a következő arcát szappanozta.

Az ügyfelek nagyon szerették Gretát, egyik vendége, Paul U. Bergström fia ezért munkát ajánlott számára édesapja üzletében, így 15 évesen a PUB áruház alkalmazottja volt Stockholm Nordermalm városnegyedében, a Hötorget téren. A szépséges lány először a divatosztályon dolgozott eladóként - havi 125 koronáért -, majd fotómodellkedett és a PUB reklámfilmjeiben is szerepelt. Így fedezte fel Erik Petschler rendező, és szerepet ajánlott neki új filmjében, a Péter, a vagány című vígjátékban.

Ha ezek után egy jó kávéra szomjazol és aprósüteményre éhezel, meg se állj a Hamngatan téri NK áruházig, ami a mai napig ezen a néven várja a vásárlókat. Greta három másik lánnyal szerepelt együtt a Mindennapi kenyerünk című, a svéd süteményeket és pékárukat méltató reklámfilmben, amely részben az NK teraszán játszódott, ahonnan ma is bámulatos a stockholmi panoráma.

3. Színház az egész város

Ha kultúrára vágysz stockholmi utadon, a Greta Garbo számára is fontos színházakat ajánljuk a figyelmedbe.

Greta útja gyermekként gyakran vezetett át a Mosebacke téren, ahol a Mosebacke kabaré is állt. Bár mindig is vágyott rá, hogy betekinthessen ebbe a varázslatos világba, de sem a pénztárcája, sem ifjúkora nem engedte meg, hogy bemenjen. Így esténként a művészbejáró előtt állva csodálta a színészeket, hallgatta az előadásokról kiszűrődő zenét. A kis Gréta legnagyobb kedvence Josef Fischer és Sigrud Wallén volt, és egyre gyakrabban álmodozott arról, hogy ő is színésznő lesz, ha felnő. Greta mindössze 17 éves volt, amikor karácsonykor az Odeonban bemutatták első filmjét, a Péter, a vagányt. Másnap a svéd lapok egytől egyig a szépséges Greta Gustafsonról cikkeztek, akit a skandináv filmművészet új üdvöskéjének neveztek. Az Odeon színházat ugyan 1969-ben bezárták, a Brunkebergs Thurs utca így is megér egy sétát!

A Kungliga Dramatiska Teaternnek Greta filmes debütálása után lett a hallgatója. Bár azt hinnénk, a kritikusok által is egekig magasztalt ifjú csillagnak könnyű dolga volt a felvételin, az őt felfedező rendezőnek kellett őt beajánlania az igazgatónál. A Nybroplan téri patinás intézményben azonban újabb legenda született: Gustaf Molander, az iskola direktora kitalálta Greta Garbót.

Forrás: Wikipedia
A Kungliga Dramatiska Teatern, azaz a Királyi Színház

Tudtad?
A Kungliga Dramatiska Teaternben nem Greta volt az egyetlen szárnyait próbálgató tehetség, Ingrid Bergman, Max von Sydow és Eva Dahlbeck is ott tanulta a drámát.

4. A Greta Garbo tértől a 19-es parcelláig  

Stockholm városa nem csak a sztár szülőházán emlékszik meg egyik leghíresebb szülöttjéről. 1992-ben teret neveztek el a színésznőről a belvárosban, abban a városrészben, ahol felnőtt és fiatalkorát töltötte. A Greta Garbo tér terveit Jonas Berglund építész készítette.

Greta Garbót bár 1990-ben New York-i otthonában érte a halál, 1999-ben hamvait szülőföldjén, a stockholmi Skogskyrkogarden 19-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. A sztár és családjának közös sírja igazi zarándokhely lett a filmművészet rajongóinak körében, ezért 2007-ben új síremléket avattak Stockholm vezetői.

Forrás: AFPKövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


 Érdekel a retro? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!Párizsi kiruccanás - Romy Schneider nyomábanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110324-utazas-program-romy-schneider-nyomaban-parizsban.html