Tóth Gabi Szikora Róbert kritika mentorok Alföldi Róbert zsűri X-Faktor 2013 Geszti Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A címben vázolt jelenet teljesen természetes az X-Faktor 2013 díszletei között. Megnéztük, mit művel az új mentorcsapat a most indult negyedik szériában.

A változás nem mindig jó, a vérfrissítés viszont annál inkább, főleg, ha tényleg elkél. Három széria után pedig biztosan elkél, függetlenül attól, hogy miért hagyta ott végül az X-Faktor három zsűritagja a műsort, egyedül Geszti Pétert hagyva maguk mögött. Vagy előtt, nézőpont kérdése.

Szombat este indult az X-Faktor új évada, Szikora Róberttel, Tóth Gabival (tudjátok, a Megasztárból, ahonnan még mindig könnyebb sztárokat felidézni, mint az X-ből, de ez persze nem közvetlenül a műsor minőségéről szól), a már említett Geszti Péterrel és a minden szempontból teljesen aktuális Alföldi Róberttel, akit öt év Nemzeti és egy elegáns coming out után tárt karokkal várt vissza a kereskedelmi média. A felvezető montázs alapján ő lesz a beszólogatós, őszinte, kemény arc, alig várjuk.

Forrás: RTLKLUB
Forrás: RTLKLUB

A Levitézlett Veterán, a Hebrencs Hisztigép, a Szóvicc- és Reklámguru és a Kultúrember - elég vegyes és puskaporszagú elegy ez ahhoz, hogy komolyan kíváncsiak legyünk rá. Az első fellépő a direkt kutyaütő metálos-punkos-alteros (tehát a legkevésbé sem X-Faktor-kompatibilis) helyi együttes, a Mátranovák eleve alkalmas arra, hogy a már ránézésre is széthúzó mentorokat teljesen megossza. És tényleg: Geszti atomháborút vizionál, Tóth Gabi az emberi oldalra koncentrál ("szörnyű volt, de azért buliznék veletek"), Szikora új utakat talált általuk (ő lesz az ezotéria hangja, érezzük), Alföldi nem részletezi, az ő világegyetemének ez nem része. Ha tényleg ez az új X-Faktor alaphangja, akkor hatalmas pacsi a szerkesztőknek, hogy nem veszik és vetetik olyan komolyan ezt az egész tehetségkutatósdit!

Forrás: RTLKLUB
Forrás: RTLKLUB

Természetesen Alföldinek fáj meg először a feje a lúzerblokk alatt, meg is értjük és hálát adunk az égnek, hogy számunkra megadatott a távirányítő nevű mágikus eszköz. A különböző okokból vicces reménytelen esetek természetesen hozzák a formájukat, szokás szerint ez a mentorok jutalomjátéka.
Alföldi arcára ráfagy a döbbenet, később eljut a hisztérikus vigyorig, Szikora átszellemülten keresi a pozitívumokat - hiába -, Geszti nagyszerűen szórakozik, az agya pedig Gabinak olvad le először - "olyan vagy, mint egy beteg kecske", mondja, majd elhajtja az egyik szerencsétlent. Még fel sem bukkant az első Tehetség és máris szeretjük az új X-Faktort.

Ha komolyan kell nyilatkozni, mert valaki jól énekelt, akkor Geszti előveszi a költészetét, Gabi hadonászik és szuperlatívuszokat kiabál, Alföldi elemezve értékel, kiemelve az erősségeket, Szikora stílusa pedig mondatról mondatra egyre jobban emlékeztet Kozsóéra, ha így halad már az első adás végére eljut a Nirvánába. "Nem is Billy Idol, hanem Buli Idol volt ez" - úgysem találják ki, melyik zsűritag mondta ezt a klasszik rock (X-Faktoros mércével mérve halálmetál) -bandának.

Forrás: RTLKLUB
Forrás: RTLKLUB

A metálvonal ráadásul folytatódik, a cuki, nyuszimániás, fiatal szolfézstanárnő, aki, ahogy letette a szemüvegét, állatias hörgésbe kezd fejletépős alapokra - minket persze nem ez érdekel, hanem, hogy mit lép erre a zsűri. Alföldi rögtön levezeti az imént hallott death metált a Kodály-módszerből, Szikora láthatóan fél (le is szavazza), Geszti pedig díjazza, hogy egyébként még énekelni is tud. Gabi szerint egyébként tisztességesen hörögni is nagyon nehéz. Egyszer majd kipróbáljuk. Később beszavaznak egy ránézésre kaliforniaipunk-bandát is, akik amúgy Sex Pistolst dolgoznak fel, ami nagyon nem kaliforniai - mi folyik itt?!

Az első egymásnak feszülés az első óra végén jő el, Alföldi a többiekkel ellentétben nem díjazza a tizenhét éves Pocahontas Rihanna-performanszát, szerinte plasztik, műerotikus, tucat, Geszti megvédi, ám a rendező érvei erősebbek - végül Gabi töri meg a csendet, a szótlan Szikora pedig továbbjuttatja. Alföldi végül csak kiböki, hogy hiszti volt: őt irritálja és kész. A lány még a backstageben is remeg, szerintünk pedig egyre jobb a buli. És csak jobb lesz!

Forrás: RTLKLUB
Forrás: RTLKLUB

A sorukra váró, folyamatosan pusmogó és bénán taktikázó versenyzők között van egy lány, aki azzal henceg, hogy ismeri Szikorát - nem is akárhogy, hiszen mióta "aktívan tartják" a kapcsolatot, ő is csikidam-szívű lett. Robinak amúgy nem ismerős, ügyesen hárít, a lány vörösödik, közben lebukik: koncertről ismerik egymást (aha), illetve rajongói klubot menedzsel. Aztán átmegy Doris Daybe és erotikusan közelít az asztalhoz, Gabi a mappája mögé és Alföldi karjaiba menekül, utóbbi egyre jobban szórakozik, Szikora is hátrál, majd belemegy a játékba. Az első adás mondata Gesztié (pedig Alfölditől vártuk): "azért kapsz igent, hogy tovább rajongjál a Robiért".

Gabi elsírja magát a fantasztikusan éneklő, kockásinges kamasz geeken, ami persze nem újdonság, de az igen, hogy Alföldi is - nem akarunk tippelgetni, de esküszünk, ez az a fajta felnőtt sírás, amikor valaki nagyon komolyan a fiatalkori önmagára emlékezteti az embert. A Michael Jacksont Fred Durst (Limp Bizkit) stílusában előadó ofő előhozza belőle a drámapedagógust, a reppeléssel próbálkozó szintipopduó produkciója után pedig azt mondja, hogy "tatabányai Modern Talking", amivel meg is nyeri az örökbérletet a szívünkhöz.

Forrás: RTLKLUB
Forrás: RTLKLUB

Maga a zsűri pedig akkor kovácsolódik egyszer és mindenkorra össze, amikor rögtönzött kórusművel parodizálnak ki egy nem rögtönzött kórusművel próbálkozó csapatot. Az utolsó kihívás azonban még hátra van, Tünde, A Világ Legfurcsábbban Mozgó És Beszélő Nője, huszonöt, korábban csinált mindenfélét, "felnőttfilmeket is bevállalt",de aztán "nő lett és rájött, hogy ez nem kifizetődő",jelentsen ez bármit is, a megfejtést az olvasóra bízzuk. Nem baj, a rendkívül meggyőző, őszinte, átélt, de mégis furcsán fájdalmas produkciót egyszerűen és gyorsan megszavazzák, Geszti úgy érzi, meg is találta az X-et. Bár ezt már sokszor hallottuk (tőle is meg másoktól), ide most mégis ez a tökéletes végszó, úgyhogy azt már le sem kell írnunk, hogy nagyon tetszik az X-Faktor új zsűrije.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.