Bernardo Bertolucci zsűrielnök meglepetésének nevezték a vasárnapi olasz újságok a 70. Velencei Filmfesztivál eredményét, az Arany Oroszlánt ugyanis Gianfranco Rosi olasz rendezőnek a római körgyűrűről forgatott dokumentumfilmje kapta.

"Olasz az oroszlán. Forradalom a Lidón" - kommentálta a Sacro GRA (Szent körgyűrű) című film által elért eredményt a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera. "A dokumentumfilmek fesztiváljának kikiáltott szemlén az Arany Oroszlánt nem kaphatta más, mint egy dokumentumfilm" - írta az újság, hangsúlyozva, hogy olasz alkotás 15 éve nem volt a legjobb Velencében. Legutóbb 1998-ban az olasz Gianni Amelio rendezte Cosi ridevamo című film nyerte az Arany Oroszlánt. "Csakis egy olyan forradalmi filmes, mint Bertolucci ismerhette el, hogy a dokumentumfilm is mozi" - nyilatkozta a lapnak Gianfranco Rosi, a széles olasz közönség előtt eddig ismeretlen rendező.

Forrás: AFP
A filmfesztivál ruhakölteményeit nézd meg galériánkban!

Velencét megbabonázta a római körgyűrű - írta a La Repubblica, amely kiemelte, hogy a szombat esti díjazáson az Arany Oroszlánról hozott döntést néhány bekiabálás kísérte, Bertoluccit viszont állva tapsolták meg. Az újságnak nyilatkozó Bertolucci szerint Rosi dokumentumfilmje "tiszta, majdnem ferences szellemiségű mű". Rosi elmondta, hogy három évet töltött lakókocsiban a forgatás alatt. "Bertolucci döntése léket vágott a dokumentumfilmek és a filmek között eddig emelt falon bebizonyítva, hogy mindkettő ugyanaz, vagyis mindkettő mozi" - fogalmazott a lapnak a rendező. "Engem megfiatalított a díj!" - mondta a 82 éves Elena Cotta, a legjobb női alakításért járó Coppa Volpi tulajdonosa, aki az Emma Dante rendezte Via Castellana Bandiera című filmben játszott. Cotta eddig színházi színésznőként volt ismert. A La Stampa azt hangsúlyozta, hogy az idei velencei filmfesztivál más tekintetben is sikeres volt: tíz százalékkal emelkedett a bevétel, nőtt a látogatók száma és 160 ezren követték a fesztivált a közösségi portálokon.

Forrás: MTI

Őket kívánnánk inkább Christian Grey szerepérehttp://www.life.hu/szorakozz/20130905-christian-grey-szerepere-charlie-hunnam-helyett-matt-bomer-ian-somerhalder.html Olimpia 2020 - Tokió a rendezőhttp://www.life.hu/szorakozz/20130908-olimpia-2020-tokio-a-rendezo.html Alföldi karjaiba menekült Tóth Gabihttp://www.life.hu/szorakozz/20130907-xfaktor-2013-elso-adas-kritika-a-zsurirol.html