Nehéz megmondani, mi szükséges ahhoz, hogy valaki felépítsen egy virágzó üzletet, de az biztos, hogy a rátermettség az egyik legfontosabb tényező. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azoknak a nőknek a története, akik behozhatatlannak tűnő hátránnyal indultak, mégis sikeres és jómódú üzletasszony vált belőlük. A Life.hu bemutatja a legkülönösebb sikertörténeteket.

Margarete Steiff, a kerekesszékes üzletasszony

Margarete élete másfél éves korában, 1849-ben vett tragikus fordulatot, amikor áldozatul esett az akkoriban nagyon gyakori gyermekbénulásnak, és kiderült, hogy élete további részét kerekesszékben kell töltenie. Ez egyet jelentett a teljes kilátástalansággal, hiszen szinte nullára csökkentek az esélyei, hogy férjhez menjen és gyerekeket szüljön, ami akkoriban szinte az egyetlen női életpálya volt. Ahogy cseperedett, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy esze ágában sincs tétlenül és kiszolgáltatottan leélni az életét. Mivel remek kézügyessége volt, elvégzett egy varróiskolát, és házuk földszintjén két nővérével együtt létrehoztak egy varróműhelyt, ami hamar sikeressé vált. Néhány év múlva nővérei férjhez mentek, és Margarete egyedül maradt a műhelyben. Először maga folytatta a munkát, hamarosan azonban alkalmazottakat vett fel, aminek köszönhetőn nemsokára apró gyárrá fejlődött a családi műhely.

Forrás:Facebook/Margarete Steiff GmbH; steiff.com

Időközben öccse, Fritz is megnősült, és hat fiú édesapja lett. Margarete soha nem alapított családot, unokaöccseivel azonban nagyon bensőséges kapcsolata volt, ennek köszönheti azt is, hogy vállalkozása még sikeresebb lett. 1880-ban ugyanis egy magazinban felfedezte egy filcből készült játékelefánt szabásmintáját, és mindegyik unokaöccsének készített egyet karácsonyra. A fiúk imádták a kedves játékokat, mindenhova magukkal vitték, és nemsokára az emberek elkezdték keresni Margarete műhelyében a filcállatokat. Az ügyes üzletasszony felismerte a filcállatokban rejlő lehetőséget, ami akkoriban szinte teljesen ismeretlen játékszer volt, és a ruhák mellett elkezdtek filcelefántokat is készíteni. A siker óriási volt, így rövidesen más állatokkal is bővült a paletta, majd teljesen felhagytak a ruhakészítéssel és kizárólag textiljátékokra specializálódtak. A Steiff játékgyár töretlenül fejlődött, néhány év múlva már külföldi megrendeléseket is teljesítettek szép számmal. Amikor Fritz fiai felcseperedtek, ők is beszálltak a családi üzletbe, aminek köszönhetően tovább fejlődött a vállalkozás. 1902-ben az egyik unokaöcs azzal állt elő, hogy készítsenek játékmackót plüssből, ami új korszakot nyitott a cég életében, hiszen a világ talán legkedveltebb játéka született meg ezzel. Margarete mindössze 61 éves volt, amikor 1909-ben meghalt. Cége azonban ma is virágzik és változatlanul a Steiff család tulajdonában van. 2005-ben film is készült nem hétköznapi életéről.

Sarah Breedlove, a rabszolgából lett milliomos

Amikor Sarah 1867-ben világra jött, kevesen mertek volna arra fogadni, hogy a világ leggazdagabb afroamerikai nőjeként távozik az élők sorából 51 évvel később. Szülei és idősebb testvérei ugyanis rabszolgák voltak egy gyapotültetvényen, ő volt az első családtag, aki már szabadnak született. Mindössze ötéves volt, amikor édesanyja meghalt, majd egy évvel később édesapját is elveszítette. Nővére és annak férje gondoskodott róla, ám nem sokáig élt velük, ugyanis 14 éves korában férjhez ment, három évvel később pedig megszületett a lánya, A'Leila. 20 éves volt, amikor élete újabb tragikus fordulatot vett: a férje is meghalt, így magára maradt kétéves lányával. St. Louisba költözött, ahol három bátyja borbélyüzletet működtetett, Sarah pedig besegített nekik, illetve esti iskolában képezte magát. 1906-ban ismét férjhez ment egy Charles Joseph Walker nevű férfihez, ez azonban nem jelentette azt, hogy innentől kezdve élte volna a háziasszonyok nyugodt életét. Üzleti karrierjét egy egészségügyi problémának köszönhette: ahogy akkoriban sok nő, ő is hajhullástól szenvedett. Szinte népbetegség volt ez abban az időben, aminek elsősorban a kifogásolható higiénés körülmények és a szakszerűtlen hajápolás állt a hátterében. Mivel az üzletekben nem talált megfelelő hajápoló szert, amivel orvosolhatta volna a problémát, maga kezdett kísérletezni.

Forrás: Facebook/Madam C. J. Walker Biography, Wikipedia

Hamarosan sikerült is kifejlesztenie egy kéntartalmú sampont és balzsamot, ami megszüntette a hajhullást, illetve egészségesen tartotta a fejbőrét. Ez volt az alapja annak az afroamerikai nők számára kifejlesztett hajápoló termékcsaládnak, amit később Madam C. J. Walker márkanéven forgalmazott. Mivel nem volt ilyen termék a piacon, a kereslet viszont igen nagy volt rá, Sarah üzlete rövidesen felvirágzott. Férjével együtt beutazta az egész Egyesült Államokat, termékeit reklámozta, illetve nőket oktatott a helyes hajápolásra. Hamarosan megalapította a Madam C. J. Walker Laboratoires nevű manufaktúrát, ahol nemcsak a termékeit gyártották és fejlesztették, hanem olyan ügynököket is képeztek, akik közreműködtek a termékek reklámozásában és eladásában. 1913-ban Sarah és Charles elváltak, ez azonban nem vetette vissza a vállalkozást, ugyanis Sarah nem sokkal később Latin-Amerikában és a Karib térségben is elkezdte forgalmazni a termékeit. Az üzleti siker azonban nem elégítette ki: szeretett volna segíteni sorstársain, ezért tanítani kezdte az afroamerikai nőket, hogyan kezdhetnek vállalkozásba és hogyan építhetik fel a saját üzletüket. Emellett anyagi és egyéb eszközökkel is sokat tett a színes bőrűek jogaiért, oktatásukért és életkörülményeik javításáért. Mindössze 51 éves volt, amikor meghalt magas vérnyomásból adódó komplikációk miatt. Halálakor ő volt a leggazdagabb afroamerikai nő és az első amerikai nő, aki a maga erejéből lett milliomos.

Littkey Erzsébet, árvaházból egy könyvkiadó élére

Littkey Erzsébet (más források szerint Litkei) életének első húsz éve nem volt éppen lányregénybe illő, nem meglepő hát, hogy Móricz Zsigmond róla mintázta az Árvácska főszereplőjét. Szerelemgyerekként látta meg a napvilágot, anyja a kórházban hagyta, így állami gondozásba került. Lelencgyerekként nőtt fel, több falusi családnál megfordult, ahol már kisgyerekkorában keményen kellett dolgoznia, rendszeresen verték és megalázták. 17 évesen a fővárosba szökött, ahol ágyrajáróként élt nagyon nehéz körülmények közt. Különféle alkalmi munkákból és alkalmi prostitúcióból tartotta fenn magát. 1935-ben kisfia született, akit megpróbált felnevelni, de hamar állami gondozásba került. Életében 1934-ben következett be fordulat, amikor megismerkedett Móricz Zsigmonddal, akinek ekkor már megromlott a kapcsolata második feleségével, Simonyi Máriával, és alkalmi kalandot keresett. Az alkalmi kapcsolatból azonban irodalmi érdeklődés, majd vonzalom lett.

Forrás: www.irodalmijelen.hu, personalbranding.blog.hu

Kezdetben a lány tragikus élettörténete érdekelte az írót, majd egyre közelebb kerültek egymáshoz, minden bizonnyal Erzsébet fiának is Móricz az apja. Csibe, ahogy Móricz becézte a lányt, teljesen lenyűgözte az írót és kapcsolatuk egyre komolyabbra fordult. Móricz beköltöztette leányfalui nyaralójába, majd hamarosan fiát, Imrét is magukhoz vették, aki addig nevelőszülőknél nevelkedett. A maga módján legalizálta is a kapcsolatukat, ugyanis mindkettőjüket örökbe fogadta. Taníttatta Csibét, és hamar kiderült, hogy a lány rendkívül intelligens, gyorsan tanul, így egyre több dologban besegített az írónak. Kezdetben Móricz kertészetét igazgatta, majd az író kiadóvállalatát vezette. Amikor 1942-ben Móricz meghalt, lányai kitették a nyaralóból Csibét és fiát, ám ekkor már könnyedén megállt a saját lábán. Először a Kelet Népe szerkesztőségi titkáraként dolgozott, majd könyvesboltot nyitott és könyvkiadót alapított. A II. világháború alatt az ő boltja volt az ellenállási mozgalom egyik központja, a galérián illegális nyomdagép működött, melyen hamis származási és katonai papírokat gyártottak, számos ember életét mentve meg ezzel. Ezért a tevékenységéért 1997-ben posztumusz megkapta a Világ Igaza elismerést. Littkey Erzsébet soha nem lett milliomos, de az egykori lelencgyerek hatalmas utat járt be.

A történelem legvéresebb éjszakáihttp://www.life.hu/szorakozz/20130813-kultura-haboru-nepirtas-a-tortenelem-legveresebb-ejszakai.html A történelem legbotrányosabb pápáihttp://www.life.hu/szorakozz/20130227-v-celesztin-ix-benedek-vi-sandor-viii-janos-xii-pius.html A legbátrabb nők a történelemben, akik kiálltak az elveikérthttp://www.life.hu/szorakozz/20120924-jeanne-darc-i-erzsebet-zrinyi-ilona-harriet-tubman-golda-meir.html Botrányos szeretők, különc kalandok - Veszedelmes viszonyok a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120507-veszedelmes-viszonyok-a-tortenelemben.html A hadüzenet oka: a nő - 4 különleges asszonysors a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120319-a-haduzenet-oka-a-no-negy-asszony-akik-miatt.html