Ha már nemrégiben foglalkoztunk a Hollywoodban szerencsét próbáló magyar színészekkel, akkor itt az ideje, hogy bemutassuk a Life.hu-n a fordított eseteket is, azaz amikor külföldi sztárok vállaltak szerepet magyar filmekben. Már csak azért is, mert A nagy füzet című, jövő héten bemutatásra kerülő hazai alkotásban épp ez történt.

1. Ulrich Thomsen

Az Agota Kristof híres regényéből készült A nagy füzet egyik fontos mellékszerepét, egy náci tisztet alakító dán Ulrich Thomsen vitán felül az egyik legjelentősebb európai férfiszínész napjainkban - aki nemcsak rengeteg neves skandináv filmben szerepel (Születésnap, Ádám almái, Kiságyúk), de Hollywoodban is rendszeresen foglalkoztatják (Max, A bűz árfolyama, A dolog). Sőt, magyar filmben is másodszor vállalt szerepet: Szász János előző rendezésében, az Ópium - Egy elmebeteg nő naplójában magát Csáth Gézát játszotta.

Forrás: AFP

2. Udo Kier

A delejes tekintetű német színész évtizedek óta Hollywoodban él és dolgozik, és leginkább a horror műfajában számít igazi ikonnak (Penge, A vámpír árnyéka), de azért gyakran foglalkoztatják más műfajú filmek mellékszerepeiben is (Otthonom, Idaho, A legyőzhetetlen, Armageddon). Magyarországon először Bódy Gábor rendezővel dolgozott együtt még a nyolcvanas években (Krétakör, Nárcisz és Psyché), és most újra szerepet vállalt hazai filmben: Nemes Gyula forgatás alatt álló Zero című mozijában.

Forrás: AFP

3. Daryl Hannah

Az egykori szexszimbólum szőkeség (Szárnyas fejvadász, Csobbanás, Tőzsdecápák) karrierje a Kill Bill óta meredeken ível lefelé, ennek az útnak az egyik állomása pedig az S.O.S Love - Az egymillió dolláros megbízás című magyar film volt 2011-ben, melyet vélhetően Daryl sem fog az unokáinak mutogatni. Az erősen félresikerült vígjátékban az amerikai sztár saját maga karikatúráját alakította, és ehhez nem kapott épkézláb sztorit sem háttérként.

Forrás: AFP

4. Helen Mirren

Korosztályában a világ egyik legjobb színésznőjének tartják az Oscar-díjas angol Helen Mirrent (A királynő, Red, Hitchcock), nem alaptalanul. A Szabó Magda regényéből Szabó István rendezésében készült Az ajtó főszerepében sem rajta múlott, hogy kissé vérszegény lett a végeredmény.

Forrás: AFP

5. Daniel Craig

James Bond magyar filmben? Igen! Igaz, Daniel Craig még nem vállalta el a 007-es kém szerepét akkor, amikor a Sorstalanságban feltűnt egy rövidke szerepben (a koncentrációs tábort felszabadító amerikai sereg egyik tisztjét alakította), de már abban az egyetlen jelenetben is érezhető volt a karizmája (no és a többiekétől eltérő játékstílusa).

Forrás: AFP

6. Franco Nero

Az olasz film egyik legnagyobb sztárja, a Hollywoodban is sikeres Franco Nero (Django, A nindzsa színre lép, Még drágább az életed) öregkorára szinte visszatérő vendég lett a magyar mozikban. A Julianus barátban még csak néhány jelenetben bukkant fel, de a világító kék szemű Árpád vezér már igazi főszerepet jelentett számára a Honfoglalásban. Utána alakította még Gellért püspököt is a Sacra Coronában, valamint feltűnt a gyorsan feledésbe merülő Mario, a varázsló című hazai filmben is.

Forrás: AFP

7. Ralph Fiennes

A listánkon szereplő színészek közül talán a legnagyobb sztár az a Ralph Fiennes, aki a magyar Sonnenschein/Sors család három generációjának életét bemutató 1999-es A napfény ízében játszott el több karaktert is ezen család tagjai közül. Szabó István történelmi tablója ráadásul Európa Filmdíjat is hozott számára a legjobb férfi alakítás kategóriájában.

Forrás: AFP

Ő volt az erotika angliai császárahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130904-mozi-film-szorakozas-a-szenvedely-kiralya-o-volt-az.html Őrült vagy épeszű? Filmek az emberi elme határairólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130830-szorakozas-mozi-program-orult-vagy-epeszu-filmek-az-emberi.html 10 magyar film a |80-as évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130829-szorakozas-film-mozi-10-magyar-film-a-80as-evekbol.html Ők a legrosszabb anyákhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130826-szorakozas-program-mozi-ok-a-legrosszabb-anyak.html Sztárszínészek, akik bevállalták a melegségethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130822-mozi-film-szorakozas-antonio-banderas-sean-penn-al-pacino-johnny.html Márquez könyvek a filmvásznonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130816-mozi-szorakozas-film-marquez-konyvek-a-mozivasznon.html