Ha két kiskölyök a világ másik végén valós embernek hiszi Supermant és elindul hozzá, az önmagában vicces sztori. Ha ez a két kisfiú a nyomorgó Irakban él az utcán, akkor az egy szívfacsaró történet. Szerencsére a kettő nem zárja ki egymást. Barátunk, Superman, kritika.

 

Sanyarú sorsú társadalmakat, vérzivataros háborús időket, esetleg vészterhes történelmi korszakokat előszeretettel mutatnak be a filmek gyerekszereplők sorsán és gyermeki nézőponton keresztül (cikkünk tárgyán kívül például e hónapban A nagy füzet című magyar alkotás is). Többek között azért, mert egy ilyen szemszög eleve biztosít olyan érzelmi hatásokat a nézőtéren, amelyért egyébként külön meg kellene küzdenie a filmnek. Továbbá a gyermeki ártatlanság (és esetleg annak elvesztése), valamint a rettenetes körülmények romlottságának szembeállítása mindig hálás kontrasztot eredményez, a gyermeki nézőpont pedig egyfajta kívülállást is jelent: másképp, kintről tudunk rajta keresztül ránézni a filmben a saját felnőtt világunkra.

Forrás: www.trustnordisk.com

Ezt a jól bevált receptet alkalmazza a Barátunk, Superman című iraki film is, amely európai közreműködéssel (svéd és finn pénzből) készülhetett el, és amelyet sokkal inkább kéne kurd filmnek neveznünk, hiszen Irak kurdok lakta részén játszódik, kurdok a szereplői is, és a rendező is ezen szerencsétlen sorsú, ország nélküli náció szülötte.

A film két kisgyerek főhőse egy testvérpár két tagja, akik árván maradtak, így az utcán élnek és cipőpucolásból, valamint az ismerősök könyöradományaiból tartják fenn magukat. Egy nap a helyi moziban Superman újabb kalandját vetítik, a tilosban járva bekukucskáló srácokat pedig lenyűgözik a látottak. A kisebbik elhatározza, hogy fel kell keresniük Supermant Amerikában, és el kell őt hozniuk ide, hogy megbüntesse a gonosz embereket, köztük Szaddam Husszeint (a kilencvenes évek elején, az első iraki háború előtt járunk), és hogy visszahozza az életbe a szüleiket. Meg persze repülni is olyan jó lenne vele... A nagyobbik testvér tudja, hogy mindez csak ábránd, mégis belevág a kisöcsivel a kalandba egy Michael Jackson nevű szamár hátán, és erre megvannak a maga okai.

Forrás: www.trustnordisk.com

Már a történet leírásából is sejthető, hogy egy szélsőségesen optimista, naiv filmmel van dolgunk, amelyben a gyermeki nézőpont megmutatja ugyan a világ nyomorát is, de végül egyszer sem szenved törést, nem kell feladniuk hőseinek a gyermeki lelküket. Valahogyan mindig sikerül továbblendíteni az útjukat, ezt pedig néhol életszagú, néhol erősen kimódolt és idealista (sőt néhol propagandisztikus) fogásokkal éri el a forgatókönyv. Amely emellett kissé aránytalan is: a film elején túl sok időt töltünk a fiúk városában, noha a sztori onnantól indul be igazán (és arról szól a lényegében film is), amikor végül útra kelnek. A kissé harsányan ordibáló gyerekszereplők viszont elismerésre méltó teljesítményt nyújtanak, a humor és a szívfacsaró érzelmek is megfelelő mértékben keverednek a filmben. No meg ki látott már kurd, szamaras road movie-t? No, akkor itt az ideje.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/VPre6KTyGas" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 Kiknek ajánljuk?
- akiket érdekel Irak térségének sorsa
- akik kedvelik a gyermeki nézőpontot választó filmeket
- akiknek bejön a humor és az érzelmesség keverése

Kiknek nem ajánljuk?
- akiket idegesít az éles gyerekhangok kiabálása
- akiket taszít a politikai propaganda legkisebb jele is
- akik a muszlim gyerekekben csak potenciális terroristákat látnak

 

Ő volt az erotika angliai császárahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130904-mozi-film-szorakozas-a-szenvedely-kiralya-o-volt-az.html Őrült vagy épeszű? Filmek az emberi elme határairólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130830-szorakozas-mozi-program-orult-vagy-epeszu-filmek-az-emberi.html 10 magyar film a |80-as évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130829-szorakozas-film-mozi-10-magyar-film-a-80as-evekbol.html Ők a legrosszabb anyákhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130826-szorakozas-program-mozi-ok-a-legrosszabb-anyak.html Márquez könyvek a filmvásznonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130816-mozi-szorakozas-film-marquez-konyvek-a-mozivasznon.html