Rövidebb, frissebb lett és a hangneme is megváltozott. A Magyar Olimpiai Bizottság hétfői ünnepségén csendült fel először az új verzió.

Az idei Ausztrál és Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepelt érmes ifjúsági sportolókat köszöntötte hétfőn délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság. Itt csendült fel először a magyar himnusz legújabb, hivatalos, 90 másodperces, szimfonikus változata.

Forrás: Facebook/MÁV Szimfonikus Zenekar
MÁV Szimfonikus Zenekar

Ez kifejezetten a világversenyek eredményhirdetési ceremóniájához készült el nyáron - írja az MTI. Az új változatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is ösztönözte, mert a magyar himnusz eddigi verziója 2 perc 29 másodperc hosszú volt, szemben a többi ország nagyjából 90 másodpercesével.

Erkel Ferenc szerzeményét többen is átdolgozták már, számos verzió él a köztudatban. Somogyváry Ákos karnagy-művészeti vezető, az Erkel Ferenc Társaság elnöke azonban úgy döntött, az eredeti változatot rögzítik az utókor számára. A kottákat nem volt nehéz megszerezni, hiszen Somogyváry a zeneszerző szépunokája, és máig őrzi a Himnusz eredeti, 1844-es kéziratát. A felvételt a MÁV Szimfonikus Zenekarral készítette el. Különlegessége, hogy az első és az utolsó négy ütemben a nándorfehérvári diadalra utaló harangszó is megszólalal. "Ez a változat jól képviseli a mű verbunkos karakterét, frissességét és lendületét " - jelentette ki.
Ide kattintva hallgathatjátok meg az új Himnuszt! Hogy tetszik? A stúdiómunkáról készült egy werkfilm is, amit itt megnézhettek:

 

 

Leesett a mentorok álla az 54 éves nagyitólhttp://www.life.hu/szorakozz/20130923-mindenki-ledobbent-az-amerikai-xfactor-54-eves-versenyzojetol-lillie-mccloudtol.html Vili bácsi női ruhában parádézotthttp://www.life.hu/szorakozz/20130923-a-baratok-kozt-vili-bacsija-azaz-varkonyi-andras-noi-ruhaba.html Milliókért árulják Alföldi festményeithttp://www.life.hu/szorakozz/20130923-alfoldi-robert-szineszrendezo-festmenyeit-milliokert-aruljak.html Kelet-Magyarországon adták fel a nyertes szelvénythttp://www.life.hu/szorakozz/20130923-keletmagyarorszagon-adtak-fel-a-nyertes-otoslotto-szelvenyt.html Liptai Claudiával nyaralnának a legtöbbenhttp://www.life.hu/szorakozz/20130923-liptai-claudia-szineszmusorvezetovel-nyaralna-a-legtobb-magyar-egy-friss-felmeres.html