Nem minden filmes szexjelenetnél fordul félre szégyenlősen a kamera a lebegő függönyök felé - sőt egyre több mozifilmben fordul elő az, hogy pornóhoz hasonló nyíltsággal ábrázolják a szereplők eme tevékenységeit is. A Life.hu a leghíresebb esetek közül válogatott.

 

1. Caligula (1979)

Hogy a jelenség nem teljesen új keletű, azt jól mutatja ez a nagyszabású, kosztümös hollywoodi film, amely 1979-ben készült, és az első olyan mozifilm lett, amelyben "rendes" színészek és éles szexjelenetek egyszerre voltak láthatók. A kicsapongó életéről híres római császár történetét így próbálták meg minél autentikusabban bemutatni az alkotók - ami persze az amerikai erkölcsvédőknek a legkevésbé sem tetszett, így szexmentesre vágott változata is létezik a filmnek.

2. Idióták (1998)

A mozivásznon látható nyílt szex jelensége azért igazán a kilencvenes évek végétől kezdett polgárjogot nyerni - a minél nagyobb élethűségre törekvő Dogma-mozgalom céljaihoz például kiválóan passzolt, amit meg is figyelhetünk ebben a lázadó fiatalok kommunájáról szóló filmben. A rendező Lars von Triernek amúgy is szívügye a "művészi pornó": az Antikrisztusba is illesztett ilyen jeleneteket (igaz, ott a színészek helyett testdublőrök szerepeltek), a következő filmje pedig a beszédes Nymphomaniac címre hallgat.

3. Intimitás (2001)

Egy szeretői viszony körül bonyolódik a történet az Intimitás című filmben, melynek húsbavágó életszerűséggel megmutatott szexjeleneteiben a színészek bevállalták az éles szeretkezést - no meg azt is, hogy mindez látható legyen később a moziban is. A két főszereplő nem is ismeri egymást igazán, csak a szex kedvéért találkoznak, ám ez egy idő után a férfinak kevés lesz, nyomozni kezd a nő után - és persze egy problémás házasságba akad.

4. Legyél velem! (2000)

Mozi és pornó talán sosem fonódott össze annyira, mint ebben a francia botrányfilmben, melynek főszerepét két korábbi pornószínésznő játssza, akik számára persze nem okozott gondot a szexjelenetek explicit volta sem. A szókimondó sikerregényből készült mozifilm (a regény magyarul Dugj meg! címen futott, és már az is finomítás volt az eredetihez képest...) két prostituált történetét meséli el, akiknek elegük lesz a kihasználtságból, és gyilkos ámokfutásba kezdenek.

5. Ken Park (2002)

Larry Clarkot néhányan a modern külvárosi fiatalság életének igaz krónikásaként tartják számon, mások szerint pedofilgyanús vénember, aki azon kéjeleg, hogyan szexelnek és szívnak a tinédzserek. A Ken Park mozaikos történetében a kallódó fiatalok tényleg mindent felvonultatnak a fulladásos maszturbációtól a többes szexig - a film teljesen valóságos és explicit hármas szexjelenetének külön pikantériát kölcsönöz, hogy a benne szereplő fiatal lány "civilben" a rendező barátnője volt akkoriban.

6. 9 dal (2005)

Michael Winterbottom filmjének főhőse a maga mögött hagyott párkapcsolatát gondolja végig: 9 meghatározó pillanatot felidézve, melyek mindegyike egy-egy koncerthez illetve zeneszámhoz, továbbá egy-egy szeretkezéshez kapcsolódott. Amiket mi szépen végig is nézhetünk, a maguk teljes nyíltságában - és tényleg szépek, ez esetben például semmi pornográf nincsen bennük.

7. Shortbus (2006)

Már tényleg a pornófilm határát súrolja ez a néhány évvel ezelőtti amerikai független film, olyan mértékben foglalkozik inkább a szereplői nemi szerveinek és aktusainak részletezésével, mint magával a történettel - melyben egy házassági gondokkal küzdő fiatal pár vesz a pártfogásába egy lányt, hogy a híres Shortbus nevű szórakozóhely szabados közönségével megismerkedve felfedezhesse a saját szexualitását.


Segítség, maffiacsalád a szomszédom!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130925-mozi-szorakozas-film-segitseg-maffiacsalad-a-szomszedom.html Ők a legjobb anyákhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130923-anna-magnani-linda-hamilton-sally-field-bjork-angelina-jolie-.html Fogyókúrázz thrillerrel!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130924-a-horrofilm-testi-es-lelki-hatasa-felnottekre-es-gyerekekre.html Lady Diana utolsó szerelmehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130918-mozi-film-szorakozas-lady-diana-utolso-szerelme.html Őrült vagy épeszű? Filmek az emberi elme határairólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130830-szorakozas-mozi-program-orult-vagy-epeszu-filmek-az-emberi.html