Szerintetek milyen program illik legjobban szeptember utolsó vasárnapjához? Megrázó, elgondolkodtató sajtófotók nézegetése, vagy merengés egy szürreális Kafka darab után? Esetleg izgalmas, kortárs magyar kiállítás a Ludwig Múzeumban? A Life.hu ezeket ajánlja!

1. A világ legjobb sajtófotói a Néprajziban

Kis kitérő után 2011 óta ismét a megszokott helyen, a Néprajzi Múzeumban látható a World Press Photo kiállítás. 1955 óta ül össze a szakmai zsűri Amszterdamban, hogy kiválasszák az előző év legjobb sajtófotóit - amelyek aztán bejárják az egész világot. A kiállításra nem árt lelkileg felkészülni, mert bár lenyűgöző fotók tárulnak elénk, a háborús övezetekből és a harmadik világból érkező képek sokszor hátborzongatóak. "Eljut a fejünkhöz, a szívünkhöz, a zsigereinkhez - ahogyan az minden kiemelkedő sajtófotótól elvárható" - fogalmazott Santiago Lyon, a The Associated Press alelnöke a tavalyi év legjobb képéről. Paul Hansen fotója a légitámadás után készült Gaza Cityben.

Forrás: www.worldpressphoto.org

Mikor?
2013. szeptember 29.
A kiállítás október 27-ig tart.
Hol?
Budapest, Néprajzi Múzeum
Bővebb infó: http://www.neprajz.hu/

2. Zár a Leopold Bloom kiállítás a Ludwigban

Az ír-magyar barátság és a magyarországi kortárs képzőművészet nemzetközi megjelenését támogató Leopold Bloom díjat idén másodszor osztották ki. A külföldi tárlat tervével pályázó legjobb hazai művészek: Alpern Bernadett és Péter Ildikó fotóművész, Fabricius Anna fotó- és videoművész, Kerekes Gábor képzőművész, Puklus Péter képző- és fotóművész, Szabó Eszter képző- és videoművész és Szigethy Eszter grafikus és a nyertes, Nemes Csaba festőművész. A nemzetközi zsűri neki ítélte oda a 10 ezer euró értékű fődíjat. A fiatal művészek inspiráló, kreatív, merész, humortól sem mentes alkotásaikat a Ludwig Múzeumban most vasárnap láthatja utoljára a közönség.

Forrás: www.ludwigmuseum.hu

Mikor?
2013. szeptember 29.
Hol?
Budapest, Ludwig Múzeum
Bővebb infó: http://www.ludwigmuseum.hu/

3. Kafkai szorongás a színpadon

Franz Kafka, a korán elhunyt, világhírű író művei nem könnyed lektűrök. Mélyen elgondolkodtató, örök érvényű regényei sokakat ihlettek már feldolgozásra, köztük a nagy német filmrendezőt, Michael Hanekét is. Az 1926-os Kastély című kisregénye friss színpadi adaptációját most vasárnap a IV. éves fizikai színházi koreográfus osztály hallgatóinak előadásában láthatjuk. A trailer után kijelenthető, hogy az alapműhöz hűen ez a produkció sem nélkülözi az álomszerű, szürreális, nyomasztó hangulatot. A Soós Attila rendezte darabban is folytatódik a Perben megismert Josef K. kálváriája. A férfi azért érkezik a barátságtalan, idegen városba, hogy földmérőként dolgozzon. A munkát azonban mégsem tudja elkezdeni, mert a bürokrácia fellegvárában, a Kastélyban minden próbálkozása kudarcba fullad.

Forrás: www.filmacademy.hu

Mikor?
2013. szeptember 29., vasárnap, 19.00
Hol?
Budapest, Színház- és Filmművészeti Egyetem
Bővebb infó: http://www.filmacademy.hu/hu/

5 menő kortárs múzeum Európábanhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130906-szorakozas-utazas-program-5-meno-kortars-muzeum-europaban.html Tiltott tánc és varázslat ecsettelhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130903-szorakozas-program-kiallitas-impresszionistak-a-nemzeti-galeriaban.html 6 európai bolhapiac kincsvadászoknakhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130902-szorakozas-utazas-program-6-europai-bolhapiac-kincsvadaszoknak.html Fedezd fel Greta Garbo Stockholmját!http://www.life.hu/szorakozz/programok/20130816-szorakozas-utazas-program-fedezd-fel-greta-garbo-stockholmjat.html