Alice Munrónak ítélte oda az idei irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését. Nádas Péter is esélyes volt.

Alice Munro kanadai írónak ítélték oda 2013-ban az irodalmi Nobel-díjat. Tavaly a kínai Mo Jen nyerte el a tekintélyes elismerést. Peter Englund, az akadémia titkára a kortárs novella mestereként méltatta a 82 éves írónőt, akit régóta a díj várományosaként emlegettek. Munro novellaszerzőként ismert, ám sokak szerint annyi mélységet, bölcsességet és precizitást visz írásaiba, mint a regényírók többsége egész életművébe. Gyakran hasonlítják Anton Csehovhoz.

Forrás: AFP
Alice Munro

Idén az esélyesek között volt Nádas Péter is, aki holtversenyben a negyedik helyen állt a Ladbrokes fogadóirodánál a bejelentés előestéjén - írja az MTI. További érdekességekről a Nobel-díj történetéből itt olvashattok.

 

Ők az idei Nobel-díjasokhttp://www.life.hu/szorakozz/20131007-megvannak-az-idei-orvosi-nobeldijasok-harom-tudos-kapta-az-elismerest.html A nő, akinek a Nobel-díjat köszönhetjükhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130312-takacs-nora-bertha-von-suttner.html Melleivel köszöntötte fel férjét Mariah Careyhttp://www.life.hu/szorakozz/20131009-mariah-carey-amerikai-enekesno-pikans-fotoval-koszontotte-ferjet-nick-cannont.html Utas landolt a repülővelhttp://www.life.hu/szorakozz/20131009-rosszul-lett-a-pilota-az-angliai-humberside-repuloterre-tarto-gepen.html Amerikába utazik Radics Gigihttp://www.life.hu/szorakozz/20131009-radics-gigi-enekesno-a-megasztar-gyoztese-amerikaba-utazik.html