71 éves korában meghalt Lou Reed amerikai énekes, dalszerző, szövegíró, fotós, a legendás Velvet Underground együttes alapítója.

1964-ben egy lemezkiadónál lett dalszerző, munkássága során ismerkedett meg a későbbi Velvet Underground tagjaival. A formáció "pop-art pápa", Andy Warhol bábáskodásával jött létre. A Velvet Underground rövid története üzletileg kudarcnak bizonyult, de hatását tekintve a hatvanas években csak a Beatles volt hozzá fogható.

Forrás: AFP

1972-ben megjelent Transformer című albuma, amelynek David Bowie volt a producere, és Reed kultikus underground figurából rocksztárrá vált. A korongon szerepelt a védjegyévé lett Walk on the Wild Side, továbbá a sokszor, sokak által feldolgozott Satellite of Love és a Perfect Day című dal.

 

A sokoldalú Lou Reed nem csak rockzenész, az amerikai költészet egyik megújítójának tartják, írásait egyetemeken tanítják. Több filmben is feltűnt és több fotóalbuma jelent meg. Özvegye, Laurie Anderson elismert amerikai zenész, multimédia- és performanszművész. A pár Magyarországon is fellépett.

Bár egyelőre nem tudni, miért halt meg a legendás rockzenész, köztudott, hogy Reed korábban súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött.

 

Betiltották a rovarirtó nevű rockzenekarthttp://www.life.hu/legykepben/20130813-schuster-lorant-pmobil-egyuttes-koncert-a-budapest-parkban-augusztus-19en.html Shakira rockert nevel a kis Milanbólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130704-shakira-es-gerard-pique-kisfia-milan-acdc-poloban-nyomja.html Kisfia született a magyar rockernekhttp://www.life.hu/legykepben/20130529-tankcsapda-egyuttes-gitarosanak-sidinek-kisfia-szuletett-gabor.html Kétszeres apuka lesz a kemény rockerhttp://www.life.hu/legykepben/20130502-a-tankcsapda-gitarosa-lukacs-laci-sidi-masodik-gyermeket-varja-egy.html 15 kilóval könnyebben áll színpadra a rocklegendahttp://www.life.hu/legykepben/20130430-deak-bill-gyula-szivbetegsege-utan-15-kiloval-konnyebben-all-szinpadra.html Életét kockáztatja a rockerhttp://www.life.hu/legykepben/20130426-pataky-attila-az-edda-frontembere-bigaval-indul-a-nemzeti.html Hozzámegy rocksztár pasijához Kate Hudsonhttp://www.life.hu/szeress/20130403-kate-hudson-szineszno-az-elle-cimlapjan-pozol-es-megigerte-hogy.html A sminkelt rockerekre bukik Cameron Diazhttp://www.life.hu/szeress/20130327-cameron-diaz-szineszno-a-hosszu-haju-sminkelt-rockereket-szerette-tinikent.html