Nagy tévedés, hogy a modern művészet érthetetlen, elszakadt a valóságtól, és nem azzal foglalkozik, amivel mi, hétköznapi emberek... Bizonyíték erre a debreceni MODEM-ben megnyílt csoportos kiállítás, a Halálos természet, amelyen 14 képzőművész alkotásait láthatjuk a 21. század horror és pszichothriller ihlette lényeiről.

"Egykor szép, allegorikus jelenetek mutatták be a hét halálos bűnt, ma azonban Győrffy László már horror képregényeket idéző, részletekben gazdag, brutálisan naturális grafikákat készít a témához, ahol cizellált ocsmányságok borzasztják a szépművészetek rajongóit" - szól az ismertető. Ez az oka annak, hogy a kiállítás egyes területeiről ki vannak tiltva a gyerekek - akiket persze ettől csak még inkább izgat az elzárt tartalom. Hát mi ez, ha nem a legjobb reklámfogás? Mindig arra vágyunk, ami tilos - egy ilyen apró fogással a gyerekek a művészi alkotások megtekintésére fognak áhítozni.

Amúgy nem hiszem, hogy a művészi ábrázolás eldurvult volna, inkább csak az ingerküszöbünk emelkedett: ezért tudunk a középkori allegóriáknál lényegesen durvább tartalmakat megnézni; a középkori néző meg azt látta durvának, ami nekünk már bájos allegória. 

Forrás: Modern és Kortárs Művészeti Központ
Fülöp Gábor: Grundufo II. (2012, festett fa)
Kattints a képre a galériáért!

A kiállítótérben az élethű földönkívüliektől kezdve az őslényeken át a kísértetfilmek hátborzongató áthallásaival egyaránt találkozhatunk. Fülöp Gábor az X-Akták alapján hozza létre zavarba ejtően élethű ufó-gyermekeit, Czene Márta egy klasszikus thriller képi világából merít. Moizer Kivégzés című munkájának hőse egy nő, aki talán éppen arról fantáziál, hogy lefejezi és elintézi a nálánál nagyobb és sokkal rondább, állati fejjel ellátott hímet. Kis Róka Csaba a darabolós horrorfilmek világát kapcsolja össze a romantikával, miközben a fallikus motívumok helyenként pornográf jelenetekbe csapnak át.

A 21. század a modern mese százada: soha ennyi teremtésmítosz, bizarr, földöntúli lény és alternatív világ nem született, mint a mai alkotók képzeletében. Ezek "átmentek" a köztudatba - magától értetődően beszélünk a következő életünkről, vámpírokról vagy az idegenekről - így teljesen természetes, hogy ezek a világok a képzőművészetben is visszatükröződnek. A MODEM tárlata friss szemmel vette észre, hogy ez kurrens téma - ezt kell tálalni a kultúrát fogyasztani kívánók elé.

Murder - A gyilkos tárlat Budapesten!http://www.life.hu/szorakozz/programok/20121114-hamarosan-nyilik-az-ev-kiallitasa-budapesten.html Kocsmatárlatok - Kiállítás nedűvelhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130723-szorakozas-program-szabadido-kocsmatarlatok-hol-lehet-egy-pohar.html Horrorfilmek gyereksztárjai - akkor és mosthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20121108-horrorfilmek-hatborzongato-gyereksztarjai-akkor-es-most.html