rejtvény újság megemlékezés évforduló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A huszadik század egyik jelképévé vált és éppen ma van a századik szülinapja. 

Az egymást keresztező szavakból álló fejtörő, a majd' 100 évig rendkívül népszerű keresztrejtvényt egy angol újságírónak köszönheti a világ. Arthur Wynne, bár Londonban dolgozott, hetente küldözgette a fejtörőit egy New York-i lapnak. 1913. december 21-én történetesen éppen egy gyémánt alakút, amelyben a szavak keresztezték egymást. Ezzel új műfaj született!

Forrás: Thinkstock

A siker ellenére az újságíró hazájában, Angliában csak jóval később, 1922 februárjában jelent meg először újságban keresztrejtvény. Ettől kezdve azonban szárnyra kapott, és a 20. század egyik kedvenc időtöltése lett. Jelkép is a maga módján: Hermann Hesse (20. századi, Nobel-díjas regényíró) például egyenesen a tárcairodalom és a rejtvényfejtés korának nevezte a 20. századot.

Mára csökkent a szavakkal játszadozó elmetorna jelentősége. Ennek oka, hogy már kevésbé népszerűek a tudás alapú játékok - még a kvízshow-t is csak úgy szeretik a tévénézők, ha a rossz választ kell gyorsan bemondani a jó helyett, vagy fejen állva kell bevetni a rövidtávú memóriát -, de az is a keresztrejtvény népszerűségének hanyatlását hozta, hogy ma az időnket inkább az okostelefonunk vagy a táblagépünk nyomogatásával töltjük ki. Persze ezekre már fejlesztettek keresztrejtvény appot, ami talán az elmetorna új reneszánszához vezethet.

Ajándék-expressz: könyvet S.O.S. vehetsz!http://www.life.hu/szorakozz/20131219-ha-nincs-ajandekotleted-konyvet-az-utolso-pillanatban-is-vehetsz.htmlÍgy éld túl a karácsonyt - zenével!http://www.life.hu/szorakozz/20131217-harom-zenei-albumot-ajanlunk-amellyel-kikerulheted-hogy-a-megunt-limonadet-kelljen-hallgatnod-az.htmlBemutatjuk a legszebb magyar porcelánokathttp://www.life.hu/szorakozz/20131210-bemutatjuk-a-herendi-hollohazi-zsolnay-es-alfoldi-porcelant.html"3kor ott vok, jó 8!" - 21 éves az SMShttp://www.life.hu/szorakozz/20131202-21-eve-kuldunk-sms-t-a-kommunikacios-talalmany-evfordulojan-az-sms-nyelvrol-irunk.htmlAz Erzsébet híd titkaihttp://www.life.hu/szorakozz/20131120-az-erzsebet-hid-atadasanak-49-evfordulojara-kepgaleriaval-es-torteneti-erdekessegekkel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.