Chicago: Szex és gyilkosság, egész este!

Fotó: Horváth Judit -
aktualitás Chicago bemutató színház színházkritika Centrál Színház premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak gyönyörű nők, akik gyilkolni is képesek, ha a pasi keresztbe tesz. Ennél csak akkor eltökéltebbek, ha a címlapra kerülés a tét. Vannak újságírók, akik megírják a címlapinterjút, csak legyen benne valami különleges - és a gyilkosság kétségkívül az. És van egy ember, aki mozgatja a szálakat. No, nem éppen a háttérből, hiszen ő a sztárok sztárügyvédje - maga is címlapra való.

Aktuálisabb már nem is lehetne a Chicago – a Centrál Színház december vége óta látható új előadása, amelynek eredetije a 2002-es, többszörös Oscar-díjas filmmusicallel vált híressé. Abban Richard Gere, a hazaiban pedig Kulka János alakítja a mindentudó, dörzsölt ügyvédet, aki miatt Chicagóban már évtizedek óta nem végeztek ki nőt, annak ellenére, hogy arrafelé gyilkosságért amúgy halálbüntetés jár.

Fotó: Horváth Judit

Kulka zseniális. Darab közben ünnepelteti magát - szerepe szerint -, és nincs az a közönség, amely ne venné a lapot. De meg is érdemli. Bevállalja a nyílt színi alsógatyát, a perverz szexjátékokat – eljátszik mindent, amit Bozsik Yvette rendezőként megálmodott. És Bozsik ezúttal főként szexről álmodott.

A Centrál Színház káprázatos, vérbő előadása bővelkedik erotikában. Nem véletlenül persze - hiszen a szereplők élete kizárólag ekörül forog. Szex az indíték a gyilkosságokhoz, szexszel vásárolhatók meg a kiváltságok a női börtönben, és ha szexi vagy: színpadra és címlapra kerülsz… Ha viszont nem kerülsz címlapra, ha nem rólad szólnak a lapok, akkor halálra ítélnek, meghalsz, vagy elfelejt a közönség, ami még a halálnál is rosszabb… Na, ezért az életérzésért aktuális a darab - hasonlít a mai karrierálmokra.

Fotó: Horváth Judit

Az előadás egyik csúcsjelenete az újságíró-etetés. Addig kell ismételgetni a jól átrágott hazugságokat, míg igazságnak látszanak. Hogy ki és miért lőtt, és hol volt a pisztoly, és ki az áldozat, és mi a jogos indíték… És Kulka mondja, és a kezében bábként mozgó Roxie Hart is mondja, és az újságírók ismételgetik, és addig ismételgetik, míg a végén elhiszik… Nincs oknyomozás, á, minek! Elég azt leírni, amit eléjük tálalnak.

Fotó: Horváth Judit

Csak néhányat emeltem ki, de legalább húsz olyan jelenet van, amely egyszerre megnevettet és megdolgoztat, és a székhez szögez - így nem is egyszeri élménynek ajánlom a Centrál Színház előadását, a Chicagót. Különösen azért, mert kettős (és hármas) szereposztásban több rendkívül tehetséges színésznő csillogtatja meg tudását a két női főszerepben, Velmaként és Roxie-ként, valamint Stohl András és Cserna Antal is váltva játsszák Roxie férjét, a szánni való kisembert – egyformán zseniálisan.

A következő előadások január 21-én, 24-én és 25-én lesznek, jó szórakozást kívánunk hozzá!

Kulka János férfiprimadonna lett http://www.life.hu/legykepben/20131217-kulka-janos-szinesz-a-central-szinhazban-ferfiprimadonna-lett.html Újból anyáskodhat Falusi Mariann http://www.life.hu/legykepben/20131203-falusi-mariann-a-pa-do-do-enekesnoje-a-central-szinhaz-chicago-cimu-musicaljeban-lep-szinpadra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.