Csütörtökön mutatták be a Ralph Fiennes által rendezett, Charles Dickens életéről szóló, A titokzatos szerető című filmet. Elsősorban hölgyek és párkapcsolati szakemberek figyelmébe ajánlom, a pasik inkább sörözzenek egyet a mozi környékén és beszélgessenek a nőkről. Mi közben megérthetjük, mit érez a férfi, ha beteljesítette magánéleti és karrierálmait, és nem tudja, hogyan tovább. Ja, és persze szeretőknek kötelező!

Szép, kosztümös, szerelmes film reményében ültem be a moziba, és e tekintetben nem is csalódtam, azt pedig különösen értékeltem, hogy hamisítatlan angol belső tereket láthatok - sötétre pácolt faburkolatokkal, erős bordó-zöld falakkal, angol mintás drapériákkal, elegáns porcelánokkal és kosztümökkel. 100% british feeling - imádtam!

Forrás: Vertigo Média

A titokzatos szerető lassú és epikus film - ezért ha feszült vagy, meg se próbálkozz vele, mert fél óra múlva feszengeni kezdenél a mégoly kényelmes moziszékben is. Ha viszont az a dilemma tölti ki éppen az életedet, hogy belevágj-e a kellemesen őszülő házasemberrel egy szerelmi háromszögbe, vagy már eleve szerető vagy, és tudni akarod, mi lesz egy ilyen kapcsolat vége - akkor feltétlenül nézd meg, mert segíthet kigabalyodni a párkapcsolati válságodból.

A film nemcsak témaválasztásában, de filmes eszközeiben is időutazás visszafelé - korszerűtlen látványvilág jellemzi, dramaturgiai hiányosságokkal küzd, ráadásul túl bő lére eresztett - mégis szerethető mozi. Különösen, ha rajongsz Ralph Fiennes színészi játékáért, mert ő zseniális átéléssel játszik, aminek vélhető oka, hogy ötvenkettedik évében járva éppen azt az élethelyzetet éli át vagy dolgozza fel éppen, amelyet a Dickens életéről forgatott moziban ábrázol.

Forrás: Vertigo Média

A történet röviden. Charles Dickens, a sikeres író fél tucat gyermekével és fejfájós, elhízott, értetlen feleségével él elegáns, Londontól egy napi járásra eső kúriájában, amikor megismeri egy színészdinasztia harmadik lánygyermekét, a 18 éves Nellyt, és beleszeret. Nelly rajongással tekint az íróra, de nem szeretne letérni a tisztesség útjáról. A 19. századi Angliában természetesen nem illik elválni és új életet kezdeni, ezért hosszú vívódások - ezt ábrázolja a film - után szeretői létbe kényszerülnek. Mit kap ettől a kapcsolattól a nő? Lehetsz boldog, ha szerető vagy, illetve ha szeretőt tartasz? Mi lesz a kapcsolat vége? Van-e feloldozás? Ebből a filmből nagyon finom, nagyon pontos válaszokat kaphatunk ezekre a kérdésekre.

Forrás: Vertigo Média

A legérdekesebb aspektus azonban az, hogy mit tudunk meg Ralph Fiennesról ebből a filmből, amely őszintébben beszél a brit színész lelkéről, mint amennyire egy interjúban valaha is képes lenne feltárni mindezeket a gondolatokat. Ralph magánéleti történései elég furcsa ívet mutatnak. "Színészi tanulmányai alatt ismerte meg Alex Kingstont (Vészhelyzet), akivel 10 év ismeretség után házasodtak össze 1993-ban, de a kapcsolat 1997-ben válással végződött. 1995-ben kezdődött következő kapcsolata a nála 17 évvel idősebb Francesca Annisszal, aki az édesanyját játszotta a Hamletben. A páros útjai 2006-ban váltak szét, miután a pletykalapok arról kezdtek írni, hogy Fiennes szenvedélyes szeretői viszonyban áll Cornelia Crisan román énekesnővel. 2007. február 11-én a Qantas légitársaság utaskísérőjét, Lisa Robertsont meggyanúsították, majd elbocsátották munkahelyéről, mivel bebizonyosodott, hogy 2007. január 24-én, egy Darwinból Mumbaiba tartó járaton munkaidejében szexelt Fiennesszal a mosdóban. Fiennes nem tagadta le az esetet." (forrás: Wikipédia). A mosdóban szexelni egy ismeretlennel - nos, ez tipikus jele annak a kétségbeesésnek, amelyet megállapodott emberek (nem csak férfiak, nők is!) éreznek a múló idő és múló fiatalság láttán. A kalandok kétségbeesett hajszolása az időskori fagy előtt...

Forrás: Vertigo Média

Más kérdés, hogyan kezeli az ember mindezt. Antidepresszánssal, pszichológus segítségével, vagy ezzel a filmmel. A titokzatos szerető erőssége nem a filmes eszközökben, hanem a történet nyomán elinduló gondolatokban rejlik - segít megérteni olyan lelki csapdákat, amelyekkel minden férfi és nő szembesül. Ha ezzel az igénnyel nézed meg a filmet, nem fog csalódás érni. Jó szórakozást!