16 + 1 speciális érdekesség az Oscar-díjról

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
Szabó István Jennifer Lawrence Woody Allen Hollywood Leonardo DiCaprio Oscar-díjkiosztó Jared Leto Oscar 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap, magyar idő szerint hétfő hajnalban ismét összegyűlik Hollywood színe-java, hogy az Oscar-gálán kihirdessék a világ leghíresebb filmes díjának idei győzteseit. A Life.hu ebből az alkalomból összegyűjtött egy csokorra való olyan különleges, aktuális vagy meghökkentően érdekes információt Oscarról, amiket még szinte biztos nem hallottál.

1. Már a gála előtt akadt idén egy botrány: a legjobb betétdal kategória jelöltjei közül kizárták az Alone Yet Not Alone című szerzeményt, mivel kiderült, hogy a szerzője a Filmakadémia zenei testületének tagjaként kör-e-mailben győzködte a többieket, hogy szavazzanak az ő dalára. Ráadásul egy olyan filmben hangzik el, amelyet egész Amerikában egyetlen mozi játszott, egy héten át napi egyszer — mert az alkotók fizettek érte...

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

2. Már mindenki szerint nagyon kijárna egy Oscar-díj Leónak: DiCapriót idén ötödszörre jelölték (ezúttal nemcsak színészként, de producerként is), de még egyszer sem győzött, és idén is rendkívül erős vetélytársai vannak. Ha nem nyer, akkor is előtte a jövő: még csak 40 éves.

3. A Wall Street farkasa a legtrágárabb film, amelyet valaha Oscarra jelöltek: több mint 500 alkalommal hangzik el benne az a bizonyos f betűs szó — amelyet persze magyarra rendkívül változatos és nem kevésbé mocskos szájú módokon lehet lefordítani.

4. Ha Jennifer Lawrence idén is megkapja a szobrocskát, ő lehet a valaha volt legfiatalabb kétszeres Oscar-díjas színésznő (23 évesen!). Nem mellesleg már a jelöléseivel is csúcstartó.

5. Ha pedig már színésznőknél és rekordoknál tartunk: Meryl Streep az abszolút, megközelíthetetlen csúcstartó az Oscar-jelölések számában, idén a 18.-nál jár. És ha el is nyerné, azzal négyszeres győztessé válva behozná Katherine Hepburnt az Oscar-díjas színésznők listájának élén.

6. A nagy füzet című magyar film végül az utolsó körben kiesett és így nem jutott a legjobb külföldi film Oscarjának jelöltjei közé, de azért a korábbi évtizedekben már többször szerepelt ott hazai alkotás: A Pál utcai fiúk, a Macskajáték, a Magyarok, a Jób lázadása; valamint Szabó István négy rendezése: a Bizalom, a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen — melyek közül a Mephisto győzött is.

7. Az egyetlen magyar állampolgárságú ember, akinek Oscar-díja van otthon, tudomásunk szerint Rófusz Ferenc, aki 1981-ben A légy című animációs rövidfilmjéért nyerte azt el. Szabó István a Mephistóért nem kapott sajátot (ha a film a díjazott, akkor a producerek kapnak szobrot), a többi magyar Oscar-díjas (Zsigmond Vilmos, Kertész Mihály, Rózsa Miklós stb.) pedig régóta Amerikában élve kapta az elismerést.

8. Az Oscar-díjakról döntő, 5765 fős Filmakadémiának két magyar tagja van: Szabó István rendező és Koltai Lajos operatőr-rendező.

9. A legjobb külföldi film kategóriájában idén 28. alkalommal jelöltek olasz filmet (A nagy szépség), ezzel Itália vezeti az országok listáját. A győztesek között viszont csak második helyen áll Franciaország mögött.

10. Woody Allen pedig a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában csúcstartó: idén már 16. alkalommal jelölték, ezúttal a Blue Jasmine-ért.

11. Az Amerikai botrány a 15. olyan film az Oscar-díj történetében, amelyet mind a négy színészi kategóriában jelöltek. Viszont még soha egyetlen filmnek sem sikerült tarolnia végül ezen a téren. Talán majd most?

12. A 12 év rabszolgaság rendezője, Steve McQueen mindössze a harmadik színesbőrű direktor, akit Oscarra jelöltek. És közülük az első brit.

Steve McQueen Forrás: AFP

13. A Winter családban nagy bulinak néznek elébe vasárnap este: Terrence Wintert A Wall Street farkasa forgatókönyvírójaként, míg feleségét, Rachel Wintert a Mielőtt meghaltam producereként jelölték Oscarra.

14. A legjobb férfi mellékszereplő kategória idei jelöltjei között Jared Leto a legidősebb a maga 42 évével. Igen, Jared Leto 42 éves.

15. A Nebraska férfi és női főszereplője győzelmük esetén egyaránt a legidősebb Oscar-díjasok lehetnek a maguk kategóriájában: June Squibb 84, Bruce Dern pedig 77 éves.

16. Ha van valaki, akit vélhetően nem hoz már lázba egy Oscar-jelölés, az John Williams! A veterán filmzeneszerzőt idén (A könyvtolvajért) már 49. alkalomból jelölték a díjra (ebből ötször meg is nyerte).

+ 1. Az idei Oscar-jelölt filmekről számos vicces összeállítás készült már, többek között Lego-figurákkal és Pixar-rajzfilmek hőseivel is helyettesítve a plakátokon a főszereplőket, a kedvencünk mégis ez a videó, amiben gyerekek játsszák el a tavalyi év legfontosabb filmjeinek sztorijait (ahogy azt mi is megírtuk):

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.