Elhunyt a Keresztapa-filmek operatőre

Forrás: AFP/Kevork Djansezian -
halál Oscar-jelölés Gordon Willis pmsza Woody Allen operatőr Keresztapa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
82 éves korában elhunyt Gordon Willis, olyan filmklasszikusok operatőre, mint a Keresztapa-trilógia, vagy Woody Allen legismertebb filmjei, köztük az Annie Hall és a Belső terek.

„Jelentős veszteség ért minket. Egyike volt azoknak az óriásoknak, akik teljesen megváltoztatták a mozit" - hangoztatta Richard Crudo, az amerikai operatőrök társagának elnöke. Willist többször jelölték Oscar-díjra, például Az elnök emberei, a Manhattan, A Keresztapa 3., vagy Woody Allen Zelig című filmjének operatőri munkájáért, végül az amerikai filmakadémia életműdíjjal jutalmazta 2010-ben – írja az MTI.

Forrás: AFP/Kevork Djansezian

Széles palettán dolgozott, forgatott romantikus vígjátékot, mint a Manhattan, vagy a Filléreső című musicalt, és ő állt a kamera mögött az Az elnök emberei című Watergate-thrillernél is. Rendszeresen együtt dolgozott Francis Ford Coppolával, de különösen Woody Allennel, akivel nyolc filmet forgatott, kezdve a fekete-fehér Manhattantől az Annie Hallon és a Kairó bíbor rózsáján át a Belső terekig. Utolsó filmjét 2012-ben forgatta magáról az Oscar-díjas rendezőről Woody Allen: A Documentary címmel.

Magyar kutyapuszi Cannes-banhttp://www.life.hu/kult/20140518-mundruczo-kornel-feher-isten-cimu-filmje-is-kapott-egy-jelolest-a-cannes-i-filmfesztivalon-a.htmlMundruczó Kornél Fehér Isten című filmje is kapott egy jelölést a cannes-i filmfesztiválon. A rendező azonban nem csupán a mozi színésznőjét, Psotta Zsófiát vitte magával a filmes seregszemlére, hanem egy másik szereplőt is, egy kutyát. A különleges delegáció persze nagy feltűnésnek örvendhetett.KultOrigoGájer Bálint: "Magamat menedzselem - és ez kissé feledékennyé tesz"http://www.life.hu/kult/20140517-kulturcsemege-gajer-balinttal-a-voice-masodik-helyezettjevel.htmlBár pályája már jóval korábban, az ütőhangszeres tanulmányokkal és a zenei szakközépiskolával elkezdődött, igazán ismertté a TV2 műsorában, a Voice-ban vált. Férfias megjelenését és gyönyörű hangját egyaránt csodáltuk - a szavazatok egészen a második helyezésig repítették. Az idei évet valószínűleg piros színnel jegyzi, mert idén jelenik meg első önálló nagylemeze, miközben rengeteg fellépésre hívják szólóban és együttesével, a Group’N’Swing zenekarral is. Kultúrcsemege Gájer Bálinttal.KultOrigoKét Kádár-levelet lefoglalt a rendőrség - Bűnjel lett a történelmi emlékbőlhttp://www.life.hu/kult/20140517-ket-aukciora-szant-kadar-levelet-lefoglalt-a-rendorseg.htmlLefoglalt a rendőrség két, aukcióra szánt, Kádár János által írt levelet - írja az Origo.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.