földönkívüliek arachnofóbia Godzilla madarak Szellemirtók élőhalott
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye milyen jó dolog otthonos környezetben élni, ahol a megszokott utcákon biztonságban sétálhatunk, és békével ölel keblére kis (vagy nagy) lakunk? És ugye milyen borzongatóan jó dolog a mozivászon vagy a képernyő előtt ülve elképzelni, hogyan dúlja fel valami rettenetes szörny a csendes városokat? Godzilla legújabb tombolásának apropóján a Life.hu összegyűjtötte, miféle lények fenyegetik lakhelyeinket a filmekben.

1. Óriásszörnyek

Amikor a méret a lényeg: mi más lehetne látványosabb, mint ha egy sokemeletes ház nagyságú szörnyeteg beszabadul a városba, és már pusztán azzal romba dönt mindent, hogy közlekedni próbál a házak között - arról nem is beszélve, amikor feldühítik és támadni kezd? A felvonuló rendvédelmi erők eszközei pedig természetesen kezdetben kevesek a megállításához, de aztán jönnek a fifikás ötletek és sikerül sarokba szorítani a LÉNYt. Ami lehet dinoszaurusz, mint a Jurassic Park második részében, pikkelyes gyíklény, mint a Cloverfieldben, esetleg másik dimenzióból támadó sárkányszerű "kaiju", mint a Tűzgyűrűben, vagy épp óriásgorilla, mint a különféle King Kong-filmekben. Most épp Godzilla formájában támad a (természetesen amerikai) nagyvárosra a mozivásznakon, és a szlogen szerint minden eddiginél nagyobb. Hiszen a méret a lényeg.

2. Elfajzott hétköznapi állatok

Nem kellenek ahhoz feltétlenül szörnyeknek tűnő lények, hogy szörnyűségeket kövessenek el a békés otthonok lakói ellen. A már ismert, jól megszokott állatok is be tudnak vadulni a mozivásznon (és néha a valóságban is) - elég hozzá például egy balul sikerült katonai kísérlet, egy véletlen fajkereszteződés, vagy épp egy átgondolatlan törvénymódosítás. Alfred Hitchcock klasszikus horrorfilmjében madárrajok támadnak egy csendes vidéki kisvárosra és a benne élőkre (Madarak), az Arachnophobia - Pókiszonyban egy véletlenül beutaztatott trópusi pókfaj lép nászra a helyi hálószövőkkel, gyilkos kis fenevadakat hozva létre, a legújabb magyar filmsikerben, Mundruczó Kornél cannes-i díjazott Fehér istenében pedig a keverék kutyákat teszik ki az utcára egy hülye szabály miatt, ám az ebek revansot vesznek.

3. Földönkívüli teremtmények

A földönkívülieket sokféleképpen elképzelték már a filmesek, de a legtöbb esetben nem olyan békés szándékú figurák születtek ebből a mozivásznon, mint E.T. az ő világító ujjaival. Az ufók megjelenése általában fenyegetést és inváziót jelent a földi lakosság ellen, persze a legváratlanabb pillanatban, a legmeglepőbb és legnyugodtabb helyeken és a legkiszámíthatalanabb formában. A függetlenség napjában főleg robbantgattak, a Világok harcában háromlábú eszközöbe gyűjtve dolgozták fel az emberiséget, a Támad a Mars!-ban játékpisztolyra hasonlított a fegyverük, a Bosszúállókban pedig égi jet-skire hajazó eszközökben jöttek a dimenziókapun át. Szerencsére mindig ott vannak a földi szuperhősök vagy szuperhőssé váló emberek is, hogy megmentsenek minket.

4. Halott embertársaink

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint ha ez ember leugrik a boltba, és közben az a fickó, aki tegnap még a pénztáros volt, megpróbálja kienni az agyát. Ráadásul már halott is az illető. Vagy ha az idegesítő szomszéd nénit hiába temették már el jó ideje, most előmászik a temetőből. A zombik mítosza ősi hiedelmeken alapul, a moziban viszont igazán csak a hatvanas évek végén tűntek fel, igaz, azóta a népszerűségük töretlen. Sőt, az utóbbi években még kimondottan divatosak is lettek, és komoly drámáktól (28 nappal később, World War Z), vígjátékokon (Haláli hullák hajnala, Zombieland) és tévésorozaton (The Walking Dead) át romantikus filmig (Eleven testek) számos zsánerben bemutatják, miként lehet teljesen leamortizálni az élő emberek lakhelyeit.

5. Egyéb: kocsik, habcsókember, démonok

Vannak olyan törő-zúzó, városokat romba döntő lények, akiket nehéz lenne bármilyen más kategóriába besorolni, mint az "egyéb" címszó alá. Ilyenek a Transformersek robotai, azaz mindenféle gépekből és közlekedési eszközökből (főleg kocsikból) átalakuló szuperfigurái, akik között persze akadnak jó és rossz szándékúak is, de utóbbiak nem átallanak lezúzni komplett lakónegyedeket sem, ha úgy kívánja úri kedvük. Vagy itt van a felhőkarcoló méretű reklámfigura, a habcsókember, akit a Szellemirtók szabadítanak New Yorkra, persze a legjobb szándékkal, de még így sem úszva meg egy alapos rombolást. A nemrégiben bemutatott Itt a végében pedig egész egyszerűen a bibliai apokalipszis jött el a Földre, ezt pedig hollywoodi sztárok egy házibulinak induló estén kénytelenek végignézni - például azt, ahogy a végítélet démonai tönkrevágják James Franco pecóját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.