Khalaf Ahmad Al-Habtoor turizmus Dubai
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június közepén Budapestre látogatott Khalaf Ahmad Al-Habtoor, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Arab Emírség a világ egyik legnagyobb turisztikai központjává nője ki magát az utóbbi években. A Life.hu újságírójának a multimilliomos arab üzletember mesélt szívügyéről, Dubajról, de szó esett az angol királynőről és kedvenc városáról is.

Az Al-Habtoor Group multimilliomos elnöke saját erejéből lett a világ egyik legsikeresebb üzletembere. Életének hihetetlen történetét és sikereinek titkát meg is osztja a róla készült önéletrajzi könyvben, mely az Alexandra kiadó gondozásában jelenik meg.

.Az ember azt hinné, hogy egy dubaji multimilliomos és szállodalánc-tulajdonos egy másik világban él. Ez minden bizonnyal így van, ám ennek a nyomát sem tapasztaltam az interjú előtt: Habtoor úr a turisták által imádott, méltán híres belvárosi cukrászdában fogyasztott el egy süteményt, és sétált is egy keveset. A 35 fokos kánikula cseppet sem zavarta, ami nem meglepő, hiszen hazájában már hozzászokott a forrósághoz.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Khalaf Ahmad Al-Habtoor cége, az Al-Habtoor Group 2012-ben vásárolta meg a belvárosi Le Meridien szállodát, így a tulajdonosnak van oka rendszeresen Budapestre látogatni. "Nem csak a munka miatt jövök ide szívesen. Imádom Magyarországot, lenyűgöz az itteni történelem, az építészet. Ráadásul szeretem a magyar ételeket is! Sok barátom él itt, szívesen töltöm velük az időmet. Sétálni is szeretek Budapesten, reggelente többnyire beiktatok egy kis mozgást a szállodától a Hősök teréig. A 2012-es szállodavásárlás után most is vannak tervek itteni beruházásokkal kapcsolatban, de erről sajnos többet még nem mondhatok."

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, mi az, ami miatt évről évre népszerűbb Dubaj. Al-Habtoor ugyanis a '70-es évek óta kiveszi a részét az Arab Emirátusok legnépszerűbb városának fejlesztéséből. Szinte mindent neki köszönhet az a város, ahová évente körülbelül tízmillió turista látogat el. A siker titka pedig nem csupán a gazdagságban rejlik. "Dubajban vannak szabályok és törvények, ezeket igyekszünk betartatni, de jó a kapcsolatunk a kormánnyal is. Ahol tudjuk, segítjük egymást – összetartó nép vagyunk. Mindenki büszke a szülőföldjére, ám a helyieken kívül rengeteg külföldi dolgozik itt. Nálunk nem számít a vallás, a bőrszín vagy a nemzetiség, csakis az, hogy összegyűjtsük a legeslegjobb munkaerőt. Sokat költünk promócióra is, és ez meg is látszik: egyre több sporteseményt, konferenciát és kulturális eseményt rendeznek nálunk. Mindenből igyekszünk kivenni a részünket, és figyelünk a részletekre. Míg sok országban általában többet beszélnek arról, hogyan is kéne jól csinálni a dolgokat, mi a szavak helyett a tettekkel fejlődünk. Hogy egy jó példával éljek, más országban egy 500 millió eurós hotel felépítéséhez körülbelül 8-10 év kell, nálunk ez legrosszabb esetben 24 hónap alatt megvalósul."

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Al-Habtoor azt is elárulta, a következő években is egyre csak szépül a dubaji álom: 2016-ban megnyílik a közel 3 milliárd dollárból készülő Al-Habtoor város, ami tényleg a luxus fellegvára lesz. A hatalmas beruházás olyan, amire még sehol a világban nem volt példa. "Ez a hely lesz Dubaj szíve. A 3 csodálatos szálloda mellett lesz víziszínház, ahol csak a táncosok és az előadók kétszázan lesznek. Akár csak Las Vegas Dubajban! De nyílik többek között tenisziskola és még számos sportlétesítmény is. (Al-Habtoor közel húsz éve hatalmas rajongója a tenisznek. Ő maga is naponta játszik, és számos világhírű teniszező is ott van a teniszpartnerei listáján - a szerző). Több száz hotelszoba szolgálja majd a vendégek kényelmét – az egész olyan lesz, mint egy álom. Egy biztonságos álom – Dubaj ugyanis emiatt is népszerű manapság."

Persze Dubajon kívül is van élet – kíváncsiak voltunk arra is, hogy egy multimilliomos hol érzi magát a legjobban, ha épp nem a szülőhazájában tevékenykedik. "Anglia a szívem csücske. Imádom az angol vidéket, van is ott egy házam, Londont pedig a világ legjobb városának tartom. A királynővel is találkoztam már, ő egy csodálatos nő: okos, kedves és éles eszű. Számomra ő világ királynője."

/1406/Khala2014611124629

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.