Woodstock 1969 - 45 éves a legendás fesztivál

Joe Cocker Janis Joplin Jimi Hendrix léggitározás fesztivál koncert évforduló Woodstock The Who
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
45 évvel ezelőtt ugyancsak esett az eső, amikor elkezdődött a legendás Woodstocki Fesztivál. 

Eredetileg három naposra tervezték, aztán négy lett belőle. 32 ezer emberre számítottak, csakhogy 500 ezer jelent meg a körülbelül 2,4 km²-es területen megrendezett fesztiválon - ami úgy vált ingyenessé, hogy a belépni kívánók feldöntötték a kerítéseket. A hatalmas tömeg ellenére mindössze két haláleset történt. Az egyik oka kábítószer-túladagolás volt, a másik viszont ennél sokkal fatálisabb eset: a közeli mezőn alvó hálózsákos fesztiválozón áthajtott egy traktor. A rendfenntartók rettegése ellenére erőszakos események nem történtek, született viszont két kisbaba, idő előtt elfogyott minden étel-ital, és a perköltségeket és kártérítéseket egészen 1981-ig fizették a rendezők.

Forrás: www.bloorstculturecorridor.com

Az első nap a folkzenészeké volt, akik - ma úgy mondanánk - világzenei napot tartottak, fellépett például Ravi Shankar, kortárs indiai zenész is. Augusztus 15-én valamivel 17.00 után csendültek fel Richie Havens tolmácsolásában a High Flyin' Bird dalllamai. A fellépők részletes listáját itt találod meg. Az első napot Joan Baez amerikai folkénekesnő zárta.

Joe Cocker és a léggitározás

Színpadépítés és koncertrészlet

A legjobban fizetett fellépő a The Who volt, mellette Santana, Janis Joplin, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Crosby, Stills, Nash & Young és a Jefferson Airplane is emelte a fesztivál fényét. Nem lépett fel viszont a Beatles, mert Lennon épp előtte hagyta ott a bandát.

The Legend of Woodstock 1969

Az eseményről később dokumentumfilmben emlékeztek meg - és ekkor indult el az a tendencia, hogy a média teszi jelentőssé az eseményt - ugyanis a világ a koncertfilm hatására jött rá, hogy valami nagyon jelentős dolog történt - egy nemzedék találta meg értékeit és életmódját - vagyis eszmélt magára - azon az 1969-es augusztusi hosszú hétvégén, a mára legendává vált Woodstocki Fesztiválon.

A béke utolsó napján - 100 éve történthttp://www.life.hu/kult/20140726-az-elso-vilaghaboru-elott-a-beke-utolso-napjanak-civil-tortenetei.htmlHolnap lesz száz éve, hogy kitört az első világháború. Vajon az ennyire sorsfordító napoknak van előjele? Mi történt előtte - a béke utolsó napján?KultOrigoA 7 legfontosabb film az első világháborúrólhttp://www.life.hu/kult/20140724-az-elso-vilaghaboru-centenariuman-itt-a-7-legfontosabb-film-az-elso-vilaghaborurol.html100 éve tört ki az első világháború - vagy ahogyan sokáig hívták: "a Nagy háború" - és noha jóval kevesebb film készült róla, mint a minden létező módon feldolgozott második világháborúról, azért születtek klasszikusok szép számmal erről a történelmi időszakról is. A centenáriumról megemlékezve összegyűjtöttük az általunk legfontosabbnak tartott filmeket erről a korszakról.KultAFP5 film, amiért sosem feledjük Robin Williamsthttp://www.life.hu/kult/20140812-robin-williamsre-emlekezunk-ot-felejthetetlen-filmjevel.htmlElment Robin Williams, de felejthetetlen filmjei velünk maradnak. Sokszor játszott "szomorú bohócot" - egy-egy különc karaktert, aki humorral oldja meg a konfliktusait - csak aztán a nagy kacagásnak torokszorító gombóc lesz a vége... Nagy színész volt.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.