Chez Daniel étterem La Perle Noire Pavillon de Paris étterem étteremkritika francianapok gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A folyamatosan fejlődő, alakuló, finomodó francia gasztronómia 2010 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének a része. Ha francia ételekre gondolunk azonnal a hagymaleves, a libamáj, a csiga, az osztriga, a csokoládé mousse és a mostanában oly divatos édesség, a macaron jut eszünkbe. Szerencsére nem kell Franciaországba utaznunk, hogy falatozzunk ezekből a közkedvelt ételekből, a fővárosban több francia konyhát működtető étterem található.

Egységes francia konyháról ugyanakkor nem beszélhetünk, ugyanis ezt Franciaország hatalmas területén a klimatikus viszonyok sokfélesége határozza meg. Majdnem minden tartománynak kiemelkedően jellegzetes a konyhája, de a baguette és a croissant azért sehol sem hiányozhat. Míg a középkorban a fogások egyszerre kerültek az asztalra, manapság több órát is eltarthat egy igazi francia ebéd, ahol egymás után kóstolhatunk bele a számunkra kicsi adagnak tűnő különlegességekbe. Az egyhangú és kissé sivár konyhát II. Henrik és Medici Katalin házassága változtatta meg. Az olasz úrnő ugyanis magával hozta olasz szakácsait, akik felvilágosultabb és modernebb konyhát vittek, mint francia társaik. Vajon hazánkban is sikerül a francia konyha ízeit kedveltté tenni?

Forrás: www.laperlenoire.hu

A családias hangulatú Chez Daniel étterem 1995-ben nyílt meg Budapesten, a VI. kerület szívében. Híres francia szakácsáról, aki egyben a tulajdonos is, a bohókás Danielről kapta a nevét. A vendégek a dél-francia hangulatú belső udvar teraszhelyiségét is igénybe vehetik, amely kis oázis a forgalmas belvárosban. Az étterem ízlésvilágát elsősorban az édesanya, Simone mama konyhája határozza meg, amit Dél-Franciaországban szerzett tapasztalatokkal egészítettek ki. Nincs fix étlap, a szezonális fogásokat és alapanyagokat részesítik előnyben, amelyeket napi, heti rendszerességgel gyűjtenek be egyenesen a piacokról. Az alapvetően francia ízvilágot tükröző étlap minden egyes fogása Magyarországon beszerezhető, helyi alapanyagok felhasználásával készül. A menü a francia szokásokhoz igazodva több fogásos ételsorból áll, melyet kiegészít a naponként és szezonálisan változó, táblákon hirdetett napi fogás. Téli, havas vasárnapokon különös élményt jelentenek az ebédet megelőző, melegítő lámpák alatt kínált osztriga- és kagylókóstolók.

Forrás: Facebook/Chez Daniel

A Pavillon de Paris, azaz Párizs kertje, négy éve nyílt meg a régi Jardin de Paris helyén, nem messze a Francia Intézettől. A francia pavillon szó szerinti fordítása kert, de nem egy hagyományos kertre kell gondolnunk. A két francia tulajdonos teljesen új, modern, elegáns, fedett teraszt, pavilonokat állított fel, így 15 fokban és 35-ben is ki lehet ülni a meseszerű belső kertbe. A bisztróstílus meleg atmoszféráját nyújtó étterem kialakításakor az volt a cél, hogy olyan nyugodt hangulatot árasztó helyet teremtsenek, ahol az emberek a rohanó világból kiszakadva csodálatos pillanatokat töltsenek el. Az állandó étlap nem túl hosszú: 5 előétel, kétféle leves, 5 főétel és 2 desszert a kínálat, amit kiegészít az "á la carte" napi ajánlat is. Délben három fogásos bisztrómenüt is fogyaszthatunk 2900 forintért, amelyben hetente változik a 3 előétel, a 4 főétel és a 2 desszert. Olyan francia ínyencségeket kóstolhatunk meg délben, mint a zelleres burgonyakrémleves, a kacsamellterrin meggyes céklapürével, pisztrángfilé fehérboros rizottóval, mustáros bélszíncsíkok gombával, túrófánk erdeimálna-öntettel vagy francia csokoládétorta. Francia alapkonyha, jó ízléssel, korrekt alapanyagokból.

Forrás: www.pavillondeparis.hu

Az Andrássy úti villanegyed szívében, a nagykövetségek között megbúvó, kifinomult és elegáns La Perle Noire Restaurant & Lounge új színfolt Budapest gasztronómiai életében. A francia alapokat magyar tradícióval házasító kreatív, európai konyhát működtető étterem elegáns, mégis meglepően kedves és családias hely, ahol megtalálták az egyensúlyt az elegancia és az otthonosság között.
"A házban fölöttünk működő Mamaison hotel egy francia szállodalánc tagja, nekik az volt a kérésük, hogy francia hangzású nevet adjuk az étteremnek. A közismert, jól csengő nemzetközi szavakat, mint a gourmet már ellőtték, ezért a fekete gyöngy, azaz a La Perle Noire nevet választottuk, amely hangzása és a hozzá társított képek alapján kellemes benyomást nyújthat férfiaknak és nőknek egyaránt. Francia alapokkal rendelkezik a konyhánk, ami azt jelenti, hogy a jellegzetes nemzeti fogásokat kissé továbbgondolt verzióban kínáljuk. A francia konyhát gyakran magyar és ázsiai konyhával is ötvözzük, és garantáltan keratívan nyúlunk hozzá. Az ide betérő francia vendégek szeretik a saját nyelvüket, a saját ételeiket és a saját autómárkáikat, de nyitottsággal érkeznek, engedik vezetni magukat a gasztronómiában. A burgonyakrémlevesünkre azt mondták, hogy talán otthon sem tudnak ennyire finomat enni, de a gyümölcsökkel kiegészített desszert, a créme brulée is nagy kedvenc. A magyarok nagyon szeretik, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt használunk, és persze a francia konyha díszítését, ami szerintem közel áll a magyar ízléshez" - tudtuk meg az Gendúr Andrástól, az étterem vezetőjétől.

Forrás: www.laperlenoire.hu

Ezek minden idők legromantikusabb francia filmjeihttp://www.life.hu/kult/20140911-romantikus-francia-filmek-marion-cotillard-szeress-ha-mersz-audrey-tautou-amelie-csodalatos-elete.htmlGyönyörű nők, akiktől érdemes tanulnunk, szexi férfiak, akiket imádhatunk, egész estés időutazások, és persze Párizs maga. Oly sok mindent kapunk a franciáktól, hogy alig bírunk betelni velük. A színészeikkel, a gondolataikkal, a finomságaikkal és a kultúrájukkal együtt csábítanak el, és varázsolnak egyre közelebb magukhoz. A Life.hu most a legromantikusabb mozik nyomán indult el Franciaországba.Kult--Elhunyt a budapesti születésű francia filmes, René Gainvillehttp://www.life.hu/kult/20140807-meghalt-a-budapesti-szuletesu-francia-filmes-rene-gainville.htmlA magyar származású filmrendező, forgatókönyvíró, színész és producer kedden hosszú betegség után elhunyt Párizsban. René Gainville halálhírét lánya, Catherine de Geninville közölte az MTI-vel. 73 éves volt.KultOrigoFrancia filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kellhttp://www.life.hu/kult/20120416-francia-filmklasszikusok-10-film-amit-neked-is-latnod-kell.htmlNemzetek mozija című sorozatunkban havonta bemutatjuk egy-egy ország filmművészetét a legfontosabbnak tartott és kedvenc alkotásainkon keresztül. Áprilisban Franciaországba utazunk.Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.