retusálás fotó Gryllus Dorka nők album portré Winkler Nóra Jakabos Zsuzsanna Miklósa Erika Al Ghaoui Hesna
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gryllus Dorka, Winkler Nóra, Jakabos Zsuzsa, Miklósa Erika. Csupán néhány név a 88, saját területén rendkívüli teljesítményt nyújtó magyar nő közül, akiket Fábián Évi egy kötetbe rendezve mutat be saját objektívén keresztül retusálás és trükkök nélkül. 

Fábián Évivel jó volt interjút készíteni. A fotóművészt nyugalom és harmónia veszi körül, csak akkor jött zavarba, ha az érdemeiről faggattam. Pedig nem kis teljesítmény 88 különleges nőt fotóra és interjúra bírni, pláne saját intim környezetében. Évinek sikerült.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

„Ha egy kis időutazásra invitállak és régi középiskolád tantermének a falára nézel, Petőfi Sándor, Arany János, József Attila, Ady Endre... Női arcképet nem látsz. Na, én ezen szeretnék változtatni" - vallja Évi, aki a fényképek elkészítésénél nem alkalmazott stylistot, sminkest, fodrászt, mert az adott személyt úgy kívánta megörökíteni, ahogy a portré alanya önmagát szerette volna megmutatni.

„Az ötletet az adta, hogy rengeteg portréalbum létezik, híres, sikeres, okos emberekkel, de az volt az érzésem, hogy a nők alulreprezentáltak ezekben a könyvekben. Szerettem volna egy olyan kötetet, amely a nőket ünnepli és előttük tiszteleg" - kezdi Évi, aki elmagyarázta, nem smink nélküli képekről van szó.

/1409/N_k_M2014912111317

„Nem smink nélkül szerepelnek a hölgyek, de én nem vittem magammal stylistot és sminkest. A fotózásokon mindenki úgy mutatta meg magát, ahogy a hétköznapokban létezik. Nincs megtiltva a smink, mindenki úgy mutatja meg magát az albumban, ahogyan szeretné" - mesélte Évi, akinek a hosszú munkafolyamat közben, egy szomorú halálesettel is szembesülnie kellett.

„Úgy volt, hogy Kopp Máriát egy sajtótájékoztató után fotózom majd. Neki azonban nem volt megfelelő az időpont és kérte, hogy csúsztassuk egy hetet a találkozót. Sajnálatos módon Mária hirtelen halála miatt ez a fotózás már nem valósulhatott meg" - emlékezett Évi, akit valósággal sokkoltak a történtek.
A sajtótájékoztatón az ismert és sikeres hölgyek, mint egy tyúkanyót, úgy ülték körbe Évit, és a közös munkáról meséltek.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

„Fontos, hogy a fiatal lányokban fel se merüljön az a gondolat, hogy ez vagy az nem női szakma, bizonyos dolgokért ne lenne érdemes küzdeni, hanem a lehetőségek sokasága közül tudjanak választani, ne ismerjenek lehetetlent. Amerikában bizonyára csodálkoznának azon, miért van szükség csak nőket bemutató könyvre, ők ebben egy kicsit előbbre járnak. Számos arab országban helyt tudtam állni, és fel sem merült a nemiség kérdése a munkámmal kapcsolatban. Inkább itthon kérdés ez még mindig. Szerintem nincs női és férfi szakma, sokkal inkább az fontos, hogy ki végzi jól vagy rosszul a munkáját" - mondta Al Ghaoui Hesna.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Winkler Nóra a fotózás körülményeiről osztott meg egy kis szakmai titkot. „Az évek során az ember, főleg egy közszereplő sok-sok negatív élményt gyűjt be a fotózásokról. A legrosszabb, amikor sokáig tart. Fábián Évi úgy imitál diskurzust, hogy közben laza, oldott környezetet teremt és villámgyorsan dolgozik, figyelve a portré alanyának minden rezdülését."

Ezek minden idők legromantikusabb francia filmjeihttp://www.life.hu/kult/20140911-romantikus-francia-filmek-marion-cotillard-szeress-ha-mersz-audrey-tautou-amelie-csodalatos-elete.htmlGyönyörű nők, akiktől érdemes tanulnunk, szexi férfiak, akiket imádhatunk, egész estés időutazások, és persze Párizs maga. Oly sok mindent kapunk a franciáktól, hogy alig bírunk betelni velük. A színészeikkel, a gondolataikkal, a finomságaikkal és a kultúrájukkal együtt csábítanak el, és varázsolnak egyre közelebb magukhoz. A Life.hu most a legromantikusabb mozik nyomán indult el Franciaországba.Kult--Meghalt Kézdi-Kovács Zsolt filmrendezőhttp://www.life.hu/kult/20140909-kezdi-kovacs-zsolt-balazs-bela-dijas-filmrendezo-meghalt.htmlHosszan tartó, súlyos betegség után 78 éves korában a hétvégén elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, aki a Magyar Filmunió alapítója és 19 évig az Eurimages magyar képviselője volt.Kult--Wow! George Clooney a Downton Abbey-ben kapott szerepet!http://www.life.hu/kult/20140911-a-downton-abbey-egyik-epizodjaban-fog-szerepelni-george-clooney.htmlA Downton Abbey című brit tévéfilmsorozat egyik epizódjában fog feltűnni George Clooney - írja a Guardian című brit lap online kiadása. Már alig várjuk!Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.