A múmiák halottak, de biztos, hogy nem beszélnek? - teszi fel a kérdést a Magyar Természettudományi Múzeum. És biztos lehetsz abban, hogy választ is kapsz, ha ellátogtsz az izgalmas vándorkiállításra, amely most Budapestre érkezett.

A Múmiavilág című nagyszabású vándorkiállítás öt kontinens, évezredes vagy épp a közelmúltból
származó múmiáit mutatja be. A leleteka világ különböző részeiről származnak, és eddig mintegy 1,7 millió ember látta Európában és Amerikában. A Life.hu szerkesztőség képviseletében Krász Móni látogatta meg a kiállítást. 

Fotó: Hugo Maertens

Találkozás egy 4000 éves gyermekkel

Ezelőtt még sosem láttam múmiát.Sok ilyen témájú film és dokumentumfilm van a hátam mögött, tudom, mi az a mumifikálás és van fogalmam ennek szakrális hátteréről. Mégis olyan megfoghatatlan számomra, ahogy szembekerülök egy több ezer éves chinchorrói gyerekmúmiával a kiállításon. Kicsit tartok tőle, hiszen általában megrendülést és felháborodást érzek, ha gyermekek haláláról van szó. - de most mégsem fog el az iszonyat, inkább kíváncsi vagyok rá. Alaposan megnézem a ruháját, az arcát takaró agyagmaszkot, emberi hajból készült parókáját, szemügyre veszek minden részletet törékeny, aprócska testén… Vajon elmondja végül halála történetét?

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

Egy 300 éves rejtély

Egy következő tárlóban Sándor Terézia, "a szív nélküli apáca" nyugszik. Halála körül számos legenda kering. A 18. században halt meg, teste pedig a környezeti hatások egyedülálló összjátéka miatt mumifikálódott – azonban a szívét kivágták. Mégis miért? Talán attól tartott, hogy élve temetik el? Egy másik elmélet szerint átutazóban volt Magyarországon és itt érte a halál, de mivel a testét nem tudták elszállítani, csak a szívét küldték haza…

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

Mit rejt a csomag?

A kiállítás egyik legtitokzatosabb darabja egy - a Wari (huari) kultúrából fennmaradt - tűkkel és kagylókkal rögzített batyu, amely körülbelül 1000 éves lehet. Október 1-én fellebben a fátyol, a kiállítás látogatói egy CT-felvétel segítségével betekintést nyerhetnek a batyuba. Érdemes lesz tehát eltölteni néhány órát a Természettudományi Múzeumban, ahol ezen kívül még számos titokra derül fény!

Fotó: Hugo Maertens