Múmiavilág - a Természettudományi Múzeumban szembejön a múlt

múlt rejtély Magyar Természettudományi Múzeum kiállítás múmia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A múmiák halottak, de biztos, hogy nem beszélnek? - teszi fel a kérdést a Magyar Természettudományi Múzeum. És biztos lehetsz abban, hogy választ is kapsz, ha ellátogtsz az izgalmas vándorkiállításra, amely most Budapestre érkezett.

A Múmiavilág című nagyszabású vándorkiállítás öt kontinens, évezredes vagy épp a közelmúltból
származó múmiáit mutatja be. A leleteka világ különböző részeiről származnak, és eddig mintegy 1,7 millió ember látta Európában és Amerikában. A Life.hu szerkesztőség képviseletében Krász Móni látogatta meg a kiállítást.

Fotó: Hugo Maertens

Találkozás egy 4000 éves gyermekkel

Ezelőtt még sosem láttam múmiát.Sok ilyen témájú film és dokumentumfilm van a hátam mögött, tudom, mi az a mumifikálás és van fogalmam ennek szakrális hátteréről. Mégis olyan megfoghatatlan számomra, ahogy szembekerülök egy több ezer éves chinchorrói gyerekmúmiával a kiállításon. Kicsit tartok tőle, hiszen általában megrendülést és felháborodást érzek, ha gyermekek haláláról van szó. - de most mégsem fog el az iszonyat, inkább kíváncsi vagyok rá. Alaposan megnézem a ruháját, az arcát takaró agyagmaszkot, emberi hajból készült parókáját, szemügyre veszek minden részletet törékeny, aprócska testén… Vajon elmondja végül halála történetét?

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

Egy 300 éves rejtély

Egy következő tárlóban Sándor Terézia, "a szív nélküli apáca" nyugszik. Halála körül számos legenda kering. A 18. században halt meg, teste pedig a környezeti hatások egyedülálló összjátéka miatt mumifikálódott – azonban a szívét kivágták. Mégis miért? Talán attól tartott, hogy élve temetik el? Egy másik elmélet szerint átutazóban volt Magyarországon és itt érte a halál, de mivel a testét nem tudták elszállítani, csak a szívét küldték haza…

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum

Mit rejt a csomag?

A kiállítás egyik legtitokzatosabb darabja egy - a Wari (huari) kultúrából fennmaradt - tűkkel és kagylókkal rögzített batyu, amely körülbelül 1000 éves lehet. Október 1-én fellebben a fátyol, a kiállítás látogatói egy CT-felvétel segítségével betekintést nyerhetnek a batyuba. Érdemes lesz tehát eltölteni néhány órát a Természettudományi Múzeumban, ahol ezen kívül még számos titokra derül fény!

Fotó: Hugo Maertens
Vámpírok és vámpírlányok, akik befutottak Hollywoodbanhttp://www.life.hu/kult/20140925-filmosszeallitas-olyan-szineszekrol-akik-vampirkent-kezdtek-hollywoodban.htmlAz utóbbi időben reneszánszát éli a vámpírfilm, ez pedig kiváló lehetőséget nyújt a fiatal színészeknek arra, hogy a karrierjüket túlméretezett szemfogakkal alapozzák meg. Bemutatunk egy csapatnyi olyan vámpírfiút és vámpírlányt, akik messzire jutottak Hollywoodban — köztük a mozik műsorán jelenleg két filmmel (Ha maradnék, A Védelmező) is szereplő Chloë Grace Moretz-el.KultAFPA 7 legfontosabb film az első világháborúrólhttp://www.life.hu/kult/20140724-az-elso-vilaghaboru-centenariuman-itt-a-7-legfontosabb-film-az-elso-vilaghaborurol.html100 éve tört ki az első világháború - vagy ahogyan sokáig hívták: "a Nagy háború" - és noha jóval kevesebb film készült róla, mint a minden létező módon feldolgozott második világháborúról, azért születtek klasszikusok szép számmal erről a történelmi időszakról is. A centenáriumról megemlékezve összegyűjtöttük az általunk legfontosabbnak tartott filmeket erről a korszakról.KultAFPMinden idők 7 legextrémebb filmforgatásahttp://www.life.hu/kult/20140916-osszeallitas-a-leghosszabb-legnehezebb-es-legextremebb-filmforgatasokbol.htmlLehetséges 12 éven át készíteni egyetlen filmet? Hát persze, hogy az, a most mozikba kerülő Sráckor alkotói bebizonyították. Képtelennek tűnő küldetésük pedig arra ösztönzött minket, hogy összegyűjtsük a valaha volt legnehezebb, leghosszabb, legpokolibb, legzűrösebb filmforgatások történetét.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.