Egy perccel 11:00 előtt, 11. hó 11-én - Az I. világháború utolsó áldozatára emlékezünk

Forrás: AFP -
I. világháború emlék történelem áldozat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1918. november 11-én 11:00 órakor lépett életbe a fegyverszünet, amely véget vetett az első világháború harci cselekményeinek. A katonák egy negyedórával előbb még elindultak a lövészárokból az ellenség felé. Azok már örömükben lövöldöztek, de egy golyó eltévedt és kioltotta egy amerikai katona életét. Hősies vagy értelmetlen halála évfordulóján az I. világháború utolsó áldozatára emlékezünk.

A fegyverszünet aláírása (05:30) és életbe lépése (11:00) reggelén Henry Gunther őrmester (civilben banki alkalmazott Baltimore-ban) egységével a Verduntől északra fekvő Chaumont-devant-Damvillers-nél állomásozott a lövészárokban rohamra készen. Délelőtt két társával megindult a németek felé a sűrű novemberi ködben. A fegyverszünet híre 10:45-kor jutott el a német oldalra. A katonák örömükben a levegőbe kezdtek lövöldözni, mire a három amerikaiból ketten a földre vetették magukat. Gunther ment tovább, találat érte és egy perccel 11:00 előtt holtan esett össze.

Forrás: Wikipedia

Az őrmester még júliusban érkezett Franciaországba, és mivel egy hazaírt levelében a rossz tábori állpotokról panaszkodott, büntetésül megfosztották katonai rangjától - lefokozták közlegénynek. Halála után posztumusz érdemrendet kapott és visszaállították őrmesteri rangját, szülővárosában pedig sokáig a háború utolsó hőseként őrizték emlékét, de ahogy múltak az évek, lassan elfeledkeztek róla. Mára jószerivel a történészek ismerik csak a történetét, bár Baltimore-ban emlékművet állítottak a tiszteletére.

A legújabb kutatások alapján az utolsó napokban a katonai vezetés mindkét oldalon mindent megtett azért, hogy az egyre valószínűbb tűzszünet előtt minél jobb pozícióba kerüljenek a csapatok. A túlzott erőfeszítés miatt a fegyverszünet aláírása és életbe lépése közötti néhány órában a front két oldalán összesen 10 944-en sebesültek meg, 2738 katona pedig elesett. Ez jóval magasabb, mint az első világháborús napi veszteségátlag - írta Joseph Persico amerikai történész 11th Month, 11th Day, 11th Hour (A 11. hónap 11. napjának 11. órája) című munkájában, amelyről a The Baltimore Sun című újság számolt be honlapján.

Verdun, 1916 Forrás: AFP

Joseph Persico amerikai történész szerint a németek november 8-i hatállyal akarták beszüntetni az összecsapásokat. Így nagyjából hétezerrel több katona élte volna túl a háborút, köztük Gunther, aki ehelyett az utolsó percben elesett. A több mint 15 millió emberéletet követelő háborúban persze ez csekély számnak tűnik - de értelmetlen halál esetén egyetlen áldozat is soknak tűnik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.