Az Ördög Pradát visel Förtelmes főnökök Dolgozó lány Hivatali patkányok film mozi Az ördög ügyvédje Tőzsdecápák összeállítás Macskafogó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Látott már pár csodát a világ, de szimpatikus és szeretnivaló főnökből valószínűleg kevesebb létezik, mint kockás zebrából. A Förtelmes főnökök első része már felvonultatott néhány díszpéldányt a legelvetemültebb felettesek közül, a most mozikba érkező folytatás kapcsán pedig összegyűjtöttük a filmvászon legrémesebb munkahelyi diktátorait.

Macskafogó (1986)

"- Mehet, Safranek, és üdvözlöm a kedves feleségét!
- Köszönöm Uram, de már egy éve Önnel él."
Ha az ember főnöke így köszön el a munkaidő végén, akkor nem igazán zárja őt a szívébe, pláne ha egy kegyetlen, félszemű macskáról van szó. Mr. Tájfel alakjába amúgy is beleszőtték az alkotók az összes rossz (és kapitalista!) főnökkel kapcsolatos sztereotípiát: szivarozik, csíkos öltönyt hord, dúsgazdag, és persze a lehető legembertelenebb (legmacskátlanabb?) módon kihasználja az alkalmazottait.

Dolgozó lány (1988)

A napokban elhunyt Mike Nichols rendezőről is megemlékezünk a listán: azt persze nem tudjuk, hogy főnöknek milyen volt, de az egyik legnépszerűbb filmjében Sigourney Weaver alakította azt a korrupt irodai felettest, akinek egy lábtörés következtében titokban a helyébe lép a dolgozó lány, azaz Melanie Griffith. Azt pedig tudjuk, hogy a nők munkahelyi ellenségeskedésénél gyilkosabb dolog kevesebb létezik a világon.

Tőzsdecápák (1987)

Persze a férfiaknak sem kell a szomszédba menni egy kis felettes-beosztott harcért, ha arról van szó: minden idők leghíresebb brókerfilmjében a zöldfülű Charlie Sheen és a dörzsölt tőzsdecápa Michael Douglas méri össze a... pénzügyi furfangját és ambícióját, miután balul sül el köztük a mester-tanítvány viszony. Ebben a világban nem lehet főnök abból, akiben túl sok a lelkiismeret.

Az ördög ügyvédje (1997)

Létezhet rosszabb főnök magánál a Sátánnál? Eleinte úgy tűnik, hogy nem is olyan vészes és nem is olyan ördögi az Al Pacino alakította cégvezér: egyedülálló karriert és lehetőségeket kínál, bevezeti az ifjú ügyvédet (Keanu Reeves) a magaséletbe - aztán persze jön a feketeleves, ami szokás szerint az alkalmazott feleségére van a legsokkolóbb hatással. Tanulság: egyetlen állás sem ér annyit, hogy eladjuk érte a lelkünket.

Hivatali patkányok (1999)

Talán minden idők legtenyérbemászóbb főnöke Lumbergh, akik ritka gusztustalan módon tudja az állandóan kezében tartott bögre kíséretében folyamatos túlórákra és hétvégi melókra utasítani a dolgozóit. Csoda, hogy ezek után egyszer csak nem bírják tovább?

Az ördög Pradát visel (2006)

Talán a ’hárpia’ szót tudná legtalálóbban leírni a Meryl Streep alakította divat(lap)diktátort ebben a filmben, akinek mintha a legkedvesebb szórakozása lenne, hogy a beosztottjai agyára menjen a mindenféle szeszélyes kívánságaival. Erre pedig az sem mentség, ha közben eléggé jó az ízlése, és stílusos bombanőt farag a rút kiskacsából.

Förtelmes főnökök 2. (2014)

Három éve a három jóbarát megpróbálta végső kétségbeesésében eltenni láb alól egymás három főnökét, most pedig visszatérnek, és a célpontjuk már csak egyetlen fickó: egy befektető, aki a beszállása után tönkre akarja tenni a közös üzletüket. Ráadásul a mögöttük hagyott főnökök sem tűntek el nyomtalanul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.