Látott már pár csodát a világ, de szimpatikus és szeretnivaló főnökből valószínűleg kevesebb létezik, mint kockás zebrából. A Förtelmes főnökök első része már felvonultatott néhány díszpéldányt a legelvetemültebb felettesek közül, a most mozikba érkező folytatás kapcsán pedig összegyűjtöttük a filmvászon legrémesebb munkahelyi diktátorait.

Macskafogó (1986)

"- Mehet, Safranek, és üdvözlöm a kedves feleségét!
- Köszönöm Uram, de már egy éve Önnel él."
Ha az ember főnöke így köszön el a munkaidő végén, akkor nem igazán zárja őt a szívébe, pláne ha egy kegyetlen, félszemű macskáról van szó. Mr. Tájfel alakjába amúgy is beleszőtték az alkotók az összes rossz (és kapitalista!) főnökkel kapcsolatos sztereotípiát: szivarozik, csíkos öltönyt hord, dúsgazdag, és persze a lehető legembertelenebb (legmacskátlanabb?) módon kihasználja az alkalmazottait.

Dolgozó lány (1988)

A napokban elhunyt Mike Nichols rendezőről is megemlékezünk a listán: azt persze nem tudjuk, hogy főnöknek milyen volt, de az egyik legnépszerűbb filmjében Sigourney Weaver alakította azt a korrupt irodai felettest, akinek egy lábtörés következtében titokban a helyébe lép a dolgozó lány, azaz Melanie Griffith. Azt pedig tudjuk, hogy a nők munkahelyi ellenségeskedésénél gyilkosabb dolog kevesebb létezik a világon.

Tőzsdecápák (1987)

Persze a férfiaknak sem kell a szomszédba menni egy kis felettes-beosztott harcért, ha arról van szó: minden idők leghíresebb brókerfilmjében a zöldfülű Charlie Sheen és a dörzsölt tőzsdecápa Michael Douglas méri össze a... pénzügyi furfangját és ambícióját, miután balul sül el köztük a mester-tanítvány viszony. Ebben a világban nem lehet főnök abból, akiben túl sok a lelkiismeret.

Az ördög ügyvédje (1997)

Létezhet rosszabb főnök magánál a Sátánnál? Eleinte úgy tűnik, hogy nem is olyan vészes és nem is olyan ördögi az Al Pacino alakította cégvezér: egyedülálló karriert és lehetőségeket kínál, bevezeti az ifjú ügyvédet (Keanu Reeves) a magaséletbe - aztán persze jön a feketeleves, ami szokás szerint az alkalmazott feleségére van a legsokkolóbb hatással. Tanulság: egyetlen állás sem ér annyit, hogy eladjuk érte a lelkünket.

Hivatali patkányok (1999)

Talán minden idők legtenyérbemászóbb főnöke Lumbergh, akik ritka gusztustalan módon tudja az állandóan kezében tartott bögre kíséretében folyamatos túlórákra és hétvégi melókra utasítani a dolgozóit. Csoda, hogy ezek után egyszer csak nem bírják tovább?

Az ördög Pradát visel (2006)

Talán a ’hárpia’ szót tudná legtalálóbban leírni a Meryl Streep alakította divat(lap)diktátort ebben a filmben, akinek mintha a legkedvesebb szórakozása lenne, hogy a beosztottjai agyára menjen a mindenféle szeszélyes kívánságaival. Erre pedig az sem mentség, ha közben eléggé jó az ízlése, és stílusos bombanőt farag a rút kiskacsából.

Förtelmes főnökök 2. (2014)

Három éve a három jóbarát megpróbálta végső kétségbeesésében eltenni láb alól egymás három főnökét, most pedig visszatérnek, és a célpontjuk már csak egyetlen fickó: egy befektető, aki a beszállása után tönkre akarja tenni a közös üzletüket. Ráadásul a mögöttük hagyott főnökök sem tűntek el nyomtalanul.