Billie Whitelaw brit színésznő, Samuel Beckett drámaíró múzsája egy londoni idősotthonban hunyt el vasárnap. 82 éves volt.

A Nobel-díjas ír drámaíró és az általa "a tökéletes színésznőnek" nevezett Billie Whitelaw számos kísérleti színházi előadást produkált együtt, az egyik legismertebb, Nem én című monológban a nézők például csak a színésznő száját láthatták. Kettejüket szoros kapcsolat fűzte össze Beckett 1989-ben bekövetkezett halálig – számol be az MTI. 

A színésznő Marcello MastroiannivalForrás: AFP

Fél évszázadot felölelő színésznői karrierje során Billie Whitelaw több mint 200 színdarabban, filmben, illetve tv-sorozatban játszott, színpadi és filmes munkásságát számos díjjal ismerték el.

Egyebek közt látható volt az anya szerepében A Kray-fivérek című filmdrámában, alakításáért BAFTA-díjra jelölték. Utolsó mozifilmje a Vaskabátok című 2007-es vígjáték volt. Egyik leghíresebb szerepét az Ómen című 1976-os horrorban játszotta a kis Damien bébiszittereként.

A színésznő 1952 és 1966 között Peter Vaughan karakterszínész felesége volt, később Robert Muller íróhoz ment hozzá. Fia, Matthew Muller azt mondta a BBC-nek, hogy nem tud elképzelni nála szeretőbb anyát.