Análöklözés és bimbózó érzelmek. Röhejesen hangzik a kettő együtt? Az is, A szürke ötven árnyalata mégis önmagát vészesen komolyan véve, sőt modorossággal fűszerezve adja elő ezt a kettősséget. Így pedig a végeredmény nemcsak egy nyálas és unalmas, de nevetséges film is egyben. Kritika.

A szürke ötven árnyalatának könyvváltozatáról és annak hihetetlen népszerűségéről már sokan írtak sokfélét, mi is foglalkoztunk vele többször. Egy biztos: ha ennek a könyvnek a sikere hozzájárul ahhoz, hogy emberek bátrabban felfedezzék és felvállalják a korábban esetleg elfojtott vágyaikat, valamint hogy bekerüljön a köztudatba más módon is az eddig szinte csak beteg szado-mazo perverzióként ábrázolt BDSM, akkor már megérte megszületnie E.L. James regényének. És ez akkor is így van, ha A szürke ötven árnyalata alapvetően a békebeli Romana- és Tiffany-kötetek színvonalát idéző fércmű és alapvetően hazug történet.

Hazug, mert azt sugallja, hogy a nők várjanak a tökéletesebbnél is tökéletesebb álompasira (aki annyira tökéletes, hogy még megmentenivaló is akad benne, hisz ettől még izgalmasabb!); hogy az olvasói valaki mástól, egy szinte isteni csodától várják a saját középszerű életük megváltozását; hogy a szexualitásnak a BDSM fedőszóval jelölt területe olyan, amilyennek itt ábrázolják, azaz démoni ösztönökből fakadó egyoldalú valami (az írónő maga is bevallotta, hogy e téren semmiféle tapasztalat vagy kutatás nem előzte meg a könyv írását); és azért is hazug, mert mindeközben mégis épp erre a fajta szexre (illetve annak elképzelt változatára) csorgatja a nyálát és alapozza a népszerűségét.

Rápörögtek a magyarok a szadomazóra
Csütörtökre írták ki A szürke ötven árnyalata magyarországi premierjét, de 53 mozi már szerdán este elkezdte játszani a filmet. Az este nyolcas vetítésekre szinte mindenütt elkelt az összes jegy, és ez még nem minden! Hányat látták a filmet az első este? Az Origo.hu cikkéből kiderül.

Olyan ellentmondások ezek, amik alól a regény filmváltozata sem tud kibújni, sőt a vásznon még erősebben kiütközik jó néhány dolog. A könyvben legalább végig Anastasia elbeszélésében, az ő szubjektív szemszögéből élhetjük át a dolgokat, így talán érthetőbb, ha minden kicsit "lányregényes". A filmben viszont mindent kívülről látunk, így még furcsább, hogy két, ma élő huszonéves fiatal olyan módon beszélget egymással, mint a viktoriánus szerelmesregényekben, és hogy amikor ebbe időnként teljesen váratlanul belekerül a ’baszás’, ’análöklözés’ és ehhez hasonló szavak, akkor nem röhögik el magukat. Megtesszük helyettük mi a nézőtéren, és sajnos nem velük nevetünk, hanem rajtuk.

Az ügyefogyott egyetemista szűzlány és a milliárdos álompasi kikötözős egymásra találásának története ráadásul lélektanilag is tökéletesen hiteltelen a filmben: nincsenek érzékelhetően ábrázolt lelki folyamatok az egyes (mű)konfliktusok között, mintha csak kimaradnának időszakaszok-jelenetek, és ugranánk egyből a fordulópontokhoz. Emiatt például az is viccessé válik, ahogyan a film fő fordulópontján a lány teljesen kiakad néhány szíjjal a fenekére adott ütéstől, barbár és beteg dolognak titulálva azt - miközben néhány jelenettel korábban még azt nézhettük jó hosszan, ahogyan lassított felvételen és érzéki zenével aláfestve élvezkedik szex közben a lovaglópálcával és ostorral kapott ütések alatt.

Talán akkor lehetett volna ebből egy még viszonylag elfogadható film, ha megpróbálják a könyvhöz képest minél reálisabbá tenni ezt a történetet. Ehhez képest épp az ellenkező irányba mentek el az alkotók, a létező legmodorosabb képi világot, karaktereket, szituációkat (félmeztelenül szomorúan zongorázás éjszaka szex után!) kreálva, igazi művágyvilágot teremtve. Álkonfliktusokon nyűglődni jó hosszan nyálas és hamis kulisszák között, majd ebbe beledobni nagynéha egy kis műdurvaságot a hatás kedvéért - nos, ez nem lehet más a végén, mint nevetséges.

A szürke ötven árnyalata
5/10
Kiknek ajánljuk:
- akik már a regényért is rajongtak.
- akik nem bírják ki, hogy kimaradjanak valamiből, amiről mindenki beszél.
- akik szívesen nézegetnek szép ruhákat, tárgyakat és embereket két órán át.
 
Kiknek nem ajánljuk:
- akik arra lennének kíváncsiak, milyen az igazi BDSM.
- akik arra lennének kíváncsiak, milyen egy igazi szerelmi történet.
- akik arra lennének kíváncsiak, milyen egy igazi film.