Magyar történész találta meg a világ legrégebbi szelfijeit

Forrás: Northfoto -
olasz művészettörténész magyar festmény szelfi történész gyakorlat reneszánsz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bokody Péter művészettörténész szerint a szelfizés egy közel 750 éves gyakorlat, amelyet már az olasz reneszánsz híres képviselői is előszeretettel alkalmaztak festményeik készítésekor.

Hiába kiáltották ki pár évvel ezelőtt a szelfit az év szavának, maga a gyakorlat már sokkal nagyobb múlttal rendelkezik, mint gondoltuk volna.

Ambrogio Lorenzetti: Bemutatás a templomban című művének részlete Forrás: Northfoto

Több külföldi forrás azonnal lecsapott dr. Bokody Péter magyar művészettörténész állítására, aki szerint már a 13. századi olasz festészet képviselői is előszeretettel használták festményeik készítése során a szelfiket.

A tudós, aki az újjászületés realisztikus ábrázolását tanulmányozta a késő 13. századi festészetben, véleménye szerint a művészek az önreflexió eszközeként tekintették és rejtették el műveiken a saját magukról készített apró arcképüket, amely a kétdimenziós képeket egy komplexebb, háromdimenziós terekké alakította át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.