Öreg férfi nem vén férfi: itt az új hollywoodi trend

akció férfi idős Hollywood
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyugdíjkorhatár és akciófilm: ez a két szó együtt korábban maximum viccekben fordult elő, de egy új hollywoodi divathullám révén mostanában mégis egymásra találtak a filmvásznon. Márciusban pedig ennek Liam Neeson és Sean Penn példája révén is tanúi lehetünk a hazai mozikban.

Sylvester Stallone - életkor: 68 év

Az Öreg(edő) Filmsztárok Aktiválása Akciófilmek Készítése Céljából mozgalom alapítója Sylvester Stallone, aki tisztességes úttörőként saját magával kezdte a tevékenységet. A nyolcvanas évek akciósztársága után karrier-mélyrepülésen átesett Sly előbb feltámasztotta és újra sikerre vitte két egykori legendás karakterét, Rockyt és Rambót, majd hajdani társaiból és ellenfeleiből valóságos nyugger-akciókommandót toborzott össze A feláldozhatók kedvéért, melyhez ráadásul sorban készülnek a folytatások. Nem rossz teljesítmény ez így hetven felé!

Liam Neeson - életkor: 62 év

A fent említett mozgalomhoz gyorsan csatlakozott Liam Neeson is, aki ráadásul új szekciót hozott létre a szervezeten belül: azokét a sztárokét, akik korábban egyáltalán nem akciófilmeztek, de öregkorukra kedvet kaptak hozzá. Az Elrabolva hatalmas sikere ágyazott meg ennek a jelenségnek, Neeson pedig azóta élmunkása a mozgalomnak: Az ismeretlen férfi, Fehér pokol, Non-stop, Sírok között, Elrabolva-folytatások — és most március 12-től az Éjszakai hajszában is keményen odacsap az éltes ír férfiú.

Kevin Costner - életkor: 60 év

Az egykori westernhős csak egy film erejéig próbálkozott meg a karrierje ilyesféle újraindításával, és bár ne tette volna: a 3 nap a halálig pontosan bemutatta azt, milyen, amikor röhejessé válik egy ilyesfajta próbálkozás. És ez még csak nem is Costner hibája volt, hanem inkább a sztorié, melyben még egy parodisztikus halálos betegséggel is megajándékozták őt a forgatókönyvírók. Ennyire azért nem kell túlzásba vinni a dolgokat 60 évesen.

Harrison Ford - életkor: 72 év

Ha valakinek, Harrison Fordnak már tényleg inkább a nyugdíj kínálta élvezetek, de legalábbis a nagypapaszerepek felé kéne kacsingatnia minden józan számítás szerint, de ő nem nyugszik: 66 évesen újra eljátszotta Indiana Jonest, 73 évesen újra el fogja játszani Han Solót, és a hírek szerint készül egy Szárnyas fejvadász-folytatásra is. Csak egészség legyen!

Arnold Schwarzenegger - életkor: 67 év

Stallonéhez hasonlóan neki is akadt egy jó hosszú kimaradás a színészi karrierjében, csak épp más okokból: a politikában egészen a kaliforniai kormányzóságig vitte. Aztán jött egy csúnya válás és válság, a jó öreg Arnold pedig ismét a kamerák előtt tervezi megtalálni önmagát és a sikert. Tette ezt többek között Stallone oldalán (A feláldozhatók, Szupercella), önállóan (Erőnek erejével, Szabotázs), de egy új, remélhetőleg cseppet sem rozsdás Terminátor is készül már, sőt bejelentettek egy Conan-filmet is a szereplésével. Mivel ez utóbbi hős végig ágyékkötőben szokott ugrálni, így vannak kétségeink így hetven felé.

Colin Firth - életkor: 54 év

Ha valaki, hát Colin Firth nem egy akcióhős-alkat: az eddigi pályafutása legkomolyabb ilyen jellegű megmozdulása egy Hugh Granttel elkövetett cicaharc volt Bridget Jones kegyeiért. Most viszont jóval ötvenen felül a Kingsman – A titkos szolgálat kedvéért belőle is előtört az ököl- és egyéb harcos: a filmben kifogástalan eleganciájú angol kémként, úriember módjára zúzza pépesre az ellenfelei arcát.

Sean Penn - életkor: 54 év

Kevesebb, mint egy hónap választja el születési dátum tekintetében Colin Firth-t és Sean Pennt, utóbbi a gyűrött (más szemszögből nézve: sármos) ráncai miatt mégis jóval többnek néz ki, így meggyőzően tudja alakítani azt az élemedett korú titkos ügynököt, akit hosszú évekkel visszavonulása után megpróbálnak meggyilkolni. Mire ő kutatni kezd a megbízók után, mire előkerülnek a múltja szereplői... A többi kiderül a mozikban március 26-tól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.