Globális felmelegedés, atomháború, vírusjárvány, más fajok hódítása: számos okból bekövetkezhet a ma ismert világunk összeomlása, nem csoda hát, hogy az emberiség időről időre eljátszik a gondolattal: mi lesz utána? A posztapokaliptikus filmek egyik klasszikus hőse, Mad Max most új változatban hódít a mozikban, ez alkalomból pedig összegyűjtöttük a kedvenc mozijainkat a témában.

A majmok bolygója (1968 és 2011, 2014)

A világvége oka: a majmok átveszik a hatalmat a földön.

A világvége utáni élet: az uralkodó faj az intelligens majmoké, az emberek csupán rabszolgák az új világban. A régi, klasszikus verzió Charlton Hestonnal még egy sci-finek indult, és csak a film végén jött a poén, miszerint ez a majmok uralta „idegen” bolygó valójában a jövőbeli Föld. Az új verzió pedig több folytatásban azt a folyamatot mutatja be, ahogyan ez bekövetkezett: a civilizáció összeomlását okozó majmok az emberi kísérletezés következményei.

Szexmisszió (1984)

A világvége oka: kipusztultak a férfiak.

A világvége utáni élet: csak nők élnek a bolygón. Azonban két férfi tudós felébred abból a kísérleti hibernációból, ami eredetileg csak 3 évig tartott volna, de közben kitört a harmadik világháború, így elfeledkeztek róluk. Ebben a fergeteges lengyel vígjátékban pedig férfiként csupa nő között élni elsőre beteljesült álomnak tűnik, de veszélyesebb, mint gondolnák.

Az ember gyermeke (2006)

A világvége oka: nem születik több gyerek.

A világvége utáni élet: mindenki készül az emberi faj kihalására, hiszen jó néhány éve nem születtek újabb gyerekek. Reménytelenség, pusztulás és erőszak uralkodik. Épp ezért amikor felbukkan egy teherbe esett nő, meg kell őt védeni, és titokban biztonságba helyezni az emberiség túlélésének zálogát.

Legenda vagyok (2007)

A világvége oka: az embereket vérszomjas élőhalottakká változtató járvány.

A világvége utáni élet: minden kihalt, a városok üresek, az élőhalottak csordái kószálnak éjszaka - a napfényt nem bírják. A vírusra immunis főhős az emberiség utolsó példányának hiszi magát, akinek mindennap újra meg kell küzdenie a túlélésért, miközben a vírus ellenszerét keresi. Ám kiderül, hogy nincs egyedül.

Wall-E (2008)

A világvége oka: az emberiség tönkreteszi és teleszemeteli a bolygót.

A világvége utáni élet: a földön nem nő és nem él meg semmi, szemét borít mindent. Csak egy itt felejtett kis robot dolgozik tovább magányosan a mocsok eltakarításán. A megmaradt emberiség pedig az űrben lebeg egy hatalmas intergalaktikus hajón élve és elkényelmesedve az évszázadok alatt. De egy kis robot szerelme megmentheti őket.

Az út (2009)

A világvége oka: nem pontosan ismert, vélhetően nukleáris katasztrófa.

A világvége utáni élet: a növényzet kipusztult, mindent szürke por borít, a megmaradt néhány ember ebben a pusztaságban kóborol, egymás élelmére és egymás életére vadászva. Egy apa a fiával együtt próbál meg eljutni a tengerpartra, hátha ott jobb a helyzet.

Mad Max (1979, 1981, 1985 és 2015)

A világvége oka: a bolygó kiszáradása, az ásványkincsek felélése.

A világvége utáni élet: sivatag, forróság, vörös por, vízhiány, anarchia és mindennél értékesebb üzemanyag, no meg házilag felturbózott roncsjárgányok - ezek adják ki a Mad Max világát, amelyben a múltjának démonai által kísértett magányos hőst időről időre újból harcra hívja a megmaradt embersége az ártatlanok oldalán. Ezúttal minden korábbinál látványosabb módon, és Mel Gibson helyett már Tom Hardyval.