Al Pacino 75 - egy páratlan karrier 10+1 legemlékezetesebb szerepe

Forrás: AFP/Gabriel Bouys -
film szerep Al Pacino karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korunk egyik legnagyobb színészlegendája a közelmúltban ünnepelte a 75. születésnapját, a mozikba pedig most érkezett meg a legújabb filmje — így éltünk az alkalommal, hogy összeállítsuk a legfontosabbnak tartott és kedvenc Al Pacino-alakításaink toplistáját.

1. A keresztapa (1972)

Persze van olyan Al Pacino-gengszterfilm, ami még ezen is túltesz: mi más lehetne listán első helyezettje, mint az A keresztapa, ami rendszeres szereplője a valaha volt legjobb filmek toplistáinak, a legendás jeleneteit pedig felesleges lenne elkezdeni sorolni, hisz mindegyik az. Al Pacino fiatal, kevéssé ismert színészként kapta meg Michael Corleone szerepét, hogy aztán egy filmtörténeti jelentőségű trilógia és egy páratlan karrier épüljön rá.

2. A sebhelyesarcú (1983)

Kevesen mondhatják el magukról, hogy minden idők legemlékezetesebb rendőr- és gengszterfigurái közül is eljátszottak néhányat, de Al Pacino igen. A kubai származású Tony Montana epikus felemelkedése és bukása a gengszterfilmek igazi klasszikusa, a kokainkupacos és géppuskás jelenetek pedig számtalanszor idézett legendás pillanatok.

3. Az ördög ügyvédje (1997)

Mi lehet nagyobb kihívás egy színészóriás számára, mint eljátszani magát a Sátánt? Al Pacino ki is élvezett minden pillanatot, és elsősorban miatta remek ez a misztikus thriller- és karriertörténet. Még a szokásos nagymonológját is megkapta benne, és élt is a lehetőséggel.

4. Egy asszony illata (1992)

És az Oscart kapja: Al Pacino! Az oly megérdemelt díj számos jelölés után végül egy olasz film remake-jében eljátszott vak, embergyűlölő katonatiszt szerepéért jött el, akit a látás hiánya sem befolyásol abban, hogy a tánctudásával levegye a lábáról a legszebb nőket is.

5. Szemtől szemben (1995)

A film, ami összehozta egy nagy generáció két tán legnagyobb színészét: Robert De Niro és Al Pacino már szerepelt egy moziban korábban is, de A keresztapa 2-ben nem volt közös jelenetük. Itt viszont a törvény két oldalán álló, egymástól mégsem sokban különböző ellenfeleket játszanak, akiknek párharca mitikussá nőtt Michael Mann remek filmjében.

6. Serpico (1973)

Minden idők legmenőbb mozis zsarufiguráinak egyike Serpico, a megfigyelés-beépülés és a bűnözők lebuktatásának érdekében egyedi módszerek alkalmazó öntörvényű és laza nyomozó. Aki úgy néz ki, mint egy hippi, ezzel pedig Al Pacino szabályos divatot teremtett a hetvenes években.

7. Kánikulai délután (1975)

Egyetlen helyszín, egyetlen nap: botcsinálta bankrablók próbálnak meg akciózni egy fülledt nyári délutánon, de beszorulnak a túszaikkal az épületbe és patthelyzet alakul ki — a tettük pedig médiaszenzációvá és társadalmi lázadássá válik. Köszönhetően elsősorban a kissé zavaros identitású, de annál karizmatikusabb vezetőjüknek.

8. Carlito útja (1993)

Nem könnyű az újrakezdés középkorú férfiként — akkor se, ha börtönből szabadult puerto ricói gengszter, akkor se, ha hollywoodi sztár az ember. Carlitónak nem is sikerült, Al Pacinónak viszont igen.

9. Portyán (1980)

Pályafutása talán legnagyobb botrányt kiváltó filmjében Al Pacino befutott filmcsillagként és férfiidolként egy olyan rendőr szerepét vállalta al, aki egy sorozatgyilkos után nyomozva beépül a meleg BDSM-szubkultúra világába, és közben a saját identitása is megkérdőjeleződik... Felkavaró jelenetek, felkavaró alakítás!

10. Minden héten háború (1999)

Van ennél sok jobb Al Pacino-film, még azok között is, amik nem fértek fel a listánkra. Ami miatt viszont mindenképp itt a helye, az egy bizonyos nagyjelenet, amiben a filmes monológok örök császára, Al Pacino az edző szerepében elmondja minden idők egyik legjobb lelkesítő beszédét. (Itt emlékezzünk meg egyben Al Pacino állandó és zseniális szinkronhangjáról, a néhány éve elhunyt Végvári Tamásról is.)

+1: Danny Collins (2015)

Al Pacino az utóbbi években meglehetősen khm, érdekesen választott szerepeket, így annál örvendetesebb, hogy végre újra egy hozzá méltó filmben láthatjuk. A Danny Collins kimondottan helyes és élvezetes filmecske egy kiöregedett rocksztár életválságáról, cikkünk tárgya pedig öniróniától sem mentesen lubickol a címszerepben. Ajánljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.