16 érdekesség a 16 éves Harcosok klubjáról

Forrás: Northfoto -
Brad Pitt Harcosok klubja szórakoztató film harc mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június 18-tól újra látható lesz a hazai mozikban az ezredforduló környékének első számú kultfilmje, Chuck Palahniuk és David Fincher felforgató látomása, Brad Pitt és Edward Norton remeklése, azaz a klub, aminek első szabálya, hogy senkinek egy szót sem a klubról. Ez alkalomból gyűjtöttünk össze 16 speciális érdekességet a 16 éves Harcosok klubjáról.
Forrás: Northfoto

1. Tyler Durden, azaz Brad Pitt ötször is látható már a filmben azelőtt (az éles szeműeknek), hogy Edward Norton találkozik vele a repülőtéren.

2. A Harcosok klubja az eredeti mozibemutatója idején nem igazán aratott sikert a jegypénztáraknál: a 63 millió dolláros költségvetéséhez képest csak 100 milliós bevételt könyvelhetett el (ennek kétharmadát Amerikán kívül) - azaz tulajdonképpen nem hozta vissza az árát, hisz a jegybevételekből még leveszik a maguk részét a mozik és a forgalmazók is. Később persze bőven nyereséges lett az egyéb formátumoknak és a kivívott kultstátuszának köszönhetően.

3. David Fincher állítása szerint a film minden egyes jelenetében látható valahol egy Starbucks-kávéspohár.

4. Edward Norton filmbeli lakását arról az apartmanról mintázták, amiben David Fincher először élt, amikor Los Angelesbe költözött. A saját bevallása szerint azért, mert gyűlölte, és már akkor fel akarta robbantani - amit így most megtehetett.

5. Színészek, akik komolyan versenyben voltak a filmbeli szerepekért: Winona Ryder, Courtney Love, Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon (Marla), Matt Damon, Sean Penn (Narrátor), Russel Crowe (Tyler).

6. Egyetlenegy darab Oscar-díjra jelölték a filmet a hangvágás kategóriában, de azt sem kapta meg.

7. A forgatás alatt Helena Bonham Carter ragaszkodott hozzá, hogy a sminkese a rosszabbik, bal kezével dolgozzon, mert úgy gondolta, hogy Marla karaktere nem egy olyan csaj, aki képes (vagy szeretné...) szakszerűen sminkelni magát.

8. A film egyik leghíresebbé vált dumája („Te jó isten, alsó tagozat óta nem keféltem ilyen jót!") helyett eredetileg a regény egy másik mondata szerepelt („Abortuszt akarok tőled!") Marla és Tyler szexjelenete után, ezt azonban a stúdió fejesei kiakasztónak találták, és lecseréltették. Fincher választotta helyette az alsó tagozatos szöveget, amit szintén kiakasztónak találtak, de ezt már nem volt hajlandó cserélni.

Forrás: Northfoto

9. Ugyanígy ki akarta cseréltetni a stúdió azt a jelenetet, amelyben az épp Marlával „foglalkozó" Tyler egy gumikesztyűben nyit ajtót (amely kellék egyébként Brad Pitt ötlete volt). Akkor gondolták meg magukat, mikor a tesztvetítéseken ez a momentum aratta a legnagyobb kacajokat.

10. Abban a jelenetben, amelyikben Tyler és a Narrátor részegen golfoznak, Brad Pitt és Edward Norton tényleg részeg volt a forgatáson, a golflabdákkal megsorozott lakókocsi pedig nem más, mint a stáb büféje.

11. Tyler Durden a regényben valódi bombareceptek összetevőit sorolja fel, ezeket a filmben a biztonság kedvéért megváltoztatták fiktív anyagokra.

12. Brad Pitt és Helena Bonham Carter három napot töltött azzal, hogy szexhangokat vegyenek fel azokhoz az ágyjeleneteikhez, amelyek nem voltak láthatók, csak hallhatók a filmben.

13. A végefőcím előtt egyetlen villanásnyi pillanatra látható egy meredező pénisz bevágott képe - utalva Tyler Durden mozigépészi munkásságára.

Forrás: Northfoto

14. SPOILER! Chuck Palahniuk, a regény írója saját bevallása szerint a sztori kétharmadáig nem is gondolt arra, hogy Tyler és a Narrátor ugyanaz a személy. Utána figyelt fel rá, hogy mindent együtt csinálnak, és eldöntötte, hogy ilyen irányba viszi el a történet befejezését.

15. SPOILER! A film végének csattanóját ismerve számos utalást felfedezhetünk már korábban is arra, hogy Tyler és a Narrátor valójában ugyanaz a személy. Például azokban a verekedős jelenetekben, ahol Brad Pitt bunyózik a pincében, a háttérben a közönség között álló Edward Norton teste is reagál a kapott ütésekre.

16. A Harcosok klubjának létezik folytatása! Chuck Palahniuk hosszú idő után képregény formában alkotta meg a kultregénye második részét, mely néhány hete került a közönség elé, és amely 10 évvel játszódik az első könyv cselekménye után. A Narrátor itt már Marla férje, sőt gyermekének apja, és a fogyasztói társadalom beilleszkedett rabszolgája. Persze nincs jól ez így, és talán Tyler sem veszett el végleg...

Megtalálták Patrick Dempsey utódját! Ő váltja a színészt a Grace klinikában!http://www.life.hu/kult/20150616-patrick-dempsey-szinesz-utodja-martin-henderson-lesz-a-grace-klinikaban.htmlA rajongók legnagyobb bánatára a Grace klinika szépfiúja, Patrick Dempsey bejelentette, hogy kiszáll a sorozatból. Úgy tűnik, most már az utódját is megtalálták.Kult--Távozik az X-Men filmek egyik főszereplőjehttp://www.life.hu/kult/20150616-tavozik-az-x-men-filmek-alappillere.htmlAz eddig Magneto szerepét játszó Ian Mckellen nem kapott szerepet a híres Marvel képregényből adaptált film következő részében.Kult--Hatalmas fordulat a Trónok harca fináléjábanhttp://www.life.hu/kult/20150615-a-tronok-harca-elkepeszto-fordulattal-zarult.htmlElképesztően izgalmas befejezéssel zárult a Trónok harca 5. évada. A rajongók jogosan hördültek fel az eseményeken.Kult--Hogy micsoda!? Monicának nem Chandlerrel kellett volna összejönnie a Jóbarátokban?http://www.life.hu/kult/20150611-monicanak-nem-chandlerrel-hanem-joeyval-kellett-volna-osszejonnie-a-jobaratokban.htmlMindenki kapaszkodjon meg, mert ez most bizony sokkolni fog: a Jóbarátok első számú szerelmespárját eredetileg nem is akarták összeboronálni a sorozat készítői.KultOrigoNeee! El fog válni Homer és Marge Simpson?http://www.life.hu/kult/20150610-homer-simpson-es-marge-simpson-a-simpson-csaladbol-el-fognak-valni-a-27-evadban.html26 évadon keresztül alkotott egy párt Homer és Marge a Simpson család című nagysikerű rajzfilmsorozatban. Sajnos a producerek szerint hamarosan egyre ingatagabb lábakon fog állni a házaspár kapcsolata.Kult--A világ is imádja a magyar filmeket - íme, az elmúlt 50 év legsikeresebb alkotásaihttp://www.life.hu/kult/20150615-magyar-filmek-amik-vilagszerte-sikeresek-voltak-az-elmult-50-evben.htmlE héten kerül a mozikba a Saul fia, amely néhány hete Cannes-ból minden idők egyik legnagyobb magyar filmes díját hozta el, mi pedig ennek kapcsán utánanéztünk, melyek voltak azok a hazai filmek az elmúlt fél évszázadban, amelyek a legnagyobb sikereket aratták a külföldi fesztiválokon, díjkiosztókon vagy épp a közönség körében. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.