A szemétből gyűjtötte össze a húszezer kötetes könyvtárat

Forrás: AFP/Christophe Simon -
Kolumbia szemét gyűjtés olvasás irodalom könyvtár kötet szegénység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy húszezer kötetes könyvtárat gyűjtött össze szemétbe dobott könyvekből egy kolumbiai férfi, akit hazájában a Könyvek lordjaként tisztelnek, amiért több ezer kolumbiai gyerekhez vitte el az olvasás szeretetét.

José Gutierrez szemétbegyűjtőként dolgozik Bogotában, és 20 éve kezdte el megmenteni a szemétre dobott könyveket a kolumbiai főváros módosabb negyedeiben. Az összegyűjtött anyag nőttön-nőtt, és ma már a férfi házának földszintjén berendezett közösségi könyvtárban kapott helyet a mintegy húszezer könyv, amelyek között a gyermekirodalom klasszikusaitól a kémiai tankönyvig minden megtalálható.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Christophe Simon

Gutierrez szerint a könyv luxuscikk a szegénynegyedekben élő gyermekek számára, a boltokban kapható új olvasnivalók pedig megfizethetetlenek körükben. A 8,5 milliós Bogotában 19 közkönyvtár működik, de valamennyi távol a szegényebb negyedektől. „Ilyen könyvtárnak működnie kellene minden negyedben, minden városban, minden intézményben és minden vidéki térségben. A könyvek a megváltóink, erre van szüksége Kolumbiának” - hangoztatta.

Az 53 éves Gutierrez anyjától örökölte az olvasás szeretetét, aki mindig olvasott neki, annak ellenére, hogy szegények voltak ahhoz, hogy a gyermek folytathassa iskoláit. „Minden este olvasott nekem. A könyv számomra a legnagyobb találmány, és a legjobb dolog, ami egy emberi lénnyel történhet” - mondta Gutierrez, aki Mexikótól Chiléig bejárta a térség könyvfesztiváljait, hogy bemutassa könyvtáralapító kezdeményezését a kiselejtezett olvasnivalókból.

Miközben Gutierrez még ma is átnézi a szemetet könyvek után kutatva, könyvtára több ezer kötetnyi adományt kapott már, amelyből küldött más könyvtáraknak is, mert már nincs helye a tárolásra.

A férfinak egyébként nincs ellenére a technológiai fejlődés, amely lehetővé tette a digitális könyvolvasást, de ő ennek ellenére a nyomatatott könyv szerelmese. „Nincs szebb, mint amikor könyv van a zsebedben, a táskádban vagy az autódban” - vélte.

Gutierrez kedvenc írói között van Lev Tolsztoj, Victor Hugo és Mario Vargas Llosa, de a legkedvesebbek számára honfitársa, Gabriel García Márquez művei, közülük is a Száz év magány és A tábornok útvesztője.

5 filmsztár, aki kaszkadőr nélkül akciózikhttp://www.life.hu/kult/20150825-5-filmsztar-sylvester-stallone-harrison-ford-jackie-chan-jason-statham-tom-cruise-aki-kaszkador.htmlTom Cruise az új Mission: Impossible nyitójelenetében kívülről kapaszkodik egy felszálló repülőgép oldalába — ez pedig nem trükk, és nem is a dublőre játszotta el helyette. A számítógépes effektek és túlbiztosított filmsztárok korában ritka az ilyen bevállalósság, gyorsan össze is gyűjtöttük egy listára a legnevesebb, kaszkadőr nélkül is tökös színészeket.Kult--Egy korszak lezárul: 50 év után végleg búcsúzik az Illéshttp://www.life.hu/kult/20150826-illes-egyuttes-vegleg-bucsuzik-otven-ev-kozos-zeneles-utan.htmlÖtven év közös zenélés után végleg vége - a 60-as, 70-es évek legnépszerűbb magyar beatzenekara, az Illés-együttes többé nem lép fel együtt.KultOrigoSzeptembertől változnak a helyesírás szabályaihttp://www.life.hu/kult/20150826-a-helyesirasi-szabalyok-szeptembertol-megvaltoznak.htmlSzeptember elejétől másképp fogunk helyesen írni, ekkor lép ugyanis életbe az új helyesírási szabályzat, amely az előzetes hírek szerint sokkal inkább "felhasználóbarát" lesz, a benne foglalt normák jobban közelítenek majd a gyakorlathoz. KultThinkstockDollármilliók! Ennyiért pörgetik a lemezeket a leghíresebb DJ-khttp://www.life.hu/kult/20150825-ennyit-keresnek-a-hires-djk-tiesto-calvin-harris-david-guetta-steve-aoki-skrillex.htmlA Forbes magazin listájából kiderült, mennyit keresnek a legismertebb lemezlovasok.Kult--Elcsúszott és tönkretett egy 400 millió forintos festményt a kétbalkezes diák - Videó!http://www.life.hu/kult/20150825-elcsuszott-a-muzeumban-es-tonkretett-egy-400-millio-forintos-festmenyt-egy-tajvani-diak.htmlEgy üdítőitallal a kezében megbotlott egy múzeumban és nekiesett Paolo Porpora olasz barokk festőművész egyik festményének egy 12 éves tajvani diák, súlyosan megrongálva a 1,5 millió dollár (közel 400 millió forint) értékű műalkotást.Kult--Slágerlisták élén az egy perc néma csend a menekültekérthttp://www.life.hu/kult/20150824-slagerlistak-elen-az-egy-perc-nema-csend-a-menekultekert.htmlMár megjelenése előtt internetes slágerlisták élére került az az egy perces néma csendet tartalmazó „dal", amelyet Raoul Haspel osztrák előadó dobott piacra azért, hogy az emberek „békés és csendes módon" fejezhessék ki az osztrák és az európai menekültpolitikával kapcsolatos elégedetlenségüket.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.