Szeptember 19-20. között immár nyolcadszor rendezik meg a Hősök terén Magyarország legnagyobb kulturális, turisztikai, gasztronómiai és történelmi településfesztiválját, a Nemzeti Vágtát. Az egyedülálló lovas ünnep már az induláskor átlépte az államhatárokat, és fogadott lovasokat a történelmi Magyarország területéről.

 A rendezvény 2013-ban még szélesebbre tárta kapuit, hiszen akkor rendeztek először Nemzetközi Futamot, amelyen nyolc ország lovasa mérte össze tudását a Hősök terén kialakított rendkívül exkluzív lovaspályán. A Nemzeti Vágta szervezői a sikereken felbuzdulva úgy döntöttek, hogy a PreVital Nemzetközi Futamon 12 ország lovasa vehet részt a versenyen.

Forrás: Nemzeti Vágta

„Fantasztikus érzés látni, hogy csodálatos társunk, a ló, miként köt össze embereket, nemzeteket, kultúrákat és az ő segítségével miként ismerjük meg még mélyebben egymást, miként kötünk barátságokat és valósítjuk meg az álmainkat. A ló segít megerősíteni bennünk a szeretetet és egymás megbecsülését” – mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke.

„A PreVital Nemzetközi Futam sajátossága, hogy ebből a versenyszámból nincsenek kizárva a hivatalos galoppsportban eredményes lovasok, így az induló országok a legjobb profi zsokéik közül választanak versenyzőt. A tavalyi bajnok Magyarország színeiben induló Varga Zoltán idén sérülés miatt nem állhat rajthoz. Helyét egy feltörekvő fiatal tehetség, Benkő Ádám veszi át. A mindössze 20 éves zsoké képviseli hazánkat" –  nyilatkozta Szotyori Nagy Kristóf, a PreVital Nemzetközi Futam versenyigazgatója.

Lázár Vilmos hangsúlyozta, a verseny nemcsak a nemes küzdelemről szól, hanem arról, hogy a tisztelet és a megbecsülés jegyében megismerjük egymás nemzeti hagyományait, lovas kultúráját és vigyük egymás jó hírét szerte a világban.