Hogy menti meg a világot egy madárfotós? Nos, Máté Bence simán!

Forrás: www.matebence.hu -
világkiállítás milánói expo Máté Bence Expo Milano Milánói Expó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Táplálni a világot, energiát adni az életnek" - ezzel a mottóval rendezi Olaszország 2015. május 1. és október 31. között a Világkiállítást, a fő téma pedig az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés. A rendezvényen Magyarország saját pavilonnal képviselteti magát, így pedig nem meglepő, hogy hazánk egyik legtehetségesebb fiatal természetfotósának képeit is kiállították.

A Világkiállítás fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés - hangzik a szigorú leírásban. A központi gondolat pedig, hogy a földön mindenki számára tegyük hozzáférhetővé az egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszereket, táplálékot. A szervezők ezen a különösen összetett témán belül a tradíciót, a kreativitást és az innovációt helyezték a középpontba. De hogy miképpen adják át a látogatóknak mindezt? Például fényképek segítségével.

Bence fotózás közben. Forrás: www.matebence.hu

A kiállítás a jelenkor fiatal fényképészeinek munkáit mutatja be, többek között Máté Bencéit is, akinek természet iránt szenvedélyét számtalan díjjal jutalmazták már az évek során. A kiállított alkotások a víz és a természet örök szerepét járták körül a múlt, a jelen, a jövő és az ember összefüggésében.

"Szeretném megmutatni azt a világot, amit elképzelni is csak nehezen tudunk"

A természetfotós, Máté Bence Nagy Göncöl című művével tavaly ősszel megnyerte a BBC Wildlife világversenyt, madarak kategóriában. A fiatal, pusztaszeri művész rengeteget dolgozott a képen, mire elkészült a tökéletes, díjnyertes mű. Akkor interjút készítettünk Bencével, aki rengeteg titokba beavatta a Life.hu olvasóit. Akkori cikkünket itt érheted el!

Az Origo korábbi, Máté Bence életét és a munkásságát testközelből bemutató cikkéből kiderült, hogy méltatói szerint a világ egyik legjobb természetfotósa meglepő technikai megoldásaival megújította a madárfényképezés gyakorlatát. Ezek egyike, hogy különféle leseket épít, amelyekből észrevétlenül tudja megfigyelni és lefényképezni a térség élővilágát, elsősorban a madarakat. Bírálói szerint az, hogy kuckókban megbújva fotóz,

ráadásul kedvező környezetet alakít ki (itatót készít, eleséget helyez ki) az állatoknak,

hiteltelenné teszi a dolgot. Utóbbi tábor képviselői közül többen is azt hangoztatják, hogy egy igazi fotós odaáll az ordas vadon közepébe a fényképezőgépével, és azt lövi, amit lát.

Forrás: www.matebence.hu

Bence azonban akár hónapokat is elüldögél egy lesben, ételt visznek neki, és a kuckót csak hetente egyszer hagyja el, hogy hazamenjen fürdeni.

A tehetséges művésznek a Milánói Világkiállítás tehát csak az egyik megjelenése volt, egyszerre több vasat tart a tűzben. Korábban elmondta, hogy Pusztaszeren kívül Costa Ricán és Brazíliában is vannak lesei, újabban pedig Böjte Csaba atyával együttműködve Erdélyben létesítettek néhány kísérleti bázist, ott medvére utaznak. De látogatást tett Srí Lankán is, megnézte, adódik-e valami ötlet egy új projektre.

/1510/Mad_r20151014154020

Amikor az újságírók megkérdezik tőle, nem unja-e még a természetfotózást, azt mondja, az új és újabb ötletek miatt semmiképp.

És hogy mi Bence titka?

"Semmi különös" - állítja -, fotózni ugyanis soha nem tanult, viszont igyekezett ugyanazt a témát a legkülönfélébb beállításokkal lefényképezni. Nos, ezt Milánóban is sikerült bebizonyítania.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.