Egyedülálló dokumentumfilm mutatja be a Csomolungma megmászását és a serpák életét

Forrás: Thinkstock -
Mount Everest film hegymászás Csomolungma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínában bemutatták az ország első dokumentumfilmjét a Csomulungma északi oldali megmászásáról, egyben a csúcs meghódítására indulók segítőiről, a tibeti serpákról.

A Himalája: a paradicsomba vezető létra című alkotás az előkészületekkel együtt négy év alatt született meg, stábja gyakran több mint 5000 méter tengerszint feletti magasságban dolgozott. Ők voltak az elsők a szakmában, akik 6500-6800 méteren légi felvételeket készítettek. Két tibeti kísérőt három hónap alatt képeztek ki operatőrnek.

Forrás: Thinkstock


A 89 perces film főszereplői az "adrenalinfüggő", csúcsvadász hegymászók mellett lévő serpák, pontosabban egy csoportjuk, akik a tibeti hegymászóiskolában végeztek hatéves kurzusukkal. Ők nemcsak a Himalája-expedíciók nélkülözhetetlen résztvevői és a mászók támaszai, de ők azok is, akik például megjavítják, karbantartják az útvonal menti kötelet, sátrat vernek. A film készítésében han kínaiak, tibetiek és külföldiek is részt kaptak, volt, aki költségvetésébe a saját lakásának árát adta bele, online gyűjtés révén pedig több mint hétszázan adományoztak kisebb-nagyobb összegeket. Ötmillió jüannal (215,7 millió forint) fogtak neki és végül 13 millióba (561 millió forint) került. A hiányzó összeget szponzorok pótolták.

"Világszínvonalú a magyar Grease" - Vastag Csaba beleírta magát a történelembehttp://www.life.hu/kult/20151018-vilagszinvonalu-a-magyar-grease-nyilatkozott-cynthia-mendelsohn-kreativproducer-es-jogtulajdonos.htmlOktóber 16-án mutatták be Szurdi Miklós rendezésében a Grease-t a SYMA Rendezvényközpont színpadán. A musicalben olyan szereplők tűnnek fel, mint Vastag Csaba, Kiss Ramóna vagy Görgényi Fruzsina. A darabot Cynthia Mendelsohn jogtulajdonos, kreatívproducer is megnézte és a Life.hu-nak elmondta, hogy tetszett neki az előadás. KultOrigoHoppá! Sting és Katy Perry összeálltakhttp://www.life.hu/kult/20151017-sting-es-katy-perry-a-meditacio-oktatasaert-enekelnek.htmlMindkét énekes színpadra lép egy New York-i jótékonysági koncerten, amelynek célja a meditáció oktatásának támogatása. Kult--Elképesztő! Egy mexikói csapat dolgozta fel a Most múlik pontosan Quimby-slágert!http://www.life.hu/kult/20151018-buyuchek-mexikoi-zenekar-dolgozta-fel-a-most-mulik-pontos-quimby-slagert.htmlMár alig vártad, hogy megtudd, hogyan énekli egy mexikói csapat az egyik legnagyobb magyar slágert? Akkor az a te napod! Kult--Hoppá! Lady Gaga az év nőjehttp://www.life.hu/kult/20151017-lady-gaga-lett-az-ev-noje-a-billboard-cimu-amerikai-zenei-magazin-szerint.htmlLady Gaga amerikai popénekesnő kapja idén Az év nője címet a Billboard című amerikai zenei magazintól. Kult--Íme, az öt kedvenc idézetünk a Moulin Rouge-bólhttp://www.life.hu/kult/20151016-ime-az-ot-kedvenc-idezetunk-a-moulin-rouge-bol.htmlRajongásig szerettük a Moulin Rouge tragikus, ugyanakkor romantikus történetét, a kultikus alkotásból pedig most kigyűjtöttük nektek az öt kedvenc idézetünket. KultAFPIlyen lenne a világ férfiak nélkül: Frappáns videó!http://www.life.hu/kult/20151014-frappans-videoban-mutatjak-be-hogyan-is-nezne-ki-a-vilag-ferfiak-nelkul.htmlA brit Elle magazin egy igazán egyedi videót készített, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a feltűnően kevés női döntéshozóról. A felvételen több politikai és közösségi eseményt ábrázolnak úgy, hogy eltűntették róluk a férfiakat. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.