A Zűrös Banda elnevezésű magyar formáció felkerült a világzenei toplistára

Forrás: Facebook/ Zűrös Banda/ Németh Anna -
Zűrös Banda világzenei toplista világzene
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Zűrös Banda első lemeze (Fonó) felkerült a nemzetközi világzenei toplistára. A supergroupnak is tekinthető csapat debütáló albuma a World Music Charts Europe (WMCE) legfrissebb, novemberi listáján a 17. helyet foglalja el.

Idén nyáron jelent meg a Fonó Budai Zeneház gondozásában a Zűrös Banda első lemeze, amely a Cseh Tamás Program támogatásával készült. Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Az alapításban leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért - közölte a Fonó az MTI-vel.

Forrás: Facebook/ Zűrös Banda/ Németh Anna

Básits Branka a szerb, makedón és bolgár népzenét játszó Pravo énekesnője és az egyik legtehetségesebb hazai női előadó. Varga Kornél gitáros, a Fianna és a Fabula Rasa zenekarból ismert, ahogy Kertész Ákos dobos is, aki a Fabula Rasa mellett egyben számos hazai és külföldi dzsessz projekt közreműködője. Boros Attila basszusgitáros a hazai világzene alapzenekarában, a Makámban is játszik, Bede Péter szaxofonos szintén több folk-, világzenei és dzsessz produkcióban muzsikál, köztük a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandben vagy a Fanfara Complexában. Lang János hegedűs az ír zenét játszó Fiannának volt az alapítója és jelenleg is számos szigetországi zenekarban dolgozik.

A két éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok - román, magyar, macedón, cigány, szerb - mellett a dzsessz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Koncertjeiket erő, lendület és energia jellemzi. A világ legrangosabb világzenei listáját 24 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónap elején. A rádiós szakemberek - egymástól függetlenül - választják ki az európai kiadók által a közelmúltban publikált több száz album közül azokat, amelyek szerintük az adott hónap legjobb lemezei. Ebben a hónapban más magyar album nem került be a legjobbak közé.

Az elmúlt években sikerrel szerepel ezen a listán Lajkó Félix Mező című lemeze (Fonó), a Karaván Família albuma (Fonó), a Buda Folk Band Magyar világi népzene című albuma (Fonó), Herczku Ágnes Bandázom című anyaga (Fonó), a Romano Drom Colors című albuma (szintén Fonó), valamint a Söndörgőtől a Tamburocket - Hungarian Firework (Riverboat Records), illetve a Romengótól a Nagyecsed-Budapest (Gryllus Kiadó).

Faludy György Kossuth-díját is elárverezikhttp://www.life.hu/kult/20151030-elarverezik-faludy-gyorgy-kossuth-dijat.htmlFaludy György kiadatlan erotikus és más témájú verseinek kéziratait, jegyzetfüzeteket, leveleket, személyes tárgyakat, állami kitüntetéseket, valamint a költő köteteinek autográf javításokkal ellátott szerzői példányait is elárverezik azon az aukción, amelyet a Kossuth-díjas költő, író, műfordító hagyatékából rendeznek. Kult--Oroszlán Szonja: "Nyughatatlan természet vagyok"http://www.life.hu/kult/20151028-oroszlan-szonja-a-jatekkeszito-szinesznoje-kulfoldre-koltozott.htmlOroszlán Szonja szerint az élet is egyfajta játék, és csupán rajtunk múlik, hogyan éljük meg. Ő például rendületlenül hisz abban, hogy „a bátraké a szerencse". Valódi harcos természet, akinek időről időre szüksége van rá, hogy új kihívásokban bizonyítson – többek közt ezért költözött nemrég külföldre. Kult--Íme, az öt legütősebb idézet A szürke ötven árnyalatábólhttp://www.life.hu/kult/20151012-ime-az-ot-legutosebb-idezet-a-szurke-otven-arnyalatabol.htmlFülledt erotika, felfokozott izgalmak, mély érzelmek - ez mind megtalálható A szürke ötven árnyalatában, nem csoda, hogy a könyvért és a belőle készült filmért is milliók rajonganak. Most összegyűjtöttük nektek az öt kedvenc mondatunkat E.L. James sikertörténetéből. KultOrigoMagyar alkotásé lett a fődíj a diákfilmek nemzetközi fesztiválján http://www.life.hu/kult/20151019-magyar-alkotase-lett-a-fodij-a-diakfilmek-nemzetkozi-fesztivaljan.htmlKis Hajninak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának "2.em." című húszperces dokumentumfilmje kapta a nemzetközi diákfilmfesztivál 15. évfolyamának nagydíját a dél-csehországi Písekben. KultTörőcsik Mari: "Méltósággal szeretném a halált várni"http://www.life.hu/kult/20151007-exkluziv-interju-torocsik-marival-aki-allapotarol-es-a-halalhoz-valo-viszonyarol-meselt.htmlNemrég jött ki a kórházból Törőcsik Mari, aki most megrendítő őszinteséggel mesélt a Life.hu riporterének állapotáról, illetve a halálhoz való viszonyáról. Exkluzív interjú. KultOrigoBond-lány újratöltve: 78 évesen burkolózott újra aranyba Shirley Eatonhttp://www.life.hu/kult/20151024-shirley-eaton-bond-lany-50-ev-elteltevel-ujra-aranyra-festette-magat.htmlBiztosan sokan emlékeznek még az egyik leghíresebb Bond-lányra, Shirley Eatonre, akinek testét a legendás Goldfinger című részben aranyra festették. A most 78 éves színésznő, több mint ötven évvel kultikus szerepe után újra aranyba boríttatta meztelen porcikáit. KultAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.