16 Akciónap a nőket érő erőszak ellen

erőszak családon belüli erőszak NANE nők elleni erőszak NANE2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még leírni is borzasztó, de hazánkban milliós nagyságrendű azon nők száma, akik váltak már fizikai és szexuális erőszak valamely formájának áldozatává. A holnap, azaz november 21-én kezdődő rendezvénysorozat erre kívánja felhívni a figyelmet a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület szervezésében.

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Forrás: Thinkstock

Budapesten a rendezvény nyitóeseménye november 21-én, szombaton a Néma Tanúk felvonulása lesz, amely keretében 14:00 órás kezdettel az egybegyűltek az áldozatokról szóló megemlékezéseket és beszédeket hallgathatják meg, 15:20-kor pedig a jelenlévők átvonulnak az Egyetem térről a Kossuth térre, és a Parlament elé érkezve gyertyákat gyújtanak az áldozatokért.

Az EU Alapjogi Ügynökségének kutatása szerint Magyarországon is nők milliói szembesülnek nap mint nap erőszakkal.

A felmérés szerint 15 éves kora felett a magyar nők 28 százaléka esik áldozatul fizikai és szexuális erőszaknak, ami több mint egy millió embert jelent.

A kutatás szerint jelenleg több mint 223 000 nő él hazánkban olyan párkapcsolatban, amelyben a partnere fizikailag illetve szexuálisan bántalmazza.

A családon belüli erőszak nem magánügy

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. Ez a segélyvonal az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyet képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. A NANE a meghallgatásban, az ítéletmentes megértésben, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztésében tud segíteni.
A Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek ingyenes segélyvonal telefonszáma +36-80-505-101, és hétfő, kedd, csütörtök, péntek napokon 18 és 22 óra között hívható.
A Szexuális Erőszak Segélyvonal a +36-40-630-006-os kék számon hívható (helyi tarifával), hétfőtől péntekig 10 - 15 óra között, illetve szerdánként 14 -18 óráig.
További információért látogasd meg a nane.hu illetve a nokjoga.hu oldalakat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.