„Hálás kézcsókokkal megköszöné azokat a boldog szülőknek” – A karácsony ünnepe régen és most

karácsony századforduló képeslap szeretet karácsonyi üzenet 2015 vásár régen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint minden, a szeretet ünnepe is évről évre változik. A karácsonyi szokások közül néhány lassacskán elmarad, és újak lépnek a helyükbe. Gondoljunk csak az üdvözlőlapokra: míg korábban hosszú sorok kígyóztak a postahivatalokban hetekkel az ünnep előtt, ma már legfeljebb egy, a közösségi oldalunk üzenőfalára kiposztolt képüzenetre futja. De milyen volt a karácsony régen? 

"Nincs olyan víg vásár egy is a világon, mint a karácsoni vásár. Ennek a vígsága egészen másnemű, zajtalanabb, szelídebb, családiasabb, majdnem azt mondom: szentebb. Itt muzsikaszó nincs, pecsenyés-sátor, meg lacikonyha sincs, sarkantyú-pengés meg héjje-hujja sincs, részeg ember sem találkozik, - mégis minden arc mosolyog, minden szem ragyog, minden ajk cseveg vidám jó kedvében... Azért a legvígabb vásár a világon a karácsoni, mert itt nem testi dolgokat, szükségleteket, házi holmit, vagy effélét, hanem tiszta örömet vásárol magának minden ember, a legszegényebb is. Az utcaseprő gyermeke ökölnyi karácsonfájának s a rajta függő egy pár diónak, aranyfüstös papírburkában és rongyból készített kis babácskájának éppen úgy örvend, mint a gróf úrficska és kisasszonyka mesterséges és drága játékai s csecsebecséi nagy halmazának" – így írta le a Vasárnapi Újság 130 éve a karácsonyra készülődő Budapest képét.

Dörre Tivadar rajza - Karácsonyi vásár a Városház téren, 1890 Forrás: Vasárnapi Újság

Nagyjából ebből az időből Podmaniczky Frigyes feljegyzéseinek hála azt is megtudhatjuk, milyen szellemben telt el a karácsony délután és este egy család otthonában.

Német divat szerint ünnepeltük meg a Karácsonyt, s e divatot, úgy látszik, édesanyám honosította meg hazánkban. A gyermekeknek, amennyiben koruk által arra képesítve voltak, már december első napjaiban egy jegyzéket kellett készíteni azon tárgyakról, melyeket karácsonyi ajándékul elnyerni óhajtottak. Ha azok valamelyikén haszontalanságok és múló játékszerek voltak följegyezve, az szüleink részéről visszadobatott, s ilyenkor újat kellet fogalmaznunk. Elérkezvén karácsony napja, ebéd után öt órakor megkezdődött az ünnepély éspedig a következő sorrendben. Pont öt órakor megjelent az összes cselédség. A teremben néma, ünnepélyes csend honolt. A családfő mint valódi pater domus (a ház atyja) mindegyikének kézbesített egy-egy karácsonyi ajándékot, szeretetteljes hangon buzdítá őket további hűségre, jó magaviseletre és végezetül szelíd, jóságteli szavakban kifejezte azon óhajtását, hogy a jövő évet is házunkban töltsék, mire a cselédek meghatottan távoztak.

Hat órakor háromszoros csengés hirdette a mi karácsonyfáink megérkeztét. Ekkor megnyílt atyánk nappali terme, s mi gyermekek - öten voltunk - egy, a szoba közepén elhelyezett nagy asztalon, mindegyikünk külön megtalálta karácsonyfáját s az a körül csoportosított különféle ajándékokat. Az est azzal telt el, hogy mindegyikünk aprón megvizsgálta a nyert ajándékokat s mindegyikünk külön, forró, hálás kézcsókokkal megköszöné azokat a boldog szülőknek” – emlékezett vissza az ünnepre Podmaniczky Frigyes Egy régi gavallér emlékei című művében.

Polgári család karácsonya 1930 körül Forrás: fortepan.hu

Az első karácsonyi üdvözlőlapot 1928-ban adták fel Budapesten, egy helyi címzettnek. A szöveges üzenetben ez állt: “Kedves Irénkém! Telefonon többször hiába kerestelek, ezért ezuton kívánok úgy Neked, mint k. Mindnyájatoknak nagyon kellemes ünnepeket, sok szivélyes üdvözletekkel – a nagymama nevében is. Szeretettel csókol Rózsid.

Később, a 60-as évek közepétől már divatba jöttek a magasztos üdvözlőlapok mellett a humorosabb verziók is.

A 2000-es évek elején a közösségi média egyre nagyobb térnyerésével a hagyományos üdvözlőlapokat felváltották a digitális változatok, amelyeknek célja ma már az, hogy mosolyt csaljunk egymás arcára – nem véletlen tehát, hogy a fiatalok körében manapság egyre inkább a vicces, mozgó képeslapok a legnépszerűbbek.

Breakelő Mikulás Forrás: Toby Triumph/christmasgifs.org

Kánkánozó lábak Forrás: Malika Favre/christmasgifs.org
Születésnapi beszélgetés Müller Péterrel – A jóslás művészetehttp://www.life.hu/kult/20151202-szuletesnapi-beszelgetes-muller-peterrel-a-joslas-muveszeterol-gyerekkorrol-sorsokrol-szerelemrol.htmlÉletének meghatározó élményeiről kérdeztük az idén 79. születésnapját ünneplő Müller Pétert, és legújabb, Életművészet című könyvének megjelenése kapcsán arra kértük, hogy meséljen egy kicsit a jóslás művészetéről is. Kult--7 igazi gengszter, akinek az élete filmet ihletetthttp://www.life.hu/kult/20151127-7-igazi-gengszter-akinek-az-elete-filmet-ihletett-clyde-barrow-al-capone-henry-hill-jacques-mesrine.htmlA bostoni alvilág egykori hírhedt ura, James „Whitey” Bulger a főhőse a most bemutatott Fekete misének, Johnny Depp alakításában. A mozi mindig is imádta a gengsztereket, és gyakran vitte filmre valóban élt és rettegett bűnözők életét. Összegyűjtöttünk hét emlékezetes példát. KultOrigoKínos! Puszi helyett megcsókolta Jennifer Lawrence Natalie Dormert - Videóhttp://www.life.hu/kult/20151107-kinos-puszi-helyett-megcsokolta-jennifer-lawrence-natalie-dormert.htmlAz éhezők viadala utolsó részének londoni premierjént esett meg a kínos dolog: Jennifer Lawrence szájon csókolta kolléganőjét. A két nő jól kivágta magát és jót viccelődtek az eseten. Kult--Gesztesi Károly: "az elmúlt egy hónap szenzációhajhász sajtóhadjárata miatt fél évre alkotói szabadságra vonulok"http://www.life.hu/kult/20151107-gesztesi-karoly-alkotoi-szabadsagra-ment-de-megis-fellep-debrecenben.htmlGesztesi Károly múlt héten közleményben tudatta: alkotói szabadságra megy. A Blikk azonban úgy tudja, a színész továbbra is fellép. KultFotó: Zsigmond László/Life.huEzért utáljuk Kim Kardashiant – pszichológusok véleménye http://www.life.hu/kult/20151106-ezert-utaljuk-kim-kardashiant-pszichologusok-velemenye-a-pletykarol.htmlMindenki szeret pletykálni vagy másokat becsmérlő szavakkal illetni a háta mögött. De miért van ez így? Miért okoz néha olyan hatalmas örömet, ha kibeszélhetünk valakit? Kim Kardashian példáján keresztül mondják el véleményüket a szakemberek. KultThinkstock4 elvetemült gazember, akik többször is megszöktek a börtönbőlhttp://www.life.hu/kult/20151104-4-elvetemult-gazember-akik-egynel-tobbszor-szoktek-meg-a-bortonokbol-ted-bundy-brian-bo-larsen-yoshi.htmlBörtönbe az esetek nagy részében nem véletlenül kerül az ember, a legelvetemültebb bűnözőket pedig az igazságszolgáltatás hosszú időre rács mögé kényszeríti. Sokan próbálkoznak szökéssel, egyeseknek sikerül is a kerítésen túlra jutniuk. Vannak azonban olyan szabadulóművészek is, akik ezt egymás után kétszer is megtették. Őket mutatjuk most meg, a teljesség igénye nélkül. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.