68 éves a pszichiátriai terror egykori sztár-áldozata, Stevie Wright

Fotó: Graeme Webber/www.graemewebber.com.au -
halál heroin idős pszichiátria sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1960-as években oly népszerű ausztrál rockegyüttes, az Easybeats frontemberéről, Stevie Wright-ról kevésbé köztudott, hogy karrierjét a pszichiátriai mélyalvás-kezelés tette tönkre. Az ellentmondásos és sokakat megnyomorító kezelést végül betiltották Ausztráliában.

Stevie Wright és bandája olyan sikerdalokat mondhatott magáénak, mint a She’s So Fine vagy a számos feldolgozást megért Friday On My Mind. Már 18 éves korában biztos volt, hogy Wright-ból nemzetközi sztár lesz.

Fotó: Graeme Webber/www.graemewebber.com.au

Ám 21 éves korában a hírnévnek vége lett; az együttes feloszlott. Wright rászokott a heroinra. A Sydney külvárosában fekvő chelmsfordi pszichiátriai kórházba utalták be „mélyalvás”-kezelésre, amelynek során a pácienseknek altató- és nyugtatószerek keverékével akár három hétig is tartó eszméletvesztést okoztak, miközben sorozatos elektrosokk-kezelésnek vetették alá őket.

Amikor Stevie Wright két hét után magához tért, agya a 14 elektrosokktól annyira megrongálódott, hogy egyetlen dalt sem tudott írni az elkövetkező 10 év alatt. Tulajdonképpen sohasem tudta visszanyerni korábbi kreatív képességeit. Wright később állami támogatásból, leszázalékoltként kényszerült élni.

Nem Stevie Wright volt a chelmsfordi pszichiátriai kórház és annak vezetője, Dr. Harry Bailey egyetlen áldozata. Számos páciens károsodott aggyal, tüdőgyulladással, testükben vérrögökkel és visszafordíthatatlanul megváltozott személyiséggel tértek magukhoz. Mások sohasem ébredtek fel: 48 ember meghalt.

Fotó: Michael Jones

A rémálomnak 1979-ben lett vége: az áldozatok felléptek az intézettel szemben és állami vizsgálat vette kezdetét. A mélyalvás-kezelést betiltották, túlélőinek kártérítést fizettek és az intézetet bezárták. Harry Bailey úgy menekült el áldozatai elől, hogy öngyilkos lett. Ennek ellenére a kezelés módosított formáit ma is alkalmazzák más országokban (például Dél-Afrikában), illetve kábítószer-függés elleni „gyógymód” gyanánt.

Stevie Wright, aki december 20-án ünnepli 68. születésnapját, és aki a pszichiátriai rombolás nélkül talán nemzetközi rocklegenda lehetett volna, ma már visszavonultan él Ausztráliában.

Íme, az öt kedvenc idézetünk Popper Pétertőlhttp://www.life.hu/kult/20151217-idezetek-popper-peter-pszichologustol-lelekgyogyasztol-emberekrol.htmlPopper Péter pszichológus, klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár volt, 2010. áprilisában vettünk tőle örökre búcsút. Évtizedekig hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa volt, könyveivel, előadásaival, tanácsaival segített az embereknek a mindennapok lelki gondjainak megoldásában, eligazodni a gyermeknevelésben. Most összegyűjtöttük a számunkra legkedvesebb gondolatait. Kult--A legszebb karácsonyi ajándék, aminek mindenki örül http://www.life.hu/kult/20151215-konyvajanlo-karacsonyra.htmlA Life.hu szerkesztősége vallja: még mindig a könyv az egyik legszebb karácsonyi ajándék! Össze is gyűjtöttük nektek azon kedvenceinket, amelyeknek szerintünk mindenki örülne a karácsonyfa alatt. Kult--Íme, a 10 kedvenc idézetünk Feldmár Andrástólhttp://www.life.hu/kult/20151217-feldmar-andras-pszichologus-idezetek-eletrol-szerelemrol-baratsagrol.htmlFeldmár András matematikus, pszichológus, pszichoterapeuta. Tevékenysége szemben áll a pszichiátria hagyományos útjaival: elítéli a diagnosztizálás széles körben elterjedt módszerét és az ezen alapuló terápiát, a betegségek és az emberek címkézését, a gyógyszeres kezelést, másfelől pedig nem kifogásolja az LSD szakértő felügyelettel történő, terápiás szempontból indokolt használatát. Most összegyűjtöttük azokat a gondolatait, amiket mi magunk a legmélyebb egyetértésben fogadtunk tőle. KultFotó: Polyák Attila - OrigoSzületésnapi beszélgetés Müller Péterrel – A jóslás művészetehttp://www.life.hu/kult/20151202-szuletesnapi-beszelgetes-muller-peterrel-a-joslas-muveszeterol-gyerekkorrol-sorsokrol-szerelemrol.htmlÉletének meghatározó élményeiről kérdeztük az idén 79. születésnapját ünneplő Müller Pétert, és legújabb, Életművészet című könyvének megjelenése kapcsán arra kértük, hogy meséljen egy kicsit a jóslás művészetéről is. Kult--7 igazi gengszter, akinek az élete filmet ihletetthttp://www.life.hu/kult/20151127-7-igazi-gengszter-akinek-az-elete-filmet-ihletett-clyde-barrow-al-capone-henry-hill-jacques-mesrine.htmlA bostoni alvilág egykori hírhedt ura, James „Whitey” Bulger a főhőse a most bemutatott Fekete misének, Johnny Depp alakításában. A mozi mindig is imádta a gengsztereket, és gyakran vitte filmre valóban élt és rettegett bűnözők életét. Összegyűjtöttünk hét emlékezetes példát. KultOrigo15 értékes festményt loptak el egy veronai múzeumbólhttp://www.life.hu/kult/20151120-15-ertekes-festmenyt-loptak-el-egy-veronai-muzeumbol.html15 festményt, közöttük Tintoretto, Mantegna és Rubens alkotásait lopták el a Veronában levő Museo Civico di Castelvecchio városi múzeumból csütörtök este, írja az MTI. Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.