Nincs még ötleted a fa alá? - Tökéletes ajándék tipp!

karácsony kultúra koncert szórakozás programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közelednek az ünnepek, és jobb esetben már mindenki megvette az ajándékokat. Ha még nem, tudunk pár tippet, amivel hatalmas örömet szerezhetsz a komolyzene iránt érdeklődő szeretteidnek. Jennifer Lawrence is visszatér év végére a mozivászonra egy erős női karakter, Joy szerepében, aki a 21. századi nők példaképét próbálja megtestesíteni. Gyerünk, vedd elő a naptárad, és jegyezd fel a következő időpontokat! 

GHYMES: NAGYKARÁCSONY jótékonysági koncert

Budapest Papp László Sportaréna

2015. december 26.

A karácsony, mint a keresztény kultúra legnagyobb ünnepe ebben a stílusban, ebben a minőségben és ilyen méretekben napjainkban nem került színpadi feldolgozásra, felmutatásra. A Ghymes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek. A Ghymes Együttes a koncert bevételének egy részét a Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon javára ajánlják fel.

Ghymes zenekar Forrás: Ghymes

Zagar koncert

A38

December 28.

A Zagar az Amsterdam Dance Event és az európai turnéja után Zságer Balázs vezetésével elkészítette Az éjszakám a nappalod c. új magyar film zenéjét, amely most egy filmzene album formájában is megjelent. Az albumon olyan előadók is közreműködtek, mint Kama a Mary Popkidsből vagy a Los Angeles-i énekesnő, Kid Moxie, aki nemrég a Twin Peaks Mysteries of Love c. legendás betétdalát énekelte újra. A lemezt egy nagyszabású évzáró koncerttel egybekötve ünnepli a zenekar December 28-án az A38-on ahol a Sleepwalkingot jegyző Kama mellett Marge is fellép majd. Januártól pedig kisebb koncertszünet következik a zenekar életében, hogy felkészüljenek a 15 éves jubileumi évükre, így egy ideig ez lesz a csapat utolsó fellépése.

Forrás: Kostya Smilga

Edith Piaf születésének 100. évfordulója

Centrál Színház

December 19.

A Mészáros Márta rendezésében készült és először majd 30 éve bemutatott Edith és Marlene előadás 2013 decembere óta látható újra hazai színpadon, Botos Évával és Nagy-Kálózy Eszterrel a címszerepekben. A Manna Produkció előadása legközelebb - tisztelegve a legendás francia sanzonénekesnő előtt - Edith Piaf születésének 100. évfordulóján, december 19-én, szombaton 15 órától látható a Centrál Színházban. Mészáros Márta először majd 30 éve rendezte meg Pataki Éva darabját, aki saját bevallása szerint nem merne ma már két ilyen zseniről írni, mert ilyesmibe csak fiatalon vághat bele az ember. Mészáros Márta olvasatában ez az előadás nem csupán két ikon megidézéséről, hanem a nagybetűs Nőről, a nőiségről, a nőiességről szól, ahogy Edith és Marlene idejében érezték, látták, de arról is, hogy mit jelent most a 21. század elején nőnek lenni.

Forrás: Manna Produkció

Hegedűs csoda a Müpában

Müpa

Február 2.

A csodagyerekként indult és ma is csodaként emlegetett hegedűművész, Vadim Repin a Magyar Virtuózokkal áll színpadra jövő február 2-án, a Müpában. A hihetetlen tehetség, Vadim Repin ötévesen kezdett hegedülni, 11 évesen nyerte első zenei díját, s már gyermekként önálló esteket adott. 18 éves, amikor a legrangosabbnak tartott brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen első helyezést ért el, s ezzel a verseny történetének legfiatalabb győztese lett. A nemzetközi zenei életben azóta is a legmagasabban jegyzett hegedűművészek közt emlegetik Repint, aki ezúttal a Magyar Virtuózokkal mutatkozik be, a Müpában. A Magyar Virtuózok Kamarazenekart 1988-ban alapította Szenthelyi Miklós hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a főiskolán végzett fiatal tehetséges tanítványaiból. Alakulásától kezdve igen sikeres külföldi pályafutást mondhat magáénak az együttes, jártak már többek között Olaszországban, Németországban, Portugáliában, Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban is. A Magyar Virtuózok a legtöbbször fellépő kamarazenekarrá fejlődött hazánkban az elmúlt évek során. A februári koncerten Repin Max Bruch: g-moll hegedűversenyét adja elő, továbbá hallhatjuk W. A. Mozart több művét Alexander Negrin vezénylésével. Elhangzik majd a Figaró házassága nyitánya, az A-dúr valamint a g-moll szimfónia is.

Vadim Repin Forrás: Facebook/Vadim Repin

Tűzmadár - tánckoncert

Szolnok, Városi Sportcsarnok

2016. január 9.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar - a hagyományaihoz híven - 2016. január 9-én ismét egy grandiózus produkcióval indítja az új esztendőt. Ám ez alkalommal nem csupán egy népszerű újévköszöntő zenei eseményről beszélhetünk, hanem egy nagyszabású jubileumi koncertről is, hiszen a zenekar ez évben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. A produkció tervezésekor Izaki Maszahiro karmester elsődleges szempontja az volt, hogy a komolyzene élvezhetővé váljék a nagyközönség számára. Izaki mester koncepciójában a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kap főszerepet. A produkcióban éppen ezért helyt kapnak klasszikus, XX. századi és kortárs komponisták művei is egyaránt, mint pl. Verdi Naboccója, Edvard Grieg Peer Gyntje, Igor Sztravinszkij Tűzmadara, Vagy Karl Jenkins Requiemje.

Forrás: Origo

Joy

December 31.

Joy (Jennifer Lawrence) neve azt jelenti: öröm. És valószínűleg nem véletlenül. Különleges nő: szeszélyes, bolondos, elszánt és erős; és bármire hajlandó, hogy együtt tartsa családját, melynek tagjai legalább olyan dilisek és olyan makacsok, mint ő maga. Nincs túl sok esélye a sikerre. És ez ad neki szárnyakat. A szükség és egy álom, amelyhez gyerekkora óta ragaszkodik, végül elrepíti odáig, hogy egy sok millió dollár értékű vállalatbirodalom alapítója legyen.

Íme, az öt kedvenc idézetünk Popper Pétertőlhttp://www.life.hu/kult/20151217-idezetek-popper-peter-pszichologustol-lelekgyogyasztol-emberekrol.htmlPopper Péter pszichológus, klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár volt, 2010. áprilisában vettünk tőle örökre búcsút. Évtizedekig hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa volt, könyveivel, előadásaival, tanácsaival segített az embereknek a mindennapok lelki gondjainak megoldásában, eligazodni a gyermeknevelésben. Most összegyűjtöttük a számunkra legkedvesebb gondolatait. Kult--Íme az öt kedvenc idézetünk az Igazából szerelembőlhttp://www.life.hu/kult/20151204-ime-az-ot-kedvenc-idezetunk-az-igazabol-szerelem-cimu-filmbol.htmlAz egyik kedvencünk közé tartozik a romantikus film, melynek története öt héttel karácsony előtt indul. Most összeszedtük nektek az öt legjobb idézetet belőle. Kult--Legyen neked is Star Warsos profilképed - Így csináld! http://www.life.hu/kult/20151215-star-wars-profilkeppel-varjak-a-premiert-a-legnagyobb-fanok-igy-keszits-te-is.htmlMár csak pár napot kell aludni, hogy megnézhessük a Star Wars: Az ébredő Erő mozifilmet, ez alkalomból pedig ellepték a Facebookot a fénykardos profilképek. Megmutatjuk, hogyan ragadhatsz te is fegyvert! Kult--21 év után letaszították a trónról Mariah Carey karácsonyi daláthttp://www.life.hu/kult/20151215-mariah-carey-karacsonyi-dalat-21-ev-utan-letaszitottak-a-tronrol.htmlA karácsonykor rongyosra játszott számok közül is Mariah Carey 1994-es slágere, az All I Want For Christmas Is You című dal vezette a mindenkori toplistát. Elképesztő, de úgy látszik, most leszorították a trónról. KultAFPKét magyar fotó is bekerült az év legtöbbet lájkolt képei közéhttp://www.life.hu/kult/20151209-magyar-fotosok-munkai-a-vilag-legjobbjai-kozott-mindketto-a-menekultekrol-szol.htmlAz Ap hírügynökség közzé tette az év végi fotóválogatását, melyben a legjobb képek között két magyar fotós munkája is helyett kapott. A műveket a Facebookról, az Instagramról, és a Twitterről gyűjtötték össze. KultOrigoEldőlt: 2017-ben jön a Trainspotting 2http://www.life.hu/kult/20151208-a-rajongok-orulhetnek-jovore-elkezdik-forgatni-a-trainspotting-folytatasat.htmlA rajongóknak közel 20 évet kellett várniuk, hogy a történet újra folytatódjon. A hírek szerint a forgatások jövőre el is kezdődnek. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.