Meghosszabbították a Csontváry életművét bemutató kiállítást

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
festészet Csontváry Kosztka Tivadar kiállítás Budapest múzeum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hatalmas érdelődésre való tekintettel egy hónappal meghosszabbították a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató budapesti kiállítást, így az január 31-ig látható a Budai Várban.

"A júliusban megnyitott kiállítást eddig körülbelül 90 ezren látták, és nagyjából 170 millió forintos bevételt hozott a Várgondnokságnak" - mondta a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára hétfőn a helyszínen, a Honvéd Főparancsnokság felújított épületében.

Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítás a volt Honvéd Főparancsnokágon 2015 július 6-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

L. Simon László szerint a pécsi Csontváry Múzeum január 31-e után, a kölcsönzési szerződésnek megfelelően visszakapja a képeket a budapesti tárlatról. "A pécsi múzeum alkotásai állami tulajdonban, a Magyar Nemzeti Galéria vagyonkezelésében vannak, az erre vonatkozó szerződést nemrég hosszabbították meg, így semmi akadálya nincs annak, hogy ezek a Csontváry-képek továbbra is Pécsett legyenek. Ettől független, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezte egy budapesti Csontváry-múzeum létrejöttét. Az egy ötletpályázat megfogalmazása, és a későbbiekben derül ki, mi lesz a sorsa" - magyarázta L. Simon László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.